Lamuriri legislative
Am 29 de ani, un copil de 4 ani, sunt insarcinata in luna a VIII-a. Sunt angajata cu carte de munca (profesor titular), avand plata asigurarilor la zi. De asemenea, sotul meu este angajat cu carte de munca la o firma privata. Acestea fiind conditiile, va rog sa-mi dati o mana de ajutor in urmatoarele probleme:
1. Ma aflu in prezent in concediu prenatal. Dupa nasterea copilului, intru in concediu de lauzie sau concediu postnatal sau direct in concediu pentru cresterea copilului? Cat dureaza acest tip de concediu si cum se plateste? Va rog, indicati-mi legea.
2. Se zvoneste ca dupa nasterea copilului mama mai beneficiaza de inca un salariu pe langa plata concediului. Daca este adevarat, va rog indicati-mi legea.
3. In 2001 cand am nascut primul copil statul roman retribuia mama cu un premiu financiar. N-am stiut de existenta acestei legi atunci, fapt pentru care nu am beneficiat de banii respectivi. Daca mai este in vigoare aceasta lege, va rog sa mi-o indicati.
4. In afara de concediul paternal, ce credeti ca ar mai trebui sa stiu din punct de vedere legislativ, dupa nasterea copilului? Exista o noua ordonanta de urgenta in favoarea nou-nascutilor sau a mamei?
Anticipat, va multumesc din suflet voua, celor care isi vor gasi putin timp sa ma ajute.
Raspunsuri
irina.c. spune:
1.Intri 42 de zile in concediu de lauzie,ia incepand cu ziua 43 soliciti CIC.
2.Este vorba de o lege aflata la stadiul de discutii.
3.Da,beneficiezi de un salar premiu pentru nasterea fiecarui copil in baza Contractului Colectiv de Munca la nivel ramura invatamant(nu stiu exact alineatul si litera)
4.Exista Legea de Protectie a Maternitatii,unde se fac niste precizari,cum arfi,daca te intorci la servici si inca alaptezi,beneficiezi de un program de munca redus,dar cu plata salarului intreg.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Mercedes spune:
In plus fata de ce s a scris mai primesti aproximativ 1.800.000 lei de la primarie(ASCO) asta daca o soliciti in timp de maxim sase luni de la nasterea bebe-ului, daca nu soliciti pierzi.
Alocatia de copii 230.000 lei
Nastere usoara!
mniko spune:
De acest "premiu financiar" beneficiaza si doctoranzii cu frecventa sau cei cu functii in universitate? Daca da imi puteti spune ce inseamna exact ASCO si ce trebuie facut?
mniko spune:
quote:
Originally posted by Mercedes
In plus fata de ce s a scris mai primesti aproximativ 1.800.000 lei de la primarie(ASCO) asta daca o soliciti in timp de maxim sase luni de la nasterea bebe-ului, daca nu soliciti pierzi.
Alocatia de copii 230.000 lei
Nastere usoara!
Buna
Stii cumva daca legea respectiva se aplica si doctoranzilor cu frecventa sau celor care predau in cadrul universitar. Daca poti eventual sa-mi spui care este legea in vigoare sa o pot studia pe indelete
Multumesc
Amaya spune:
Teacher, la punctul 2 intre nelamuririle tale raspunsul este: da, se acorda, conform Contractului Colectiv de munca pt. anii 2005-2006 (care contine dispozitiile minime pe care trebuie sa le contina un contract de munca si se aplica tuturor, indiferent daca au sau nu semnat un CCM la nivel de unitate), Capitolul 4 (Salarizarea si alte drepturi banesti), art.51:
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de un salariu mediu lunar pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii de baza; diferenta de 2 salarii se va plati dupa stabilirea, in conditiile legii, a cauzei decesului;
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
d) un salariu de baza platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Contractul intreg si toate legile care te-ar putea interesa, actualizate, le gasesti aici http://www.romleas.ro/ (multumim Marius)
Oana si bebe Andrei (18.02.2005)
marius spune:
Banii de la serviciul social (primarie) nu au nici o legatura cu servicul sau cu un job sau altul. Reprezinta un sprijin financiar social acordat oricarei mame pentru copilul nascut pe baza de acte justificative ce fac obiectul intocmirii unui dosar. Se obtin usor dar trebuie mers acolo.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
katalina spune:
quote:
Initial creeata de Teacher
3. In 2001 cand am nascut primul copil statul roman retribuia mama cu un premiu financiar. N-am stiut de existenta acestei legi atunci, fapt pentru care nu am beneficiat de banii respectivi. Daca mai este in vigoare aceasta lege, va rog sa mi-o indicati.
1.400.000 lei-se poate ridica pina implineste copilul 6 luni.
Aceasta prima se da in baza Legii nr.416/18 iul.2001 privind venitul minim garantat(este de fapt alocatia pt copiii nou nascuti).
Catalina,
ROBERT si
CATALIN
Amaya spune:
katalina, cand ai nascut tu? te intreb fiindca eu am nascut in feb. anul acesta si am luat 1.800.000.
katalina spune:
Da, inseamna ca am dat o informatie gresita.Mersi Oana.Am nascut in 2004/aprilie.Dar Legea sper ca-i tot aia.
Catalina,
ROBERT si
CATALIN
Amaya spune:
katalina, da, legea este aceeasi, doar suma se indexeaza periodic.