Ranchiuna
Cum definiti voi ranchiuna?
Sunt ranchiunoasa doar pt ca nu doresc sa am de a face cu oameni care mi-au facut rau pe vremea cat eram copil si nu aveam forta sa ma apar?
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
Raspunsuri
ingerash spune:
nu esti ranchiunoasa daca nu vrei sa ai de-a face cu astfel de oameni, pt k m-ai ajutat f m cu sfaturile tale iti multumesc si tocmai de aceea cred k inteleg la ce te referi, sa stii ca si eu am probleme cu astfel de persoane care dupa ce m-au facut albie de porci si si-au batut joc de mine in cel mai crunt fel au pretentii de la mine, sa fim prieteni, sa ma bucur k ne intalnim, etc
acum ei sunt cei care vor sa aiba legaturi cu mine si eu sunt cea care ii trateaza f calm si cu indiferenta, pt k eu stiu cat de greu am trecut peste jignirile si batjocura lor. dac vrei sa mai vb sau sa te ajut cumva (daca pot) sa-mi trim iti mail. te pup si ink odata iti mukltumesc k m-ai ajutat atunci cand eram la capatul puterilor cu problemele mele
Darria spune:
Nu stiu cum as putea sa definesc ranchiura ca nu prea face parte din vocabularul meu.
Nu consider ranchiura refuzul de a avea in preajma ta oameni care odata ti-au facut rau - asa procedez si eu. Mai degraba as considera-o ca o protectie de ce este urat.
Pt. mine acei oameni pur si simplu nu mai exista, adica nici macar nu ma mai gandesc la ei, imi aduc aminte cu diferite ocazii: daca-mi aminteste cineva sau cine stie cum........
Uite: nu ma-am certat niciodata cu nimeni indiferent de felul in care m-au tratat, treptat sau brusc(depinde de la caz la caz) intrerup relatia cu acele pers. si din acel moment nu mai exista dar nici cale de intoarcere nu mai este.
Deci: este normal comportamentul tau, este dreptul tau la liniste.
idei nunta
oana_n spune:
Asa cum fiecare firma isi rezerva dreptul de a-si selecta clientela...cred ca fiecare din noi are dreptul de a "selecta" oamenii din jurul lui..si atat timp cat cineva te raneste...iti provoaca o dezamagire mare..fara sa ai posibilitatea sa te aperi..eu zic ca nu e vorba de ranchiuna...ci de o decizie inteleapta.Cred ca tine de normalitate sa indepartezi din viata ta tot ce iti face rau si iti provoaca amintiri dureroase.Si eu ma numar printre voi...Oameni "apropiati" , zic ei, m-au ranit....enorm si m-au facut sa sufar...si daca acum e o distanta bine stabilita intre noi..consider ca e normala si bine meritata....Iar in astfel de cazuri...indiferenta doare cel mai rau!!!Nu iti mai fa procese de constiinta ...cei care te-au ranit..nu s-au gandit nici o clipa la ce ti-au facut...sau la cum te simti....e un efect al actiunii lor...efect normal si natural, deci sa isi asume intru totul actiunea. Noi sa fim sanatosi....ca in rest, trecem peste toate
Nu-i pasa nimanui cat de mult stii decat dupa ce afla cat de mult iti pasa
frunzaverde2 spune:
Ranchiuna e nevoia de a te razbuna pe cei care iti fac rau, de a le aminti greselile din trecut desi ati evoluat spre o relatie normala (dar tu inca mai ai reminiscente peste care NU VREI sa treci
------------------------
Life is a pattern in which the design becomes clear only at the end !
Jocelyn spune:
"RANCHIÚNĂ, ranchiune, s.f. Ură ascunsă, dușmănie și dorință de răzbunare; pizmă, pică. Din fr. rancune."
Deci lgireada nu poti fi numita ranchiunoasa pentru ca eviti acei oameni, dar daca ai dori sa le faci rau daca s-ar putea, inseamna ca ii urasti si atunci devii ranchiunos. Dar nu cred ca e cazul tau
"Remember not only to say the right thing in the right place, but far more difficult still, to leave unsaid the wrong thing at the tempting moment."
qsar spune:
quote:
Initial creeata de lgireada
Cum definiti voi ranchiuna?
Sunt ranchiunoasa doar pt ca nu doresc sa am de a face cu oameni care mi-au facut rau pe vremea cat eram copil si nu aveam forta sa ma apar?
1. Interesant este ca ai postat intrebarea la Cabinetul Psi. Ai un anumit motiv? Te "macina" chestia asta?
2. "ca nu doresc sa am de a face..." nu doresti, sau nu poti? e o diferenta.
3. "oameni care mi-au facut rau pe vremea cat eram copil" daca nu ti-a trecut inca, e altceva, nu ranchiuna...
4. "nu aveam forta sa ma apar" ce fel de forta? fizica? psihica? sociala? Si acum ai forta? Poti sa te confrunti cu persoanele respective sau esti inca un copil speriat care se ascunde in spatele unor scuze de gen "nu doresc..." sau "n-am chef..."
Q
lgireada spune:
Pt q:
1. am crezut ca aici e cel mai potrivit. Nu ma macina, nu ma simt vinovata cu nimic, doar din dorinta de a evita orice contact. Nu le doresc raul, dar nici nu doresc o apropiere.
2. nu doresc. Ce inseamna nu pot?
3. Ce altceva zici tu ca e? Si ce intelegi prin a trece? Ranile sunt inchise, dar nu uitate.
4. Cand ai 5 ani, nu ai nici un fel de forta. Sigur ca ma pot confrunta cu persoanele alea, de fapt am si facut-o. Viata a facut in asa fel incat roata sa se intoarca. Buna e vorba aia: Dumnezeu nu bate cu batul. Eu nu ma bucur deloc de nenorocirea lor, din cand in cand mai aprind o lumanare si pt ele.
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
qsar spune:
Sincer? Asa-i ca de fapt tu nu vrei decat niste incurajari? Sa-ti spunem nu esti ranchiunoasa? Pai nu esti! Dar ai postat la Cabinetul Psi; vrei adevarul? Sau pierdem si noi timpul pe-aici si vorbim ca fetele?
Q
qsar spune:
Speculez putin: este vorba de cineva din familie pe care nu vrei sa-l vezi la nunta ta. Am dreptate?
Q
Jocelyn spune:
tare banuitoare mai esti mai qsar :P
"Remember not only to say the right thing in the right place, but far more difficult still, to leave unsaid the wrong thing at the tempting moment."