Imi poate lua copilul ?
In urma divortului, copilul de 13 ani mi-a fost incredintat spre crestere si educare. Daca ma casatoresc cu un cetatean strain si vrem sa ne stabilim in Germania, am nevoie de acordul tatalui pentru a lua copilul cu mine ? Si daca tatal se opune, desi copilul vrea sa mearga cu mine, ce e de facut ? Cum se procedeaza? Se poate face proces si sa hotarasca tribunalul daca pot lua copilul cu mine? E posibil ca tribunalul sa il incredinteze tatalui in aceasta situatie ?
Iulia
Raspunsuri
Darria spune:
Pt. iesirea din tara a unui minor este necesar acordul ambilor parinti, in caz contrar nu se poate(chiar daca copilul vrea sa mearga - parerea minorului peste 10 ani conteaza doar in cazul divortului).
Ca sa nu fie necesar acordul tatalui ar fi trebuit ca el sa fie decazut din drepturile parintesti(se face doar in cazurile speciale: rele tratamente aplicate copilului) - aici nu e vorba de asa ceva.
Nu stiu daca poti obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa nu fie acordul tatalui - nimic nu e mai presus de lege.
Daca tu pleci si copilul ramane in tara(chiar daca va fi bine ingrijit) tatal poate cere incrdintarea copilului folosindu-se de plecarea ta. Parasirea domiciliului de catre mama(comun cu copilul) poate fi considerat abandon de familie si e un avantaj pt. tata.
idei nunta
KUKI spune:
Darria, iti multumesc pentru raspuns. Totusi nu pot sa cred ca situatia asta nu poate avea o rezolvare juridica. Ma gandesc ca poate pot obtine in urma unui proces dreptul de a lua copilul cu mine, stabilindu-se in schimb perioade de vizitare. De exemplu ve trebui ca baiatul sa petreaca x luni pe an (vacantele) in tara cu tatal lui, sau ceva de genul asta. Nu s-a mai confruntat nimeni cu situatii de genul asta?
Iulia
marcellinna spune:
Confirm ce s-a spus mai sus.Chiar daca tie ti-a fost incredintat copilul,tatal poate sa-i nege plecarea in strainatate.
Am auzit de multe cazuri in care tatii au negat acest lucru copiilor lor,unii pe buna dreptate intrucat tineau mortis la a avea o legatura neaintrerupta cu copilul sau pt ca viitorii soti ai ex sotiei nu prezentau garantii de incredere ,altii (cei mai multi la fel ca in cazul ex sotului meu) pt ca doreau...sa fie platiti si nu cu sume mici pt asi da acordul.
Teoretic, atunci cand parintii (indiferent ca mai sunt casatoriti sau nu) nu gasesc un acord cu privire la cresterea si educarea copilului,hotararea cu privire la problema lor se poate cere Autoritatii Tutelare si Tribunalului.In practica inca n-am auzit decat de un singur caz in care Tribunalul a dat o hotarare in acest sens si asta pt ca a fost dovedita reaua credinta a parintelui in ceea ce priveste semnarea consimtamantului.
Ai de ales intre a gasi un acord cu tatal,sa-l convingi ca nu vrei sa-l rupi de copil,ca faceti ceea ce e mai bine pt el si vezi ce-ti spune.
Daca nu reusesti,cere o consultatie la un avocat bun si vezi ce-ti zice (consultatia asta nu implica neaparat inceperea unui proces si nici nu inseamna ca ai angajat deja un avocat,tu il platesti doar pt consultatie ,ceri doar sa-si dea cu parerea daca in eventualitatea ultimei solutii,intr-un proces ai avea castig de cauza).Iti recomand sa faci asta cu cel putin doi avocati.
Daca esti santajata,da-mi un mesaj privat si-ti spun cum sa procedezi.
vanessa ionescu spune:
in urma cu cateva luni (vreo 2 parca) s-a schimbat legea pasapoartelor. acolo este prevazuta si situatia iesirilor din tara si daca numa insel numai este necesar acordul. am citit legea, dar ma interesa la momentul respectiv altceva si am trecut repede peste subiectul asta dar asa retin ca, repet, nu mai este acordul. probabil ca vroiau sa evite tocmai aceste probleme in care fostul sot si din rautate poate sa refuze. daca nu descoperi legea da-mi un pm sa vad ce numar e si sa ti-o trimit.
Vanessa, Andutu (30.07.1997)si Catalin (13.06.2004)
vanessa ionescu spune:
legea e nr. 248/2005 dar ma uit maine pe ea ca e tarziu. daca poti s-o gasesti innaintea mea, uite-te la conditii de iesire dint tara
marcellinna spune:
Ca sa-i faci copilului pasaport,poti sa-l faci si fara acordul tatalui,ducand hotararea prin care copilul ti-a fost incredintat.Daaar asta e doar varful icebergului.
La iesirea din tara ai nevoie de acordul lui,fie ca esti sau nu casatorita cu tatal copilului (ti-l cer la frontiere)si chiar daca dai peste un vames "lejer" , atunci cand vei incepe sa-i faci copilului acte in Germania,autoritatile de acolo in mod SIGUR iti vor cere acest acord si te vei trezi intr-un drum fara iesire.
KUKI spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Vanessa, am gasit legea. La art. 30 lit.c spune foarte clar ca minorul poate calatori doar cu mine, fara acordul tatalui daca fac dovada ca mi-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. Banuiesc ca e vorba despre hotararea de divort legalizata, nu ? Marcellinna, cred ca ai dreptate ca de la vamesii nostri nu stiu la ce sa ma astept, chiar daca as merge cu legea in mana. Cat despre autoritatile germane, acolo chiar nu stiu ce sa mai zic.
Nu am avut timp sa merg la un avocat, insa am cerut consultatii on-line de la mai multe cabinete de avocatura si toti mi-au spus ca am nevoie de acordul tatalui pt iesirea din tara (desi legea e publicata in Monitorul Oficial in iulie si mi se pare foarte clar)si ca procesul e unul foarte serios si implica riscuri. Adica cu aceasta ocazie tatal poate cere reancredintarea minorului. Mie mi se pare de necrezut ca un copil sa poata fi luat de la mama, desi el doreste si a dorit si la divort sa ramana cu mine, doar pentru ca aceasta se recasatoreste si isi schimba domiciliul in alta tara. Ma gandesc ca Autoritatea Tutelara poate face o ancheta sociala, eventual si la domiciliul viitorului sot in Germania. O cale trebuie sa existe. E inuman sa fiu pusa sa aleg in acest mod, desi este foarte clar ca alegerea nu ar putea fi decat una singura:copilul.
Iulia
vanessa ionescu spune:
Kuki si, eu sunt avocat. si daca mi-ai fii cerut o consultanta, ti-asi spune ca legea e lege. A aparut de curand si a schimbat multe din vechea legislatie si poate ca nu e inca cunoscuta nici in randul; nostru prea bine. nici eu nu asi fii stiut daca nu m-asi fii ciocnit de ea. Legalizeaza hotararea de divort, tradu-o si urmeaza-ti calea. vamesii cat or fii de "lejeri" trebuie sa respecte legea. si o cunosc destul de bine. eventual ca sa fii sigura intreaba la pasapoarte (cred ca, copilul tau nu are pasaport asa ca o sa te dumiresti cand ii faci pasaport. iar in ceea ce priveste reincredintarea e mai complicat. nu faptul ca pleci din tara e un motiv de reincredintare. atat timp cat legea permite ceva nu e normal ca acel motiv sa fie un motiv pentru a ti se lua altceva. si asa cum am mai spus, cred ca de asta a si fost data pentru a nu se abuza de acord. mai complicat va fii cu respectarea dreptului de a avea legaturi cu minorul si aici ma refer la vizite, etc. asta ar trebuii sa stabilesti cu tatal copilului. Iar germanii atat timp cat ai hotarare judecatoreasca de incredintare def. si irevocabila legalizata si tradusa, nu au ce sa comenteze. doar sa intrebi notarul ca nu stiu daca o legalizare simpla e suficien. s-ar putea sa fie necesara si o supralegalizare de la ministerul justitiei )la acte pentru scoala stiu ca e obligatoriu)
KUKI spune:
Multumesc inca o data pentru lamuriri. M-am mai linistit. Daca ai sti cate griji imi faceam ! Ma vedeam intr-o situatie fara iesire. Copilul are pasaport individual. L-am facut in luna august pentru ca urma sa plece in tabara in Grecia, deci dupa ce a aparut legea. Ce-i drept functionarul de la pasapoarte mi-a dat inapoi acordul notarial al tatalui pentru pasaport si mi-a spus ca nu am nevoie de el atata timp cat copilul este in grija mea, dar sincer, eu am crezut ca nu stie ce spune, caci nu a avut rabdare sa-mi explice ca s-a schimbat legea. Off, sper sa se termine totul cu bine.
Iulia