Avand in vedere ca momentan nu sunt angajata si nici nu se va intampla prea curand, din motive mai mult sau mai putin obiective, (dar am fost pana acum 2 luni fara nici o intrerupere timp de 6 ani), dar vreau sa beneficiez de acel concediu platit de 2 ani pentru ingrijirea noului-nascut (atunci cand se va intampla ... deocamdata e doar un proiect de viitor), este posibil sa inchei un contract direct cu Camera de Munca (Inspectoratul teritorial de Munca) pentru a-mi plati eu propriile contributii la bugetul de stat ?
Se poate sa platesc doar o parte din ele (de exemplu doar contributiile la sanatate si somaj), si anume acelea care sunt obligatorii pentru a putea beneficia de concediul platit pentru ingrijirea noului-nascut ? Care sunt aceste contributii obligatorii ?
Se pot plati retroactiv (contractul meu a incetat de la 1 iulie)?
Am inteles ca este vorba de o perioada de minim 10 luni consecutive de contizare la buget, ... 10 luni anterioare datei nasterii. Este corecta aceasta informatie? Unde pot sa gasesc mai multe despre acest subiect ?
Multumesc anticipat !
Trebuie sa ai un stagiu de cotizare de cel puțin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului.
***Pentru a realiza acest stagiu, mergi la Casa de pensii de care aparti cu domiciliul si inchei un contract de asigurare care presupune o cotizatie lunara de aprox 756.000 lei /lunar.
Acest Contract il poti rezilia la data cand intri in concediu prenatal***cu 84 zile inainte sa nasti***(atunci nu vei mai plati cotizatia lunara ci vei primi indemnizatie de concediu prenatal si postnatal pana in a 42-a zi dupa nastere, urmand ca din a 43-a zi dupa ce nasti sa soliciti indemnizatie pt crestere copil)
buna Cool
dupa cum vad esti foarte bine pregatita cu legile. eu acum vreau sa imi fac carte de munca(fiind inca studenta in anul terminal)pt. a putea primi cotizatia de crestere copil. nu voi merge la munca, si doar voi plati impozitul aferent salariului minim pe economie, cel trecut in cartea de munca.
ce voiam sa te intreb: pana la urma cata vecvhime trebuie sa am pe CM ca sa primesc cat de la stat??