Am gasit pe forum informatia de care aveam nevoie, doar ca nefiind obisnuit cu termenii nu stiu cum sa o interpretez. Pana in maxim in noiembie 2005 sotia este in cic pentru primul copil. Firma la care am lucrat s-a inchis si ar fi fost mai avantajos daca as fi putut intra si eu in cic pentru cel de-al doilea copil (nascut in mai 2005) decat in somaj pana la gasirea unei alte rezolvari.
Se considera acelasi drept daca fiecare dintre parinti este in ingrijire a unui alt copil? Stiu ca se depune "declaratie pe proprie raspundere ca sotul/sotia nu exercita concomitent cu tine acelasi drept". Multumesc.
Nu este asa. Acet drept se poate exercita doar de o singura persoana indiferent care sunt copiii ca si numar ce se afla in ingrijirea persoanei in cauza. Nu copiii sunt platiti ci persoana care nu poate sa mearga la serviciu din cauza lor. Prin faptul ca eu de exemplu in loc sa merg la serviciu sunt nevoit sa stau acasa cu copilul(-ii dupa caz) statul roman ma despagubeste cu o anumita suma fixa lunar. Imediat ce merg la serviciu aceasta despagiubirec compensatorie inceteaza.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Multumesc mult pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns.
Ar mai fi o intrebare ...:
Firma la care am lucrat pana in 15 aug 2005 si-a platit asigurarile pana in febr 2005 inclusiv, iar din partea angajatilor pana in martie 2005 inclusiv. As putea sa intru in cic (fara ca sotia sa mai fie in cic) pentru copilul nascut pe 13 mai 2005? ( am lucrat fara intrerupere cu contract pe perioada nedet. din apr 1997 si toate taxele au fost platite pana in feb-martie 2005, ultimul salariu platit fiind, de fapt, cel pe luna martie)
Da, aveti dreptul acesta. Pt CIC sunt necesare minim 10 luni asigurate si cotizate din ultimele 12 anterioare datei nasterii copilului, nu neaparat succesive dar minim 10. Din ceea ce scrii aceasta conditie este indeplinita. In fine si daca firma nu ar fi fost platit deloc din pricini independente angajatului acesta (angajatul) tot beneficiaza de CIC pentru ca neplata asigurarilor cade in sarcina exclusiva a angajatorului. Din acest motiv legea tine partea angajatului, problemele ridicandu-se strict intre Casa de asigurari si angajator (firma) care devine debitoare.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro