in august 2004 am solicitat si mi s-a aprobat concediu fara salariu pentru o perioada de un an. in acest interval am ramas insarcinata si am nascut in mai 2005, adica in interval de 9 luni de la data la care am incetat plata contributiei pt asigurarile sociale. m-am interesat la CNPAS si raspunsul a fost ca NU pot beneficia de indemnizatia de maternitate intrucat sunt inca asigurata (fiind in concediu fara salariu) si deci nu ma incadrez in art. 118 al legii 19/2000 paragraful 2, care prevede ca femeile care nasc in interval de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat (data incetarii platii contributiei) beneficiaza de asemenea de cele 126 zile de concediu si indemnizatie.
dar imi este imposibil sa inteleg care mai este "avantajul" de a fi asa-zis asigurata (fiind in concediu fara salariu imi pastrez calitatea de asigurat, vezi-Doamne), daca nu pot beneficia de acest ajutor ?
poate cineva sa ma lamureasca ? este corect ce mi s-a raspuns ?
va multumesc mult
Raspunsul primit este corect.
Solicitand acel CFP, contractul tau de munca s-a suspendat ceea ce nu inseamna ca ti-ai pierdut calitatea de asigurat.
Aceasta perioada nefiind considerata stagiu de cotizare nu ti se poate plati indemnizatia de maternitate neavand stagiul necesar de 6 luni si nici indemnizatia de crestere copil neavand stagiul necesar de 10 luni anterior nasterii.
Cool, multumesc mult pentru raspuns. mai am insa ceva nelamurit : am intrebat daca pot plati retroactiv contributia respectiva si am primit mai multe raspunsuri, contradictorii; as vrea sa stiu daca este posibil sau nu si ce ar trebui sa fac mai departe. inca o data, mii de multzumiri.