Recomandari testament

Recomandari testament | Autor: Rufus

Link direct la acest mesaj

Pe scurt: Casatoriti de un an, ea cu un copil, eu cu un copil, apare si copilul nostru (de doua luni).
Locuim in casa mea. Mai am si alte proprietati, din mosteniri sau atribuite in urma divortului de fosta sotie.
In cazul decesului meu, actuala mea sotie are vreun drept asupra bunurilor mele? Sau, ca sa fiu clar, vreodata fata mea cea mare, sau cea mica a noastra, pot sa o dea afara pe sotia mea din casa?
Cum pot sa-mi protejez sotia de astfel de evenimente?
Eu ma gandeam la un testament. Cum ar trebui sa sune? Este valabil, la succesiune, in fata copiilor?
Cine stie cel mai bine situatia: un avocat sau un notar?
Multumesc!

http://community.webshots.com/user/tora97

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns martta spune:

Daca ai putin timp liber, iti recomand sa-ti clarifici unele aspecte citind din "Succesiuni"(Fr. Deak) capitolele despre mostenirea legala si cea testamentara.
Daca esti ocupat, poti apela la un notar sau la un avocat.
Teoretic, ar trebui sa fie ambii f. bine pregatiti.
Practic, notarul se ocupa de devolutiune.

mami de Vladut(13.06.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

"In cazul decesului meu, actuala mea sotie are vreun drept asupra bunurilor mele?"
Da, cota este de 1/4 - este vorba de devolutiunea legala(ce dispune legea) - in cazul in care tu nu dispui printr-un testament(devolutiune testamentara).

"vreodata fata mea cea mare, sau cea mica a noastra, pot sa o dea afara pe sotia mea din casa?" Niciodata nu se poate intampla asta - doar daca lasi tu un testament prin care nu lasi sotiei tale nimic.

"Cum pot sa-mi protejez sotia de astfel de evenimente?
Chiar daca nu dispui printr-un testament, legislatia stabileste sotului supravetuitor o cota parte din masa succesorala - in cazul de fata este 1/4 - adica este protejata de legislatie daca nu o faci tu.

"Eu ma gandeam la un testament." Sigur: este vorba de testamentul autentificat de notarul public(testamentul autentic). Mergi la un notariat si te va ajuta sa-l faci(un exemplar ramane la notariat si unul la tine). Este valabil in fata oricui(adica dispozitiile vor fi respectate si nu vor putea fi atacate).

Testamentul autentic - este cea mai buna solutie si poti dispune pentru fiecare cat sa primeasca.
Sper sa fi fost explicita.


idei nunta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

quote:
Originally posted by Darria

"In cazul decesului meu, actuala mea sotie are vreun drept asupra bunurilor mele?"
Da, cota este de 1/4 - este vorba de devolutiunea legala(ce dispune legea) - in cazul in care tu nu dispui printr-un testament(devolutiune testamentara).




Darria, imi cer scuze ca ma repet, este vorba de imobile pe care le aveam inainte de a o cunoaste. Si care, pana m-am casatorit, reveneau Ioanei, fata mea. Alea ma intereseaza. Si de aceea ma gandeam sa nu ramana pe drumuri. Mai este valabil ce ai spus? Si daca trec o anumita casa in testament, una care vreau eu, copii mei nu pot ataca testamentul? (evident, cel facut la notariat...).

http://community.webshots.com/user/tora97

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Cer eu scuze ca nu am fost atenta.
"Si daca trec o anumita casa in testament, una care vreau eu, copii mei nu pot ataca testamentul? (evident, cel facut la notariat...)."
Dispozitia ta testamentara nu poate fi atacata de nimeni, ce dispui acum pentru cauza de moarte va fi respectat dupa deces. Deci testamentul autentic nu poate fi atacat de nimeni.
Legea lasa "o portita" de scapare, adica poate fi contestata capacitatea ta de a dispune din acel moment. Dar cum testamentul este incheiat la un notariat nu va fi cazul. Si oricum legea protejeaza pe toti succesorii tai(cazul de fata sotia si fetitele din casatoria anterioara si aceasta casatorie) stabilind cota parte pt. fiecare in lipsa testamentului.

Daca nu ai adoptat fetita sotiei din casatoria anterioara, ea nu poate veni la mostenitirea legala dar tu poti dispune prin testament si pt. ea, daca vrei.

"este vorba de imobile pe care le aveam inainte de a o cunoaste. Si care, pana m-am casatorit, reveneau Ioanei, fata mea."
Cum adica reveneau?
Fetita este propietarul(legal, in acte) acestor imobile? Daca da, apartin fetitei si nu o sa le imparta cu nimeni.
Ca sa stai tu linistit poti face fetitei contract de vanzare-cumparare pt. ce bunuri doresti - cu clauza: sa isi produca efectele dupa deces.
Daca fetita(Ioana) nu este propietarul legal al acestor imobile, ele vor fi impartite(daca nu dispui prin testament) intre: sotie(1/4) iar restul intre cele 2 fetite ale tale.
Stai linistit, chiar daca nu intocmesti un testament la notariat, legea protejeaza mostenitorii si nu ramane nimeni pe drumuri. Dar totusi cel mai bine e sa faci tu un testament in care lasi ce vrei pentru fiecare.
Sper sa fi fost explicita, nu prea ma pricep sa explic

idei nunta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Saru'mana, Darria, ai fost explicita. Proprietatile sunt ale mele, spuneam ca ar fi revenit Ioanei daca as fi dat coltu', pana sa ma insor. Adica ea singura le mostenea, nu?
Daca testamentul nu poate fi atacat, am sa fac eu cum cred ca-i mai bine. Si inca ceva: unde sta testamentul meu? Cine-l tine? Banuiesc ca-l dau cuiva, nu? Nu sta in cutia cu acte...
Acu' eu stiu ca sfint este contractul de v-c, dar sunt asa de zgarcit cand e vorba de taxe...
Btw, un testament este scump?

http://community.webshots.com/user/tora97

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Da, daca nu te casatoreai sau nu aveai alt copil doar Ioana mostenea tot ce ai. Dar asa vor fi impartite intre: sotia si cele 2 fetite: Ioana si cea micuta de 2 luni.
Testamentul are mai multe forme dar tu vei incheia unul la notariat - este vorba de testamentul autentic. Unul dinte exemplare se pastreaza de catre notar(nu poate fi falsificat, distrus, etc...) si unul se pastreaza de catre tine(unde vrei tu).
Din pacate nu stiu cat costa incheierea unui testament.
Sa fiti sanatosi si fericiti.


idei nunta

Mergi la inceput