Stat salariu si indemn.Maternitate

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Nu exista un singur art care sa spuna asta; ar fi fost prea simplu, n-ar mai fi gresit nimeni si veniturile bugetare din amenzi ar fi scazut periculos

Legea nr 19/2000:
"Art. 120. - (1) Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99 alin. (1).
[...]
Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) si e) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contributia individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, si/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare."

La art. 98 alin. (1) lit c) este concediul de maternitate.

"Art. 23. - (1) Baza lunară de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale în cazul asiguratilor o constituie:
a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de muncă, în cazul asiguratilor prevăzuti la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguratii prevăzuti la art. 5 alin. (1) pct. II;
b) venitul lunar asigurat, prevăzut în declaratia sau în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic de o pătrime din salariul mediu brut. "

" Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăsoară activităti pe bază de contract individual de muncă si functionarii publici; "

" Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
[...]
II. persoanele care îsi desfăsoară activitatea în functii elective sau care sunt numite în cadrul autoritătii executive, legislative ori judecătoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugăresti, ale căror drepturi si obligatii sunt asimilate, în conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I; "

Mergi la inceput