contract de munca part-time pe perioada cic

contract de munca part-time pe perioada cic | Autor: ionika

Link direct la acest mesaj

Am o prietena care are doua contracte part-time si se afla in concediu pentru cresterea copilului. Saptamana trecuta a primit o adresa de la Casa de Pensii ca trebuie sa restituie banii primiti pana acum deoarece nu si-a intrerupt total activitatea. Este corect?
Art.7 alin.1 din Lg.19/2000 este cam ambiguu si da nastere la interpretari.
Multumesc.

Ioana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

In sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, denumite in continuare riscuri asigurate.

Nu mi se pare nimic ambiguu in articolul citat de tine. Cred ca ce te deruteaza e ceea ce am bolduit eu, adica exprimarea cu totala sau partiala. Ceea ce am dat insa cu rosu reprezinta definitia acestor venituri. Ca si in cazul pensiilor pe caz de boala, si in timpul CIC primesti aceasta indemnizatie plecand de la premisa ca nu poti lucra, deci nici sa obtii venituri. E corect ceea ce i-au cerut cei de la Casa de Pensii.

Cristina si Alexandra (30.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionika spune:

Aissa, din punctul meu de vedere, tocmai ce ai bolduit mi se pare ca da nastere la interpretari.
Oricum, vad ca opinia ta este ca cei de la Casa de Pensii au dreptate.javascript:insertsmilie('')
Multumesc.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Aia ce am bolduit, eram sigura ca te deruteaza. Cum sa iti explic....se refera la pierderea capacitatii tale de munca. Totala sau partiala. Adica, ori ca esti bolnav rau de tot si nu mai poti muncii, ori nu esti asa de rau, nu ti-ai pierdut total capacitatea de munca ci doar partial (in cazul maternitatii), dar la fel nu poti muncii. Si atunci a aparut acest venit de inlocuire, adica in locul salariului ti se acorda pensie, indemnizatie. Deci in locul nu in acelasi timp.
Si probabil vor mai scrie si altii la fel, nu e doar parerea mea....

Cristina si Alexandra (30.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danacaltan spune:

Trebuie chiar sa dai declaratie pe propria raspundere ca nu beneficiezi de nici un alt fel de prestatie de asigurari sociale din partea statului si nici nu esti angajat.Celalat sot trebuie sa dea declaratie ca el nu beneficiaza de indemnizatia CIC.

Mergi la inceput

Dana, unde trebuie sa dai declaratia pe propria raspundere ca nu beneficiezi de nici un alt fel de prestatie de asigurari sociale din partea statului ?
Este prima oara cand aud de asta!

Ioana&Andrei (14.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danacaltan spune:

Pai, cei care iau banii direct de la Casa de Pensii tb. sa se prezinte de fiecare data cind iau banii, adica LUNAR
-aceste 2 declaratii pe propria raspundere
-cerere tip
Asta-i mersu' Bucuresti la Casa de Pensii, nu stiu ce-s zic de alte teritorii.
Cei care iau banii de la angajator presupun ca trebuie sa dea aceleasi declaratii...

Mergi la inceput

Fetele, multumesc pentru raspunsuri. Am sa transmit mai departe desi vestile nu sunt prea bune.

Ioana&Andrei (14.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona Angelescu spune:

Buna,
Eu sunt in CIC si tocmai am aflat de la o cunostinta ca a lucrat la o firma de distributie medicamente, paralel primind indemnizatia de crestere a copilului. E vorba de o firma cu capital strain, care nu si-ar permite sa o angajeze la negru. A lucrat 4 ore pe zi. Care e cadrul legal? Si eu as putea lucra part-time, am posibilitatea asta dar mi-e frica sa nu pierd indemnizatia. Exista totusi posibilitatea de a lucra legal in cei 2 ani de CIC?
Si mai am o intrebare. Ce se intampla daca din CIC1 treci direct in prenatal pentru bebe 2 ? Cum se plateste acest prenatal? 85 % din media ultimelor 6 luni lucrate inainte de CIC1 sau 85% din 7.830.000 ?
Mami Simona si bebe Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In mod normal (legal) nu se pot obtine salarii, onorarii sau orice alta forma de venit asemanatoare pe perioada CIC. Faptul ca ai dat exemplul cu acea persoana am rezerve serioase asupra realitatii ei. Ori a lucrat la megru ceea ce tu excluzi, ori nu a lucrat deloc, ori a lucrat si e doar o chestiune de timp pana cand ii va sosi o notificare prin care va trebui sa returneze sumele primite din asigurari.
2. Prenatalul 2 si postnatalul - 2, se calculeaza ca medie a veniturilor obtinute in ultimele 6 luni inainte de a intra in prenatal 2 deci nici unul din raspunsurile tale.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona Angelescu spune:

Multumesc pentru raspuns Marius.
Probabil cunostinta mea va primi candva notificarea despre care vorbesti.

Mergi la inceput