Concediu cel putin 5 zile?...

Concediu cel putin 5 zile?... | Autor: dara

Link direct la acest mesaj

Buna, Marius.
Te deranjez iar cu o intrebare:
Este adevarat (ca eu m-am uitat pe pagina legislativa si n-am gasit nimic...) ca a aparut o lege conform careia nu ai voie sa-ti iei mai putin de 5 zile de concediu de odihna o data? La noi la firma a vrut cineva in zilele trecute sa-si ia o zi de concediu si i s-a spus acest lucru. Am citit doar ca trebuie luat concediul in mai multe fractiuni dintre care una sa nu fie mai mica de 15 zile.
Stii tu ceva?
Multumesc anticipat de raspuns!
Toate cele bune!

Dara si Darisor http://photos.yahoo.com/dana_birtas

"Oamenii mari nu inteleg nimic, niciodata si este obositor pentru copii sa le tot explice"

Antoine de Saint Exupery - "Micul Print"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu exista o baza legala din cate stiu eu care sa interzica sa iei 1 zi de concediu de exemplu dar, exista un dar. Confomr legii concediul de odihna este obligatriu de acordat dar nu scrie nicaieri cum anume. Mai mult este la liberul arbitru intre necesitatile economice ale firmei si angajat. Cu alte cuvinte stiu ca ai dreptul la concediul de odihna dara daca eu am nevoie de tine luna aceasta nu sunt obligat sa iti acord in aceasta luna conediul chiar daca tu vrei. Sunt obligat sa ti-l acord pana la sfarsitul anului dar cand pot eu ca si firma nu neaparat cand vrei tu. Intelegi? De aceea in mod normal apar programari de concedii de odihna. Tine foarte mult si de buna intelegere relationala intre angajat si firma (conducere).

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasha71 spune:

Din cate imi amintesc eu, in Codul Muncii este specificat acest lucru, si anume ca nu se poate lua concediu de odihna fractionat mai putin de 15 zile... O sa caut articolul din lege...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Natasha, asta era deja clarificat- adica faptul ca trebuie sa ai o transa de 15 zile. Asta nu inseamna ca trebuie sa ai numai transe de 15 zile (lucru imposibil in practica).

Cristina si Alexandra (30.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonis spune:

Daca ai unde sa citesti Codul Muncii art.143 alin.5 vei gasi exact ce te intereseaza.
Sunt reglementari pentru obligativitatea angajatorilor de a stabili programarea concediilor salariatilor astfel incat fiecare salariat sa poata efectua intr-un an calendaristic cel putin 15zile nelucratoare de concediu neintrerupt.
Legea nu interzice efectuarea 1 zile de concediu, iar prin CCM nu se poate interzice acest lucru (atata timp cat legea nu o face).
Amonis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dara spune:

Multumesc de raspunsuri!
Am mai sapat pe la firma si cred ca este un regulament pe cale sa se faca de fapt, gandit de vreun sef tocmai pentru ca se lua concediu haotic (desi teoretic este totul organizat, nu poti pleca in concediu fara semnatura celui care te inlocuieste) si se trezea ca nu are cine pregati sau descarca marfa, ca daca se pleaca dintr-o parte ramane descoperita o alta parte... Ma rog, regula se aplica si la departamentul unde lucrez eu, desi suntem doar doua persoane care evident ne inlocuim una pe alta intre noi... Noua ne convenea sa ne luam de exemplu doar cate 1-2-3 zile de concediu o data pentru ca celei care ramane ii este foarte greu cand cealalta e in concediu... Dar regula trebuie sa se aplice peste tot ca altfel e bai...

Sper ca nu v-am plictisit, mi-am varsat si eu oful, dupa 2 zile extenuante pentru ca am fost singura-colega mea avea nevoie doar de o zi de concediu, dar cum nu s-a putut, si-a luat medical pe 3 zile... Ca si ala e minim 3 zile...

Va pup, sa auzim de bine si de concedii relaxante!

Dara si Darisor http://photos.yahoo.com/dana_birtas

"Oamenii mari nu inteleg nimic, niciodata si este obositor pentru copii sa le tot explice"

Antoine de Saint Exupery - "Micul Print"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana spune:

Mie mi se pare o tampenie asta cu "obligatoriu o fractiune de cel putin 15 zile neintrerupt". De ce naiba au dat chestia asta in Codul muncii? Ca din cate inteleg este valabila pentru tot poporul... Daca omul vrea sau are nevoie sa isi ia mai multe fractiuni in mai putine zile, de ce sa ne oblige sa luam 15 zile neintrerupt?

Oana si Paul (3 iulie 2002)
Poze
oana5874@yahoo.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Pai cam e in interesul tau, sa fii odihinita, sa simti ca ai avut concediu. Si sa se reduca eventuale accidente de munca datorate oboselii. Uite, eu de exemplu m-am bucurat cand au bagat chestia asta in Codul muncii pentru ca, din cauza activitatii eram cam legata de anumite date si nu am putut niciodata sa stau acasa mai mult de 10 zile lucratoare, si chiar simteam nevoia sa stau mai mult.
Pe de alta parte, trebuie gandit si din punct de vedere al angajatorului care e pus de multe ori in situatia de a nu sti cand poate conta pe oamenii sai. Asa, prin programarea concediilor stie fiecare cand si cati oameni are prezenti. Mi se pare destul de ok, ai o fractie de 15 zile legate si restul zilelor ti le poti lua fractionat cand ai nevoie.

Cristina si Alexandra (30.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona8004 spune:

Buna Marius,
Revin dupa citeva luni de absenta. Dar revin cu citeva intrebari.
Am inteles ca nu pot beneficia de indemnizatie copil pentru ca nu am cele 10 luni min de cotizare. Bine, ma impac si cu chestia assta cu toate ca au fost asa de multe chestii care acum imi interzic acest drept. Cei mai aiurea e ca sotul este absolvent de o saptamina deci nu este angajatde cel putin un an ca sa aiba cel putin 10 luni cotizare si sa beneficieze el de indemnizatie (o sa revin la aceasta chestie dupa ce te intreb o alta chestie)

daca nu bebeficiez de indemnizatie, pot beneficia de cei doi ani de crestere? si daca da ce anume trebuie sa fac pentru a intra in perioada de crestere a copilului.

Apropo de Sotul meu, deci este absolvent al facultatii din data de 9sau 10 Iulie. Vreau sa stiu daca poate el depune acte pentru indemnizatie si crestere a copilului? daca poate, ceacte imi trebuie? si mai e o chestiune. Aprimit visa de avizita Sua in perioada in care trebuie eu sa nasc, deci daca nu e acasa putem face totusi actele care trebuie pentru indemnizatie si crestere?
Iar eu daca sunt angajata, iar sotul beneficiaza de crestere a copilului eu trebuie sa ma reintorc la servici dupa cele min 42 de zile de lahusie? Ce se intimpla daca dupa aceasta perioada de lahuzie vreau sa imi schimb serviciul? sau pur si simplu sa devin mama acasa?
Sper ca nu te-am . sincer eu tot intreb in stinga si in dreapta si toata lumea ridica din umeri si nu imi spune mai nimic. Sincer sunt asa de frustrata. Eu imi doream sa muncesc si apoi sa pot avea copii. Auzind de legea data cu indemnizatia si cresterea copilului, chiar m-am bucurat de faptul ca am ramas gravida. Pentru ca cheltuielile pentru un copil sunt destul de mari si fara servici sau fara ajutor nu poti sau poti dar greu sa te descurci. Dar cind m-i sa spus ca trebuie sa am minim 10 luni platite anterior nasterii, parca totul a devenit putin mai cenusiu.
Azi, citind ceva legislatie mi-am zis ca ar fi bine sa intreb pe cineva si te-am gasit pe tine. Multumesc asa de mult pentru orice informatie.
exploatez orice posibilitate.

Multumesc mult.
Simona si Maia ( 28 saptm de sarcina)

Mergi la inceput