Este cineva pe aici care sa poata da o opinie specializata la 2 intrebari pe care le am ?
Multumesc.
Daca iei totul prea in serios, faci riduri !Zambeste !
Intai pune intrebarile si vedem care dintre noi ne descurcam. Poate iese ceva...
Andra,
de printesa
(15 noiembrie 2004)
1. Se preteaza un transplant hepatic in acest caz ?
2. Este adevarat ca odata ajuns in acest stadiu al bolii, se poate da chiar un pronostic al duratei vietii ?
Multumesc.
1. ciroza are indicatie de transplant, mai putin cea de etiologie alcoolica
2.exista scoruri (de exp. scorul Child- Turcotte) care se calculeaza in functie de anumiti parametrii ai bolnavului , care clasfica stadiul bolii si care pot aproxima durata supravietuirii
Ciroza hepatica decompensata are, de principiu, indicatie de tarnsplant hepatic, inclusiv cea etanolica- care de altfel se preteaza cel mai bine la transplant hepatic, spre deosebire de exemplu de cirozele hepatice virusale la care exista riscul reinfectiei grefonului; conditia este minim 1 an de abstinenta alcoolica (ca o paranteza, un exemplu este actorul Larry Hagman care a evoluat super dupa transplant, pana cand, de prea multa fericire s-a reapucat de whisky, incat la un moment dat a necesitat retransplantare). Cel mai bine este ca transplantul sa se faca in stadiul Child B al cirozei (in stadiul Child A este prea devreme, in stadiul Child C, dat fiind faza f avansata a bolii, riscul evolutiei nefavorabile postransplant este mult mai mare). Cel mai bun pt aprecierea duratei medii de supravietuire este scorul Meld; dar si scorul Child-Pugh poate fi folosit, asa cum spunea Delsim.
Andra,
de printesa
(15 noiembrie 2004)
Multumesc mult. Foarte pertinente raspunsurile. Si eu, ca ruda f. apropiata, dar neinstruita medical, cum as putea folosi acele scoruri sau cum stiu daca e child B, A, C ?
Asta este treaba medicului care-ti ingrijeste ruda, sa incadreze stadiul bolii, dupa anumiti parametri dupa care se calculeaza fiecare scor si pe care ii stie medicul din analize.