Nasi de cununie

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Siminna spune:

Mai, fetelor, lamuriti-ma si pe mine care-i faza cu turta si cu oglinda...ce fel de turta? de unde?
cum arata? pentru ce? cind si in ce fel se folosesc. Nashesc in toamna si sint varza la cap obiceiuri...
Si mai si eu nevoie d eun sfat: unde sa fac luminarile...
teolina, invata=-ma si pe mine smecheria cu bomboanele in tul...n-am mai vazut:((poate le fac o surpriza frumoasa..n-ai poze?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AngeliquedeS spune:

quote:
Originally posted by Siminna

Mai, fetelor, lamuriti-ma si pe mine care-i faza cu turta si cu oglinda...ce fel de turta? de unde?
cum arata? pentru ce? cind si in ce fel se folosesc. Nashesc in toamna si sint varza la cap obiceiuri...
Si mai si eu nevoie d eun sfat: unde sa fac luminarile...
teolina, invata=-ma si pe mine smecheria cu bomboanele in tul...n-am mai vazut:((poate le fac o surpriza frumoasa..n-ai poze?

Siminna si Maria (1 nov 2004)

Nasa ii ofera miresei o oglinda si un set de machiaj cu care draga Doamne o gateste atnci cand vine sa o ia. Turta miresei mai e numita si cozonacul miresei, depinde de zona, este practic un cozonac pe care nasa il rupe in 4 deasupra capului miresei cand iese din casa/curte/bloc si o arunca in patru parti si cine apuca o bucata cica are noroc. Bomboanele in tulle de la biserica sunt de obicei cate trei sau patru, depinde de marime, de obicei migdale glazurate, invelite in cate un patratel din tulle si legate cu fondita. Sunt foarte aspectuoase si se arunca cu ele in biserica dupa ce e gata slujba. LA ultima nunta la care am fost au avut cate o bomboana Rafaello, impachetate in ambalajul ei original si dupa aceea legata in tulle.

Pupici,
Angelique
http://community.webshots.com/user/kristina_deppner
Nu te incrancena, lucrule bune vin cand le astepti mai putin. Tine minte:
tot ce se intampla are un scop!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminna spune:

Foarte frumos, angelique, multumesc. Sint nelamurita, insa: sa arunc cu Rafaelo prin biserica? banuiesc ca nu..., sint cam mari pentru asta. Sa le impaturesc eu singura in tul?
Si cu turta asta cum ramine? de unde o cumpar?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalin spune:

Desi era deschisa anterior, iata www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41780" target="_blank">o alta discutie pe aceeasi tema:

Subiect initial: Nasii la apel!!!!
postat de Melaroxy, 02/02/2005, 11:52:00

S-au hotarat finii mei si vor sa faca si nunta anul asta. vor sa le imprumutam noi niste bani si nu stiu cat ne va costa pe noi obligatiile de nasi. imi puteti da un pret aproximativ la voal si lumanari?
Multumesc!

Mela

raspuns postat de blanca000, 02/02/2005, 12:20:11

Si eu voi fi nasa anul asta in iulie si stiu ca trebuie sa cumpar :lumanari, voal+coronita, batic pt mireasa, oglinda, turta, sa platim biserica, sa dam dar la masa si eventual un cadou mirilor.
Inca nu stiu cat voi cheltui dar deja am dat avans un milion la biserica ...

raspuns postat de madadum, 02/02/2005, 12:33:33

noi am fost nasi anul trecut in oct. pe lumanari am dat 8.5 mio si pe cadou 300eur (a fost un tablou super, de-mi venea sa nu-l mai dau dupa ce l-am vazut). am mai luat turta, care a fost casteva sute de mii. pe voal nu ia-m dat, pentru ca a fost bagat in pret rochiei, platita de mire. mireasa mea a vrut palarie pentru dupa voal, pe care si-a luat-o singura si desi am insistat, nu mi-a primit banii. las biserica au dat ei avansul (nici pentru asta nu mi-au primit banii) si am platit noi diferenta, vreo 3.5 mio (a fost la casin). cam asta cu "obligatiile". nu va spun cat am dat pe tinute ca imi aduc aminte si iar ma enervez...

mada

raspuns postat de ralucah, 02/02/2005, 12:41:10

Pai sa facem socoteala:
1. Lumanari: un pret corect este intre 3 -5 milioane (trandafiri)
2. Biserica - daca e pe centru (balasa, spiridon, anton, elefterie) - sa zicem o medie de 7 mil. Daca e o biserica normala - 3- 5 mil
3. Voal - de la 500 mii (scurt, lipsacani) - 2,5 mil (lung, christian philippe)
4. coronita - cam 400 mii
5. esarfa/ basma - 200 mii
6. turta - daca face - faina, oua, lapte, praf de copt, arome :)))) ...e munceste nasa!!!
7. Masa- sa zicem incepand macar de la 150 euro- cat puteti voi.

raspuns postat de Melaroxy, 02/02/2005, 13:12:26

multumesc ralucah. de-ar costa numai atat....

eu nu inteleg ce e cu cadoul. le mai trebui si cadou?

Mela

raspuns postat de blanca000, 02/02/2005, 14:37:58

Eu as vrea sa le iau cadou...mie nasa mi-a luat o icoana ff frumoasa si cercei de aur pentru mine si o cruciulita de aur pentru sotul meu si le purtam amandoi.

raspuns postat de Ioana75, 02/02/2005, 15:36:32

Mela, si eu am avut nunta in noiembrie. Stiu cit au dat nasii pe tot, ca am fost cu ei sa le alegem impreuna:
- luminari: 2.5 mil, in spate la Cocor (foarte frumoase, frezii + crini)
- buchetul miresei: 800.000, tot acolo
- voal: 400.000 (tot pe linga Cocor, la o casa de moda)
- batic dezgatit mireasa: 250.000
- "coronita" - am avut flori ca si pe rochitza, prinse cu clame - 100.000
- turta miresei - nu stiu cit a fost, dar e o turta la urma urmei ...
- taxa biserica - depinde de biserica, fiecare iti spune pretul, deci nu te astepta la surprize, o sa afli exact cit costa
- masa: fiecare dupa posibilitati, depinde cit poti si vrei sa-ti ajuti finii. Traditia (pe care o stiu eu!) spune ca nasii dau cel mai mult pe masa la nunta. Dar fiecare nunta cu traditiile ei.

Cadou ne-au luat "vestita" icoana, care se da la biserica, dar pe icoana nu stiu cit au dat; au luat-o din Unirii la parter.

Si noua ne-au imprumutat nasii o tona de bani pina dupa nunta. Nu stiu ce ne faceam fara ei... Sa le dea Dumnezeu sanatate!

Sa va traiasca finii, si sa fie intr-un ceas bun!

Ioana

raspuns postat de vrabiuta, 03/03/2005, 14:16:44

si noi nasi in octombrie!
multam fain de informatii. ma bazez pe voi daca mi se pune vreo intrebare mai complicata

marcela si alexandra lia

raspuns postat de dabi, 03/03/2005, 14:34:07

Icoana care se cumpara de nasi se lasa la biserica sau se sfinteste acolo si se da mirilor? Intreb si eu nu radeti de mine!
Dabi viitoare nasa in vara.

raspuns postat de Iael, 08/03/2005, 18:15:29

Asa este traditia ca nasii sa cumpere o icoana finilor ?

raspuns postat de dabi, 09/03/2005, 10:24:04

Nu stiu daca asta e traditia cu icoana pt. fini, asta am citit in mesajele de dinainte. Noi spre exemplu nu am primit de la nasii nostri. Dar cred ca ar fi un cadou deosebit!
Nasicilor pe unde sunteti, haideti lamuriti-ne si pe noi ce trebuie sa facem sa fim nasi buni! Astept cu mare interes sa ne lumineze si pe noi cineva.
Viitoare nasici cum ne imbracam? Ce lumanari, cu ce flori facem pt. fini? Trebuie sa le facem cadou obiecte din aur?
Mii de multumiri celor ce ne vor ajuta!
Dabi nasa in iulie si Andrei

raspuns postat de Iael, 02/04/2005, 08:52:30

Dabi,
Eu iti sugerez ca florile pt lumanari sa le alegi impreuna cu mirii , tot atunci sa comandati buchetele si sa alegeti aranjamentele florale pt restaurant.
In ce priveste cheltuielile, acestea tin de posibilitatile tale :toalete, biserica, plata voalului si coronitei, cumpararea unei esarfe ,turta,darul oferit mirilor,poate un cadou...

Iti doresc sa fii o nasa frumoasa si sa ai o relatie minunata cu viitorii tai fini !

Iael

raspuns postat de ralcat, 22/04/2005, 15:48:35

Mela, uite cate ceva din experientele mele de nasa:
Obligatii:
- biserica - in functie de zona si de tupeul preotului - de exemplu cand am cununat prima pereche de fini, la biserica de la Razoare, mi-a cerut preotul 4 milioane (in 2001 iunie), iar la a doua nasie la biserica Gradina Icoanei preotul mi-a spus: "Cu cat puteti ajuta biserica e binevenit." Singura suma pentru care primesti si chitanta e o taxa pe care o platesti in ziua in care faci programarea la biserica (in ambele cazuri, la mine taxa e fost de 400 mii lei).
- lumanarile - fiind nasi cu vechime, am avut reducere la florar si ne-au costat cam 200euro, in care a inclus si buchetele miresei, a nasei, a domnisoarei de onoare si cele 3 cocarde din flori naturale. Evident ca banii astia ii imparti cu mirele, pentru ca e treaba lui sa plateasca buchetele. Sfat: consulta-te clar cu mireasa la capitolul asta pentru ca facute impreuna duc la mai putini bani si oricum florile trebuie sa se asorteze. Daca florarii fac si aranjamentele pentru mese, se ajunge in final la un pret rezonabil pe partea de "buruieni". De tinut minte: finii pastreaza lumanarile (cu sau fara florile de pe ele, mai comod totusi fiind fara) acasa pana cand nasii ii "Scot la biserica". Scosul la biserica intamplandu-se in prima luna dupa nunta de obicei.
- coronita/parura si voalul miresei. In functie de rochie si preferintele finutei, nu cred ca te duc la mai mult de 50 - 80 euro.
- batic/esarfa - as zice ca la preturile actuale nu dai mai mult de 400 mii.
- oglinda - pentru momentul in care ii scoti voalul - maxim 200 mii (la obor - oglinda cosmetica cu 2 fete)
- turta - daca mireasa decide sa respecte traditia (nici una din finele mele n-a vrut de exemplu firimituri in cap) - dar daca vrea - cred ca de asemenea pana in 300 mii.
Optionale:
- cadou din partea nasilor - si aici fie puteti lua un cadou substantial de care stiti ca finii vostri au nevoie si nu mai dati bani la nunta (de exemplu uneia din fini le-am luat o masina de spalat ca stiam cat se chinuia saraca sa spele de mana). Evident ca la masa nu le-am mai dat nici un plic, tocmai primisera acasa ditamai cutia.
- cadou in bani - insotit eventual de un cadou simbolic. Celorlalti fini am preferat sa le dam bani (evident ca nasii dau prin cutuma cel mai substantial plic) si le-am luat un mic tablou care sa le aminteasca de ziua aceea deosebita.
Bonus:
- experienta voastra ii va ajuta foarte mult pe fini la organizat nunta, la dezmortit atmosfera, deci nu aveti doar de cheltuit bani ci si energie :)
Cam asta e, oricum, te asteapta cheltuieli si alergatura, dar merita.

Raluca, leoaica in asteptarea puiului

www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Catalin" target="_blank">Catalin

Think pink!

Mergi la inceput

Subiect initial: "Nasii de cununie"
postat de alexa121, 09/02/2005, 18:39:07

Dragele mele, ma fac nasa de cununie si nu prea am habar de ce ar trebui sa fac, nu coleg imi spunea ca in primul rand trebuie sa arat foarte bine, poate doar bine ca doar nu ma duc sa ii fac concurenta miresei ca nu am inebunit, nu de tot.
Lasand gluma la o parte ce obiceiuri trebuiesc respectate?
La mine la nunta oricum am facut numai ce am vrut eu.

raspuns postat de alexandrina, 10/02/2005 : 08:08:21

Este forum special, pentru aceasta problematica.

Oricum depinde de la caz la caz, trebuie sa vorbesti si cu mirii.
Nasa mea era si ea stresata ca trebuie sa-si faca rochie "de nasa" (nu stiu nici in ziua de azi ce are o astfel de rochie special) ca asa-i prin partile ei, eu i-am zis sa nu se chinuie.
Cred ca singurul lucru comun la toti nasii din tara asta e ca ei dau taxa la biserca, in rest... cate bordeie, atatea obicee.
Cel mai indicat e sa va puneti voi de acord.

Alexandrina.

raspuns postat de tora97, 10/02/2005, 09:22:02

noi ne punem pirostriile la sfirsitul acestei luni
cum nu vrem o nunta cu tambalau, nasa nu si face o tinuta f speciala
dar sa ti spun ce stiu eu ca ar constitui strictul necesar: luminarile si plata bisericii Apoi, la o saptamina de la eveniment trebuie sa scoata mirii la beserica unde li se mai face o slujbulita si lasa luminarile sa fie arse in biserica...

mai mult, in functie de pretentiile fiecaruia

raspuns postat de mispas007@yahoo.com, 10/02/2005, 10:46:32

Eu am fost nasa de trei ori. De fiecare data mirii au fost prieteni sau fosti colegi, asa ca nu prea ne-am formalizat. Am cumparat si am impodobit noi lumanarile, am platit la biserica, am dat daru' la nunta si am cumparat cate o iconita frumoasa cand i-am scos la biserica. Fara cadouri, gaini, colaci etc.... Oricum, trebuie sa stabiliti o strategie de comun acord. Pana la urma, o sa vezi, iese totul bine si ramaneti cu amintiri frumoase...

Madalina

raspuns postat de Rodica, 10/02/2005, 14:35:12

Draga alexa121, in primul rand FELICITARI! Sa aveti fini norocosi, vreme buna la nunta si, la timpul potrivit, finisori de botezat.
Pentru mine a fost cea mai mare bucurie sa fiu nasa prietenei mele celei mai bune. Am platit biserica, lumanarile cu flori, buchetele miresei si nasei, si bineinteles tacamul la masa. Am vrut sa-mi fac rochie, dar pana la urma am imbracat rochia mamei de nasa. Frumoasa rochie turcoaz, facuta chiar de mana mamei, pentru mine nu este o simpla rochie...
Ne puteti vedea in poze, noi suntem familia albastra....
pupici!

Mergi la inceput

Subiect initial: "Sfaturi pentru nasii de cununie"
postat de iuliana76, 12/08/2005, 16:06:50

In octombrie vom cununa niste prieteni. Am vrea sa stim cam ce ar trebui sa faca nasii. Ce-mi aduc aminte de la nunta noastra:
- cumpararea lumanarilor
- plata bisericii
- cumpararea voalului miresei
Multumesc!

Iuliana

raspuns postat de Pis, 12/08/2005, 22:26:22

Iuliana76 noi am fost nasi si anul trecut pe 4 octombrie si anul acesta pe 29 mai.
La amandoua ne-am ocupat de lumanarile pentru biserica , buchetul miresei si al meu, am platit slujba la biserica, am platit coronita si voalul miresei (spun am platit pentru ca ele si le-au ales, cumparat si noi i-am dat banii) si am cumparat si o esarfa draguta pentru cand le-am dat voalul jos. Asta a fost tot... si amandoua nuntile au fost reusite si dragute...
Sa va traiasca viitorii fini si sa va bucurati impreuna cu ei.

Daca te mai pot ajuta cu vreun sfat, intreaba-ma si iti raspund cu placere.

Pis

Mergi la inceput