Proiecte de legi
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Pe siteul casei nationale de pensii si asiguarri sociale (www.cnpas.org) s-au publicat proiecte de legi referitoare la CIC (daca se aproba, ar intra in vigoare cu 1.1.2006) si la celelalte concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate si de risc maternal) (nu este prevazuta data de intrare in vigoare).
Copiez aici expunerea de motive pentru modificarile la CIC:
"Conform prevederilor Programului de Guvernare 2005 2008, unele din principalele obiective ale politicii de protectie socială îl constituie consolidarea financiară a sistemului public de pensii, în vederea asigurării unui venit adecvat pensionarilor din acest sistem, precum si reconstructia sistemului public prin externalizarea unor prestatii care nu au legătură cu pensiile. Totodată, Guvernul si-a propus reducerea abandonului de copii si sporirea natalitătii, prin adoptarea unor măsuri specifice. În acest sens, se are în vedere acordarea unei prestatii familiale, bazată pe principiul universalitătii, pentru cresterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap. În prezent, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se face din bugetul asigurărilor sociale de stat si numai către acele persoane care sunt asigurate în sistemul public si care îndeplinesc anumite conditii de stagiu de cotizare. În vederea îndeplinirii obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare, prezentul proiect reglementează acordarea unei alocatii, cu titlu universal, pentru cresterea fiecărui copil rezultat în urma primelor trei nasteri. Alocatia pentru cresterea copilului se acordă unuia dintre părintii firesti ai copilului sau, după caz persoanelor care au adoptat, au în plasament sau sunt tutori. Alocatia se acordă pe baza cererii adresate primăriei de la locul de domiciliu, care are obligatia de a o transmite directiei de muncă, solidaritate socială si familie, institutie abilitată să stabilească si să plătească acest drept. Sfera beneficiarilor, conform reglementărilor propuse, este mult mai largă; de această alocatie vor putea beneficia si persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public, cât si cele care desfăsoară activitate. De asemenea, acest drept se cuvine pentru fiecare copil născut, rezolvându-se în acest fel problema nasterilor gemelare. Cuantumul lunar al alocatiei pentru cresterea copilului se propune a fi de 35% din salariul mediu brut reglementat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat si se suportă de la bugetul de stat. La alocatia pentru cresterea copilului se retine contributia pentru asigurările sociale de sănătate, calculată în procentul reglementat de lege pentru contributia individuală de asigurări sociale de sănătate, aplicată asupra nivelului prestatiei, suportată de la bugetul de stat. Pentru această alocatie nu se datorează contributie de asigurări sociale si nici impozit. Alocatia pentru cresterea copilului poate fi cumulată cu orice venit, inclusiv cu cel din salarii. Perioada în care se beneficiază de alocatie pentru cresterea copilului constituie stagiu de cotizare în sistemul public numai pentru acele persoane care dovedesc un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Prevederile reglementate de prezentul proiect urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2006. Drepturile stabilite potrivit legislatiei anterioare, referitoare la indemnizatia pentru cresterea copilului, aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, se suportă în continuare de la bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantumul reglementat de Legea nr. 19/2000 si de actele normative conexe si se achită de către plătitorii prevăzuti de această lege. Pentru anul 2006, efortul financiar pe care îl presupune aplicarea legii, în ceea ce priveste cuantumul alocatiei, este de cca. 18.000 miliarde lei, pentru un număr estimat de 400.000 de beneficiari/an. Drept pentru care propunem aprobarea prezentului proiect de lege."
Nu uitati: este un proiect de lege, pana nu trece prin toate procedurile si pana nu se publica in Monitorul Oficial, nimic nu e stabilit, se poate modifica orice.
PS Mi-am permis sa subliniez pasajele mai importante din expunerea de motive.
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
geliza spune:
nu stiu cum ti-a sunat tie, dar mie imi suna a reducere...de la 85% la 35 %...mai multe amanunte aici:
http://www.cnpas.org/cnpas/jsp/content.jsp?chapterId=126Eliza si Mara (24.01.2002)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
aissa spune:
Nu ma dumiresc asa:
1. Mai exista posibilitatea sa stai si acasa cu copilul? Adica nu vad unde scrie cum procedezi daca vrei sa iti cresti copilul ce faci la serviciu? Dai demisie? Singura referire la intreruperea activitatii am gasit-o aici: "(5) Pe perioada în care beneficiarul alocației își întrerupe activitatea, contractul individual de muncă sau, după caz, raportul de serviciu se suspendă de drept. "
Eu inteleg asa ca daca am chef sa imi cresc eu copilul (adica am cum sa supravietuiesc din banii astia) trebuie sa renunt la serviciu, obligatoriu. Nu mai exista un concediu.
2. Ce misto, hai sa incurajam natalitatea in randul populatiei minoritare si cu fuste lungi, care nu au lucrat nicicand dar vor primi aceatsa alocatie pentru primii 3 puradei, iar proastele alea de merg la munca pot face linistite copii, ca le da statul pe langa salariu si un bonus de 35% din salariul pe economie. Dar o bona costa cat? Cat 2 salarii pe economie, ha, ce teapa!
Rozi, scuze, sunt indignata, mesajul meu nu ti se adreseaza tie. Si sunt convinsa ca stii asta.
Sper ca acest proiect sa nu treaca, altfel toti copii nostri(sau majoritatea) vor creste cu bona sau in cel mai fericit caz cu bunicii.
Cristina si Alexandra (30.09.2004)
ili spune:
tot acolo alt proiect de lege
Secțiunea V
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav
Art. 22 - (1) Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizația prevăzută la alin. (1) se suportă integral din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 23 - (1) Beneficiază de indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, opțional, unul dintre părinți, dacă solicitantul îndeplinește condițiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 3.
(2) Beneficiază de aceleași drepturi, dacă îndeplinește condițiile cerute de lege pentru acordarea acestora, și asiguratul care, în condițiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredințat copii sau i-au fost dați în plasament.
Art. 24 - Indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecțiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie și a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in condițiile legii, după caz.
Art. 25 - Durata de acordare a indemnizației prevăzute la art. 23 alin.(1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli contagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenții chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul de familie.
Art. 26 - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform