cic 2+asigurare de sanatate
![](images/user_woman.png)
Buna!
sunt nou inregistrata pe forum, dar citesc de foarte multa vreme discutiile de aici si cum intotdeauna am gasit lucruri foarte interesante si utile aici m-am gindit sa scriu si eu si sa pun o intrebare care ma framinta.Deci, pe scurt: sunt in cic pana la data de 6 iulie 2005, data la care baietelul meu implineste 2 ani, iar acum sunt insarcinata cu al doilea copil si urmeaza sa nasc la inceputul lunii iulie.Eu sunt profesoara, dar suplinitoare, deci contractul meu cu scoala s-a terminat la 1 septembrie 2003, dupa care am fost preluata de casa de pensii.Intrebarile ar fi doua:
-daca nasc dupa data de 6 iulie sunt nevoita sa-mi iau si prenatal si in caz ca da, atunci acest prenatal pot sa-l iau din data de 6iulie si pina in momentul in care nasc? Dupa aceea ar urma cele 42 de zile de lauzie?Iar daca nasc inainte de 6 iulie nu e obligatoriu prenatalul?
-cealalta problema e legata de asigurarea de sanatate, care am inteles ca de la 1.01. 2004 nu a mai fost retinuta. S-ar putea sa am probleme cu spitalizarea daca nu am asigurarea de sanatate?Cei de la casa de sanatate mi-au spus ca trebuie sa platesc asiguraea in mod obligatoriu retroactiv si ca va trebui sa platesc atita timp cit voi primi indemnizatia de crestere a copilului.Pe mine ma interesa sa am aceasta asigurare ca sa nu am probleme cit timp voi fi internata, dar dupa aceea de ce sa mai platesc asigurarea si pt. cel de-al doilea cic, daca nu voi mai avea nevoie de servicii medicale?Si de ce s-a oprit de la 1.01.2004 retinerea banilor destinati sanatatii,daca acum ma obliga sa-i dau inapoi?
Sperind ca cineva ma va lamuri, trimit mii de multumiri
Veradina
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Este bine, dar nu obligatoriu, sa-ti iei prenatal in cazul in cazul in care nasti dupa data de 6 iulie, ca sa fii acoperita din punct de vedere al asigurarilor pe perioada dintre sfarsitulu CIC 1 si data nasterii bb2. In general, concediul prenatal nu este obligatoriu! Dupa nastere insa va trebui sa-ti iei 42 de zile (calendaristice) concediu postnatal (de lauzie) si apoi CIC 2.
Incepand cu luna septembrie 2004, contributia la asgurarile de sanatate pentru persoanele aflate in CIC le suporta tot casa de pensii (operatiune este transparenta pt asigurat, adica nu stie daca nu intreaba ) Prin urmare, atata vreme cat beneficiezi de CIC, dar si de concediu pre si post natal, esti asigurata si la sanatate, prin grija platitorului. Asa ca nu trebuie sa platesti absolut nimic la sanatate, nu arunca banii intr-un sac fara fund!
Sanatate!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
veradina spune:
Multumesc mult pt.raspuns!
Interesant e ca am intrebat si la Casa de pensii si la cea a asigurarilor de sanatate si ma cam poarta dintr-o parte in alta fara sa ma lamureasca. Cind e vorba sa le dai bani evident ca nu te refuza. Dar eu cred ca o sa fac cum mi-ai spus tu, adica n-o sa le dau nici un ban.Cind o sa merg sa nasc nu cred ca-mi vor face nici o problema, ca pina la urma nasterea e gratuita,nu?
Multumesc inca o data!Numai bine!
Veradina
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Pentru mai multa siguranta, cere de la casa de pensii o adeverinta ca ti s-au platit asigurarile de sanatate.
![](images/user_man.png)
cool spune:
ART. 6/ Ou 150/2002 modificata cu Ordonanta nr. 93 din 26/08/2004
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției:
a) toți copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenți și dacă nu realizează venituri din muncă;
b) se află în concediu medical, în concediu medical pentru sarcină și lăuzie, în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani; "