hernia ombilicala
Puteti, va rog, sa-mi spuneti ce stiti despre hernia ombilicala, cum poate trece, daca este necesara operatia?
Raspunsuri
astoian spune:
Nu stiu ce varsta are bb al tau si cine i-a pus acest diagnostic dar eu zic sa nu te pripesti si sa ceri sfatul unui pediatru. Pot sa-ti spun ca si micutul meu a avut probleme cu buricul imediat dupa nastere: s-a infectat rau de tot chiar daca igiena a fost stricta ( se pare ca infectia a aparut deoarece i-am facut baitza inainte de "caderea buricului" ). In prima faza am folosit nitrat de argint dar nu a avut efect asa ca am ajuns disperata cu el la chirurgie copii unde medicul a spus ca e necesar doar un tratament local cu o solutie pe baza de crom ( nu mai stiu exact denumirea ). Asa ca mergeam la spital odata la 2-3 zile pt acest tratament. Asistenta care il ingrijea pe micutul meu mi-a spus ca o sa se faca bine dar ca sa fiu foarte atenta pt ca sigur va face hernie ombilicala daca nu am grija sa fac ce-mi spune ea: sa-i leg strins un bandaj in jurul buricului si sa pun in el o moneda exact deasupra ombilicului. Metoda mi s-a parut arhaica si barbara pt un bb de doua saptamini asa ca nu am urmat-o dar i-am cerut parerea pediatrului pt ca dna. ma speriase rau de tot cu hernia ombilicala. Si acesta a fost foarte ferm si mi-a spus sa nu ma ingrijorez deoarece chiar daca ar apare semne de hernie ombilicala ( umflarea muschilor in zona ombilicului ) sa stau linistita pt ca imediat ce bb va incepe sa mearga aceste semne vor disparea. Si mare dreptate a avut ! Acum micutul meu e bine sanatos si nici urma de hernie ombilicala.
Nu stiu daca te-am putut ajuta cu ceva povestindu-ti toate astea dar daca copilul tau are mai putin de un an ( sau inca nu merge ) eu zic sa nu-ti faci probleme. Daca in schimb copilul e mai mare atunci trebuie sa vezi neaparat un medic si daca acesta este intradevar diagnosticul atunci problema se rezolva cu operatie.
Sanatate multa !
adina si andrei
liviu`s spune:
Copilutul are 2 luni si atunci cind se agita sau plinge, buricul devine proeminent. Stiam de metoda cu banutul sau cu un plasture aplicat deasupra buricului, am fost si la medicul pediatru care i l-a aplicat, dar i se irita pielea.
Doream sa stiu daca au mai fost parinti in aceeasi situatie si daca s-a rezolvat fara vreo interventie suplimentara.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Raluca spune:
Da, noi am avut aceasta problema. Am rezolvat-o prin plasarea unui plasture dintr-un "leocoplast" special din matase. Nu s-a iritat si in 10 zile, perioada in care dr. i l-a schimbat de doua ori, s-a rezolvat. Succes!
Raluca si Ilinca
vilma spune:
Daca bebelusul are un ombilic usor iesit in afara (cum au 20% din noii nascuti si mai ales fetitele) asta inseamna ca are hernie ombilicala. In general, aceasta situatie nu este insotita de dureri si este inofensiva. In perioada intrauterina, exista o deschizatura in peretele abdominal dedesubtul buricului, care odata cu maturizarea bebelusului trebuie sa se inchida pe masura ce muschii abdominali se unesc. In unele cazuri, nu are loc o unire completa, rezultand o deschizatura de marimea unei unghii. Se poate observa umflarea in jurul buricului atunci cand copilul plange sau se incordeaza. Se datoreaza presiunii aerului din abdomen.
Desi impresioneaza prin aspect, in rare cazuri depaseste marimea unei prune, hernia nu cauzeaza probleme atat timp cat copilul se simte bine si zona nu este tensionata sau extrem de umflata. Atata timp cat umflatura ramane moale si usor compresibila si nu ii cauzeaza copilului nici un discomfort, nu sunt probleme. Aceste hernii dispar in jurul varstei de 12-18 luni, o operatie pentru a inchide deschizatura fiind foarte rar necesara (se recomanda daca nu dispare in jurul varstei de 4 ani).
In rare cazuri o parte din intestin este prinsa in deschizatura, determinand o strangulare a fluxului sanguin, ceea ce necesita interventie chirurgicala imediata. Daca observati umflarea, contractarea sau decolorarea zonei respective, si daca bebelusul prezinta si simptome de voma si are dureri, chemati doctorul imediat sau duceti-l la spital.
hi_lara spune:
Si baietelul nostru de 5 luni are hernie ombilicala. Am fost cu el chiar si la un chirurg pediatru care ne-a spus ca in general se rezolva prin aplicarea unui plasture...rare sunt cazurile care necesita operatie, care se face numai dupa 2-3 ani. Noi am pus plasture de vreo 2 ori si pielea s-a iritat f rau astfel ca am renuntat.Am constatat ca prin gimnastica usoara facuta cind ii schimb pampersul (gimnastica menita sa-i dezvolte musculatura abdominala)lucrurile se amelioreaza. Asadar suntem optimisti si avem rabdare.
Raluca spune-mi si mie ce leucoplast ai luat? Daca am gasi acel leucoplast care nu irita pielea am incerca si noi sa-l mai pansam.
hi_lara si bb Horia
anaid spune:
Si Oana avea in primele luni buricutul mai proeminent mai ales cand plangea. Problema s-a rezolvat de la sine. Crescand, musculatura abdominala s-a dezvoltat si nu a mai permis "iesirea" buricului in afara in timpul efortului. Dupa cum vezi, in aceasta situatie au fost multi bebelusi dar s-a rezolvat cu bine in toate cazurile! Problema operatiei se pune abia daca apar cmplicatii sau daca nu se inchide cand bebele e deja mare.
Laura T spune:
Leucoplast antialergic se gaseste la farmaciile SensiBlu si costa aprox. 100.000 lei/rola. Este alb, din ceva ca o matase.