Persoana Fizica Autorizata

Persoana Fizica Autorizata | Autor: lilisan

Link direct la acest mesaj

In calitate de reprezentant al unei firme, doresc sa angajez o persoana si aceasta mi-a propus un contract de mandat pentru consultanta in probleme de contabilitate (ca despre asta e vorba), in care el participa ca PFA. Acuma, el trebuie sa aduca niste acte din care sa reiasa calitatea de PFA. Care sunt acestea (cred ca ar trebui sa aiba o autorizatie emisa de Camera de Comert!?)?
Si in cazul asta, contractul ar trebui sa se concretizeze prin emiterea de facturi de catre PFA catre firma mea, presupun...In orice caz, forma de contract pe care mi-a propus-o acum precizeaza ca plata se face sub forma unui comision, ceea ce, cred, intra sub incidenta art. 52 din Codul Fiscal (venitul din act. de comision se impoziteaza la sursa cu 10%), ceea ce mie mi-ar veni cam peste mana, pt. ca deja as plati la limita a ceea ce imi pot permite (cam 30.000.000 lei pentru inceput). Au sens presupunerile mele? Pot gasi o alta forma de contract, la care nu as mai plati nici un impozit, daca tot platesc mai mult decat pentru un salariat cu carte de munca?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Spune exact ce anume ar trebui sa faca aceasta persoana ca sa vedem ce raspuns ar fi potrivit. Ceva nu e Ok in ceea ce scrii:
"Pot gasi o alta forma de contract, la care nu as mai plati nici un impozit, daca tot platesc mai mult decat pentru un salariat cu carte de munca?"

Nu am inteles ce ai vrut sa spui cu asta.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilisan spune:

Multumesc frumos pentru promptitudine si amabilitate!
Iata si precizarea:eu i-am propus domnului respectiv o functie care implica si consultanta pe probleme financiar contabile, prin angajare cu carte de m-ca. Ceea ce ar fi implicat taxele si impozitele cunoscute. Dar persoana doreste sa lucreze cu noi pe baza altei formule, care sa ii permita sa incaseza si aceste taxe, de fapt doreste sa ia mai multi bani. Eu am fost de acord sa-i platesc aceeasi suma, alocata pentru acest post, integral lui (salariu+taxe, in definitiv nu ma intereseaza prea tare daca ii platesc lui sau Finantelor, atat timp cat e legal si corect), el definindu-se ca fiind pers. fizica autorizata, dar mi-a adus acest contract prin care forma de plata e un comision, adica aceasta calitate de PFA nu apare in modalitatea de plata (cand am cazut de acord asupra conditiilor de lucru, adica el sa lucreze ca PFA, noi sa-i dam atat, presupuneam ca ar fi trebuit sa-mi emita niste facturi in baza carora eu sa-i platesc).Acest contract m-ar mai obliga la inca o taxa, care depaseste bugetul postului (10%). Asta e si multumesc anticipat! Numai bine!
Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Pai scade cei 10% din ce-i dai lui, e simplu! Si te incadrezi in buget!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Am inteles. Daca persoana va desfasura activitate financiar contabila efectiva situatia sta in felul urmator:
1. Daca aceasta persoana este contabil autorizat sau expert contabil inregistrat la CECCAR (corpul expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania) si in virtutea acestei calificari profeseaza pe cont propriu ca si persoana fizica autorizata, intre el si firma dvs. va exista un contract in care negociati venitul net sau brut dupa caz. Pentru aceasta suma este obligat sa va emita o factura fiscala pe care o veti plati. In contract se va preciza raspunderea partilor (drepturile si obligatiile fiecarei parti). Nu se retine nici un fel de impozit.
2. Daca aceasta persoana nu este expert contabil sau contabil autorizat singura modalitate este angajarea pe baza de contract de munca daca are calificarea legala pentru postul respectiv (contabil calificat cu studii medii sau superioare dupa caz). In acest caz se negociaza salariul brut sau net asemeni oricarui job dreptrile si obligatiile fiind cele conferite de contractul de munca si a legilor in vigoare privind legislatia muncii, a asigurarilor sociale respectiv fiscale.

Daca persoana respectiva nu va desfasura activitate financiar contabila ci doar consultanta economica (un fel de hai sa-ti spun cum sa faci) dar nu poarta raspundere fiind doar de domeniul recomandarilor poate sa isi desfasoare activitatea doar pe baza de contract comercial daca este autorizat pentru activitatea respectiva, caz in care se aplica tot punctul 1, onorariul fiind stabilit prin negociere directa, existand un contract comercial intre parti in care sunt precizate drepturile si obligatiile partilor, decontarea facandu-se strict prin factura fiscala emisa de aceasta persoana in favoaraea firmei dvs. plata facandu-se asa cum s-a convenit (numerar, virament bancar, efecte sau barter dupa caz).

Alte variante nu vad.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput