Caderea din drepturile parinesti?Cum procedez???
![](images/user_woman.png)
Situatia mea este putin cam delicata,si anume:
Sunt la a doua casatorie si din prima am un baietel de 7 ani.Sotul meu doreste sa-l infieze, dar avem nevoie de acordul tatalui ceea ce nu e posibil pt ca nu-i dam de urma,cel mai probabil este plecat din tara(nu este cetatean roman).Pensie alimentara nu a platit niciodata si nici contact cu copilul nu mai are de vreo 3 ani.Eu si sotul suntem stabiliti in strainatate,dar amandoi avem cetatenia romana.Am inteles ca ar exista posibilitatea sa-l dau in judecata sa cada din drepturile parintesti si automat nu am mai avea nevoie de acordul lui.
Cred ca trebuie sa precizez ca am fost casatoriti in Romania,divortul s-a pronuntat tot in tara,copilul fiindu-mi incredintat spre crestere si educare.
Sau cunoasteti voi o alta modalitate???Va rog sa ma ajutati!
Va multumesc din suflet!
Raspunsuri
kriss79 spune:
Decaderea din drepturile parintesti se poate cere doar in anumite cazuri.Este cea mai gravă sancțiune civilă ce se poate lua împotriva părinților care prin felul de exercitare a drepturilor părintești, respectiv prin purtarea lor abuzivă sau prin neglijența gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, pun în pericol sănătatea, dezvoltarea fizică a copilului, primejduiesc educarea, învățătura sau pregătirea profesională a acestuia. Cu alte cuvinte, cazurile de decădere din drepturile părintești reglementate în mod limitativ de prevederile art.109 C. fam. privesc numai greșita exercitare a drepturilor și îndatoririlor de părinte.NU cred ca este cazul tau.
Infierea copilului de catre noul sot se poate face doar cu acordul tatalui.
daca nu a fost stabilita pensie alimentara prin divort, nu poti acum sa soliciti ca nu iti da pensie.
http://photos.yahoo.com/darbyshaw79
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Violeta Nicolae spune:
Pensia alimentara a fost stabilita la divort, s-a obligat sa plateasca,l-am crezut si nu l-am executat in instanta.In momentul in care rabdarea mea a ajuns la capat,am incercat sa vorbesc cu el sa-i spun ce nu mai pot sa astept,de fapt copilul avea nevoie de multe lucruri,nu a mai fost de gasit.La vremea respectiva aveam nevoie de bani,fiind divortata cu un copil.Din punctul meu de vedere,faptul ca nu pastreaza legatura cu Stefan(are adresa+nr telefon),nici macar de ziua lui nu l-a sunat,cred ca este suficient sa nu mai aiba nici un drept vis-a-vis de copil,cel putin legal(biologic nu pote schimba nimeni acest lucru).Ceea ce mi se pare aberant este faptul ca am nevoie de acordul lui,din moment ce Stefan nici nu-l cunoaste personal ci numai din povestite(ultima oara l-a vazut cand avea 3 ani si ma indoiesc ca mai tine minte cum arata),nu este activ in viata lui.Sotul meu,il iubeste foarte mult,doreste sa-l adopte.Stefan m-a intrbat adesea de ce el nu poate avea acelasi nume ca si noi.Ce sa-i mai spun?I-am spus ca nu vrea tatal lui, atunci s-a dus la sot si l-a intrebat "Tati de ce nu vrei sa am si eu acelasi nume ca si voi?"El pe actualul sot il considera tatal sau,insa stie ca nu este tatal natural.
Eu iti multumesc penrtu ajutor.
POATE TOTUSI MAI ARE CINEVA IDEE CUM AS PUTEA PROCEDA SA REZOLV?
VA MULTUMASC MULT!!!
tumpi spune:
Lg. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului spune asa
Art. 31 (2)Exercitarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba în vedere interesul
superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, în special prin
îngrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si
întretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
(3) În cazul existentei unor neîntelegeri între parinti cu privire la exercitarea drepturilor si
îndeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti,
hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
Art. 32. - Copilul are dreptul sa fie crescut în conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica,
mentala, spirituala, morala si sociala.
Art. 33. - Copilul nu poate fi separat de parintii sai sau de unul dintre ei, împotriva vointei
acestora, cu exceptia cazurilor expres si limitativ prevazute de lege, sub rezerva revizuirii judiciare
si numai daca acest lucru este impus de interesul superior al copilului.
In mod normal daca tatal nu a mai binevoit sa aibe "relatii personale cu minorul" si este de negasit se face apel in instanta pt decaderea din dtrepturile parintesti.In mom de fata nu-mi aduc aminte cum suna exact codul familiei, dar ma uit si-ti zic.Mai dificil e ca tu nu esti in tara.Oricum ma interesez si-ti zic.
A sti, a putea sa te opresti exact unde trebuie, iata marea putere in arta, ca si in viata!" - Al.Vlahuta
Violeta Nicolae spune:
tumpi,iti multumesc din suflet,intentionez sa fac acest lucru in august cand o sa mergem in tara.Vreau sa caut un avocat bun(poate ma ajuti si in privinta asta),si eventual sa ma prezint numai la termenele de judecata.
Stiu ca o sa incep de fapt o "lupta",cu proces,termene si mai ales cu birocratia din tara,dar pentru fiul meu sunt in stare sa fac totul(daca esti parinte intelegi).
Iti multumesc inca odata si in cazul in care mai ai ceva informati le primesc cu placere.
P.S.doresc sa ma documentez cat mai mult,cu toate ca o sa ma reprezinte un avocat,nu as vrea sa fiu chiar pe dinafara.