Triplul test - obligatoriu ?
Cele care aveti peste 30 de ani, chiar toate ati facut sau urmeaza sa faceti Triplul test ?
Tuturor vi l-au recomandat medicii ?
Eu implinesc 35 de ani in noiembrie , sunt insarcinata in 22 de saptamani si medicul nu mi l-a recomandat.
E chiar asa grav ? La ecografie nu se vad eventuale malformatii Doamne fereste ?!
Multumesc mult daca imi raspundeti.
Miruna
Raspunsuri
lordra spune:
Miruna, nimic nu e obligatoriu. Partea nashpa e ca triplul test nu-ti ofera un rezultat clar: da doar un risc si nu diagnostic. Mai mult chiar, se mai intampla sa dea si rezultate fals pozitive/negative. Hai ca daca-i fals pozitiv, poate te bagi la o amniocenteza, sa fii sigur ca e ok. Daca insa e fals negativ, stai bine mersi fara griji toata sarcina si apot te trezeshti la nashtere cu vreun necaz.
Ce sa-ti spun: parerile in privintza triplului test sunt impartite. Tu decizi daca il faci si daca ai incredere in el. Daca vrei certitudini, nu mai pierde timpul cu el si fa-ti direct amniocenteza. Macar acolo ai un rezultat precis.
Hai bafta tzie!
Lordra
P.S. Acum vad ca esti in 22 saptamani. Nu mai potzi face triplul test acum, si nici de amnio nu sunt sigura ca nu e cam tardiva. Asha ca, stai calma, ca n-are sens sa-ti faci sange rau, mai ales ca nu mai potzi lua masuri acum.
Giova spune:
am si eu o intrebare.
Am 25 ani si sunt insarcinata in 8/9 sapt.
Am auzit ca acest test se face in sapt. 10/12.
trebuie sa-l fac?In familiile noastre nu avem cazuri cu malformatii.dar nu se stie niciodata, Doamne fereste!!!!!!!!!!
http://community.webshots.com/user/ioananemes
gio si bb 8+baby meter-11 ianuarie 2006
Monica-Elena spune:
Exact cum zice Lordra nu este obligatoriu. Fiecare medic este cu piticii lui. Eu de exemplu nu am facut si am 35 de ani si sarcina este obtinuta prin FIV. Dr mea nu mi-a recomandat acest test in schimb am facut 3 ecografii morfologice pana la 32 de sapt. Este f importanta ecografia de 12-14 sapt acolo se vede tot daca Domane fereste este vreo problema la bebe in functie de pliul nucal. Oricum la 22 de spat nici pomeneala sa mai faci triplu test se face daca nu ma insel intre 14-17 sapt(nu stiu sigur perioada). Oricum medicul care iti supravgheaza sarcina are banuiesc mai multe date despre tine si familie si a putut decide daca este cazul sau nu.
Eu zic sa stai linistita si sa te bucuri de sarcina fara sa itimai faci atatea probleme.
Monica si Bocanila de 35 sapt din burtica
AMR 29 zile
Esentele tari se tin in sticlute mici.
lordra spune:
Giova, ideal este ca triplul test sa fie facut in saptamanile 14-16 si se coreleaza cu ecografia morfologica (asta daca nu vrei sa te trezeshti cu niste date fara nici o valoare). Ideal e sa-ti faci ecografia si imediat dupa aceea (de preferat chiar in ziua respectiva) triplul test. Valorile de la triplul test trebuie confruntate cu dimensiunile de pe eco si cu varsta ecografica a fatului.
Bafta!
Lordra
Mary_25 spune:
Triplu-test nu e obligatoriu. Este recomandat pentru cele care au peste 35 de ani, sotul peste 35 ani, au antecedente in familie. Rezultatul acestui test nu este o certitudine, ci este o probabilitate.
Sunt mai multe informatii care sunt luate in considerare (nr. kg gravida, data debutului sarcinii, masuratori la bebe,etc.), care daca nu sunt corecte (pentru ca se iau la o anumita varsta a sarcinii!!!!!) dau rezultate eronate!
Din spusele dr mele si nu numai, sunt gravide care la triplu-test au iesit cu risc mare de a avea sarcina cu probleme (sindromul Down, etc) si care si-au facut amiocenteza, iar rezultatul a fost OK. Concluzia dr a fost ca rezultatul la triplu-test depinde de corectitudinea informatiilor prelevate pentru efectuarea acestui test.
Amiocenteza e si ea cu riscuri: sangerari, avort.
Sunt medici care recomanda triplu-test mai mult pentru linistea gravidei si poate a lor (depinde de medic).
Diferite malformatii nu pot fi depistate la ecograf din timp, pentru a putea face o intrerupere de sarcina fara a pune in pericol viata gravidei. Din aceasta cauza este recomandat triplu-test!!!!!!!!
Alti medici nu recomanda acest test daca nu sunt cazuri in familie, daca tu si sotul nu aveti peste 35 ani. Nu numai ca nu recomanda acest test, dar nici nu pomenesc de el.
Fiecare medic cu stilul sau de lucru!
Eu am facut testul in Timisoara la laboratorul BIOCLINICA. Spun asta pentru ca difera de la un laborator la altul modul in care se face acest test. Important este sa fie un laborator bun!!!!!
Sarcina usoara,
Mary si bb 24+
blackpanterro spune:
Miruna aici testul se face fara sa te intrebe cineva daca vrei, eu ma bucur ca l-am facut pentru ca asa afli si daca exista vreun risc de sindromul Down.
Nu a fost cazul de rezultate negative si am aflat ca nu sunt sanse de sindrom Down.
Bafta!
Adriana si Aidan 36+
http://pg.photos.yahoo.com/ph/blackpanterro/my_photos