Intrerupere/reluare concediu cresterea copilului
![](images/user_man.png)
Salut,
Rogu-va a ma ajuta in urmatoarea problema ce mi-a fost prezentata:
Mamica este in concediu pentru cresterea copilului de pana la 2 ani. Tatal lucreaza. Timp de 3 luni, iarna, din lipsa de activitate, societatea unde lucreaza tatal se va inchide, trimitand acasa angajatii cu salarii minimale (mai bine spus deloc).
Pentru a nu dezechilibra bugetul familiei - si asa mic -, mamica s-a gandit sa-si intrerupa concediul de maternitate pe acea perioada de 3 luni si sa se intoarca la lucru, urmand ca tatal sa-si ia concediu pentru cresterea copilului si sa beneficieze in acea perioada de indemnizatia pt cresterea copilului.
Dupa ce trece acea perioada, mamica ar urma sa reintre in concediu iar tatal sa se reintoarca la lucru.
Ar fi legal? Cum s-ar putea infaptui practic aceasta stratagema - care ar fi pasii ce ar trebui urmati?
Multumesc anticipat,
Marius
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Buna Marius (parca m-as saluta pe mine)
Da este legal ceea ce spui tu insa ceea ce nu stiu eu este ce inseamna "societatea se va inchide" Cum adica se inchide? Pentru ca indemnizatia de care vorbesti pe care sa o incaseze tatal tau trebuie sa o ia de la serviciu, ori fiind inchis... depinde ce numesti "inchis". Oricum in principiu se poate. Tatal tau trebuie sa solicite CIC la serviciu in luna decembrie sau de cand doreste sa intre in CIC. Se face o adresa simpla si se ataseaza actele doveditoare (certificatul de nastere - copie xerox) declaratie in nume propriu din partea mamei ca nu este si ea in acelasi timp in CIC si cam atat.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
LordAbal spune:
In primul rand, mersi pentru promtitudine.
Se pare ca trebuie sa dau clarificari suplimentare.
Eu sunt student la drept si sper ca anu' asta sa devin licentiat in drept. Mi-a fost prezentata problema de un amic - nici eu nici tatal meu nu suntem implicati aici .
Societatea nu se inchide ci doar isi suspenda activitatea pe perioada de 3 luni - din cate stiu, codul muncii permite ca in lipsa de activitate, pe o anumita perioada, angajatorul sa trimita angajatii acasa cu plata unor salarii minime.
Sintetizand ceea ce ai spus tu, ar trebui urmate urmatoarele etape:
(Corectati-ma daca gresesc!)
- mama (nu mama mea ) ar trebui sa-si intrerupa CIC si apoi
- tatal ar trebui sa solicite CIC la el la servici (dupa procedura urmata de mamã cand si-a luat CIC)
Acest concediu, respectiv indemnizatia, este platit de societate? Am citit in graba legea asigurarilor (si acum nici nu mai am timp s-o recitesc - licenta) si intelesesem, paremise, ca este platit de stat.
Multumesc din nou pentru promptitudine,
Marius
P.S.1: Ar trebui sa ne constituim in AMD Romania (Asociatia Mariusilor de la Drept din Romania)
P.S.2: Dacã se va vedea asta -> (ãîºþ), merge scis ºi cu diacritice
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
aissa spune:
Nu merge scris cu diacritice.
Lamurire: CIC e platit de stat prin societatea la care esti angajat (nu tu, nici tatal tau, persoana care il solicita). Adica societatea calculeaza CAS datorat din care scade indemnizatiile suportate din CAS, urmand a vira la CAS numai diferenta! La asta se referea Marius.
Cristina si
![](zana.gif)
![](foto.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
LordAbal spune:
Aaa, daca societatea ar fi "inchisa", nu ar mai putea sa PLATEASCA indemnizatia care este de fapt SUPORTATA de stat. Am inteles.
Am gasit si terminologia corecta: societatea isi intrerupe temporar activitatea (art. 53 Codul muncii) - iar contractul de munca se suspenda - cred.
Marius
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Intai de toate scuze citesc de multe ori extrem de repede ca sa prind esenta si sa raspund avand mult mai multe de facut pe aici. Ok este neesentiala persoana ci speta la care se refera.
Am citit raspunsurile de mai sus si prima observatie importanta este ca, (virgula) contractele de munca aferente angajatilor aflati in CIC au stare de contracte suspendate conform legii 19/2000 cu modificarile ulteriorare. Deci chiar si pt situatiile de suspendare temporara a activitatii admisa de lege pt un angajator in conditiile de periodicitate specifia de munca (lipsa de front de lucru) drepturile sociale asimilate salariilor (CIC, maternitate, etc) nu intra sub aceasta incidenta, ele nefiind suportate din fondurile angajatorului ci ale bugetului de stat, angajatorul fiind de facto doar un intermediar (decontari) de plati de drepturi sociale cuvenite. In speta mentionata de tine, procedural discutand, angajatorul va deconta aceste obligatii de plata ale bugetului asigurarilor sociale de stat fata de asigurati cu privire la CIC sau maternitate dupa caz prin stabilirea de drepturi de creanta asupra acestor bugete, urmand sa incaseze aceste sume de bani cu titlu de creanta prin conturile specifice de trezorerie pe care trebuie sa le deschida in vederea incasarii sumelor respective. Acestea se vor vira in conturile bancare curente de unde fie se vor ridica numerar fie se vor vira in continuare in conturi de debit (card) daca asa este stabilit.
Cam asta ar fi.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)