concediu de odihna sau concediu prenatal?
![](images/user_woman.png)
Situatia mea s-ar prezenta cam asa.
Sunt insarcinata in 7 luni si urmeaza sa nasc pe la sfarsitul lunii iulie. Sunt profesoara si am decis sa termin anul scolar adica sa merg la scoala pana pe 17 iunie si apoi sa intru in concediu prenatal. Eu speram sa imi pot lua banii pe concediu de odihna care in invatamant reprezinta salariul pe cele 2.5 luni de vacanta la un loc. Dar nu, azi am aflat ca nu pot sa iau banii pe concediu si bani pentru concediu prenatal + lauzie in acelasi timp. Adica ori bani pt. concediu de odihna ori bani pt. concediu medical. Asa ca m-am gandit sa imi iau o jumatate din concediul de odihna pana la sfarsitul lui iulie cand urmeaza sa nasc si apoi sa imi iau cele 42 zile de concediu de lauzie obligatorii.
A mai fost cineva in aceeasi situatie? Fac bine? Ce ma sfatuiti?
Cris si bebelusa Ana
Raspunsuri
m.roswita spune:
Buna Cris.Nu stiu cat de mult te pot ajuta eu,pentru nu am trecut prin situatie asemanatoare.Insa am inteles ca daca nu-ti bagi prenatalul la timp(adica la 7 luni si 10 zile)vei beneficia ce CIC mult mai tarziu.Si eu sunt insarcinata in 7 luni,dar imi voi lua prenatalul la timp.E MAI IMPORTANTA SANATATEA TA SI A LUI BEBE!Nastere usoara !Sper sa te poata ajuta altcineva mai mult.Pa.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Cred ca este o confuzie - concediul de odihna nu tine 2.5 luni. Este mai degraba o "obisnuinta" ca in perioada de vacanta sa nu se vina la scoala dar.... exista un mare DAR - legal discutand. Poate reformulezi. Iti recomand sa mergi la personal salarizare ca sa vezi din puncvt de vedere legal ce anume ai dreptul sa faci.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
crisia76 spune:
Zilele de concediu de odihna sunt in numar de 58 de zile calendaristice in cazul meu. La salarizare am fost si mi-au dat sa citesc o lege de la Casa de pensii CNPAS unde era stipulat ca indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile de concediu de lauzie si se aplica asiguratilor care cer aceasta indemnizatie incepand de la 8 ianuarie 2005. Intrebarea era daca intr-adevar nu mai este obligatoriu efectuarea concediului prenatal. Din ce am inteles eu, nu. Dumneavoastra vorbiti de un mare DAR, care ar fi acesta.
Multumesc, Cris
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
De unde rezulta aceasta cifra de 58 de zile de concediu de odihna? Cum ati ajuns la aceasta valoare?
Prenatalul nu este obligatoriu, postnatalul insa este in limita minima de 42 de zile.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro