Concediu pre si post natal - URGENT!
![](images/user_woman.png)
buna seara
Am si eu o situatie de lamurit:
Am intrat in prenatal pe data de 12 mai si personalul care trebuie sa calculeze venitul ce mi se cuvine nu stie cum se face calculul, pentru ca:
1. am contract de baza de 8 ore pe durata determinata(iunie 2006) la o institutie bugetara
2. am contract de munca cu fractiune de norma (2ore)la o asociatie umanitara.
3. In ultimile 6 luni, la salariul de baza s-au adaugat si ore suplimentare si prime (pentru care s-au platit impozite)
Intrebare: Cum se calculeaza salariul sau indemnizatia ce mi se cuvine?
Se aduna toate veniturile brute impozabile (baza+ fractiunea+ore suplimentare+prime)?
Va rog din suflet sa ma ajutati!
Alina
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Pentru concediul de maternitate raspunsul este DA se aduna toate aceste venituri si indemnizatia de maternitate se va calcula la valoarea a 85% din media veniturilor brute obtinute (toate) in ultimele 6 luni anterior prenatalului. Pt CIC insa nu se va tine cont de aceste valori.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
alina78 spune:
Multumesc din suflet pentru raspuns!
Azi am luat printat intrebarile si raspunsul si m-am dus la contablitate.
Mi-au spus din start ca nu se plateste decat baza( contractul de 8 ore) si se ia in calcul doar suma inscrisa in contractul de munca si nu venitul brut pe fiecare luna in parte( adica cel care are include orele suplimentare si primele). de al doilea contract de munca nici nu se pune problema!
Cum sa fac sa demonstrez ca am dreptate?
In ce lege si in ce paragraf sau alineat pot gasi ca sa ma duc si cu alte dovezi? Si in ce monitor oficial le gasesc?
Azi am scos la imprimanta si un mesaj in care era postata o parte sau din legea 512/2004 (parca asta era numarul-mesajul este postat aici pe prima pagina)in care se preciza baza de calcul pentru persoanele cu un contract de munca(cazul general), dar si pentru cele cu mai multe venituri. Acolo se spunea ca veniturile se cumuleaza iar suma lor nu trebuie sa depaseasca 5 salarii medii brute.
Nu mai intelg nimic, in concluzie!
Te rog inca o data sa-mi dai legea sau legile in care este precizat acest lucru ca sa pot demonstra ceva!
mi s-a spus ca nu pot sa ma plateasca dupa cum vreau eu decat daca ma duc eu la Casa de Pensii si vin cu o hartie la mana cum ca am dreptate.
Legea publicata in Monitorul Oficial nu este suficienta?
De ce trebuie sa fiu eu informata si nu cei care lucreaza efectiv cu asa ceva?
Nu ei au acces mai usor la aceste date decat mine?
Din cate stiu eu insumarea veniturilor se face acolo unde e baza si tot de acolo se primeste indemnizatia.
Asa e????
multumesc mult pentru tot,
Alina
marius spune:
Legea 19/2000 care este legea de baza si in care nici nu trebuie cautat prea mult.
(5) Pentru persoanele care, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avandu-se in vedere stagiul de cotizare realizat pana la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante de urgenta.
(6) Pentru situatiile prevazute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85 % din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare corespunzatoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta."
ART. 99
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective, conform prevederilor art. 23.
(2) In situatia in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru asiguratii prevazuti la art. 98 alin. (4) baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contributia de asigurari sociale din lunile respective sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia de asigurari sociale.
(3) Pentru calculul indemnizatiilor de asigurari sociale se utilizeaza numarul de zile lucratoare din luna in care se acorda concediul medical sau, dupa caz, se solicita alte drepturi de asigurari sociale.
(4) La stabilirea numarului de zile lucratoare din luna in care se acorda dreptul de asigurari sociale se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatori legale in care nu se lucreaza.
SECTIUNEA a 3-a
Indemnizatia de maternitate
ART. 118
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
ART. 119
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
ART. 120
(1) Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Si ca sa le dai cu tifla intreaba-le asa amical ca cineva a pus intrebarea urmatoare:
Cand au stabilit drepturile salariale pentru fiecare luna in parte si au calculat retinerile privind asigurarile sociale (pensia suplimentara - care sunt banii tai si contributia la asigurarile sociale in procentele stabilite de lege) la ce baza de calcul au faut retinerile:
1. la cea de baza
2. la cea de baza+premii si alte sporuri
3. la cea de baza+premii+alte sporuri+alte venituri asigurate din contracte partiale (cu norme partiale)
raspunsul corect pe care cred ca il vei primi este ultimul
Ehhh si acum reciteste cu atentie legea 19 art. 99 alineatul 1. Si baga-le si lor in ochi dar apasa tare de tot poate invata sa-si faca munca pentru care iau bani.
Scuze pt ton am aversiune fata de indolenti.
Marius Pernes
alina78 spune:
Multam frumos pentru raspuns!
Luni ma duc direct la scoala cu legea in brate si poate am noroc de data asta.
Nu inteleg ce e asa greu de priceput cand legea iti spune clar ce ai de facut.
parca ar da bani di buzunarul lor.
Cel mai mult ma enerveaza ca ma trimit pe mine de drumuri cand asta e treaba lor si cand sunt acoperite de lege.
Multumesc inca o data,
Alina
mandyksch spune:
Scuze ca ma bag si eu ca musca in lapte, dar tot aici am si eu o intrebare: Cum ramane cu art.66 din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe 2005 1)In cazul in care salariata se afla inconcediul de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada diferenta dintre salariul de baza individula avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Ca incep sa nu mai inteleg nimic din legiile astea.
Mandy,
karin10 spune:
stie sa-mi spuna si mie cineva ce se retine din aceasta suma prevazuta pentru concediu de maternitate , impozit sau alte chestii, ca mie contabila nu-mi retine nimic , ceea ce iar nu mi se pare normal
varga
marius spune:
Mandy ce anume nu intelegi?
karin10 - asa este nu se retine absolut nimic.
Marius Pernes