procedura schimbare nume copil

procedura schimbare nume copil | Autor: sibip

Link direct la acest mesaj

Situatia noastra e urmatoarea: am inceput procedura de schimbare de nume a parintilor (o litera din esco in escu) in luna ianuarie. Inca nu s-a rezolvat, desi inca mai speram.
Intre timp ni s-a nascut bebelusul.. caruia inca nu i-am facut certificat de nastere pt. ca asteptam rezultatul cu schimbarea numelui parintilor.
Intrebare -pt. ca se tergiverseaza de mult timp am vrea totusi sa-i scoatem certificatul de nastere (copilasul are in prezent 3 saptamini). Care ar fi procedura ulterioara de schimbare a numelui in cazul sau si unde s-ar rezolva? La primaria sect. 1 unde trebuie declarat sau la Iasi, unde avem noi domiciliul?
SAu ne sfatuiti sa mai asteptam pina la schimbarea numelui parintilor???
Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau sugestie.
Ioana - o mamica in impas.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Eu stiam ca schimbarea numelui dureaza cel putin 2 ani. Cel putin asa a patit o verisoara de-a mea - fiul in certificat aparea Tehodor. Pana la urma au renuntat sa mai schimbe numele pentru ca trecusera aproape 3 ani si incepea clasa 1. S-au temut de incurcaturi ulterioare asa ca au renuntat. Desi, cand au inceput treaba li s-a promis ca in 2 ani totul e rezolvat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sibip spune:

Multumesc Otilia dar ce-mi spui nu este incurajator deloc!!

Am mare rugaminte daca cineva este in tema sa-mi dea si mie un sfat avizat, pentru ca sincer nu stiu ce sa fac. As vrea sa stiu care este drumul legal cel mai simplu de urmat.

Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Presupun ca stii pasii, eu ti-i mai trimit o data.
Procedura schimbarii de nume pe cale administrativa este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 323/2003.

Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul, sau la primaria ultimului loc de domiciliu avut in tara, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate.

Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte :
- copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
- un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
- consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei;
- copia de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art.7 din O.G. nr.41/2003*;
- cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
- orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare;
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore.
Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.

Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.

Cand minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.
Problema este insa urmatoarea: BB s-ar putea sa aiba nevoie de certificat de nastere pana cand autoritatile sa constate ca cererea est indreptatita. Si atunci ce faci?
Pe de alta parte, iti mai trimit niste informatii pe care vreau sa cred ca le stii:
Copilul trebuie declarat in termen de:
- 15 zile de la nastere, daca copilul se naste viu si este in viata
- 3 zile de la nastere, daca copilul s-a nascut mort
- 24 ore de la deces, data copilul s-a nascut viu dar a murit in primele 15 tile
Daca declararea nasterii se face la mai mult de 1 an, pentru a se efectua inregistrarea este necesara o sentinta judecatoreasca
Daca nasterea nu este declarata in termenele prevazute de lege persoanele care aveau obligatia sa faca declaratia sunt sanctionate cu amenda.
Daca se tergiverseaza, cred ca se complica lucrurile.
Sfatul meu este sa-i faci micutului certificatul de nastere, si apoi il schimbi odata cu numele voastra. Cum l-ai inscris la medic, de exemplu, fara CN?
Daca e prea lung mesajul si nu se incadreaza in parametii impusi, cer scuze administratorilor.
Daca

Mergi la inceput

Lona, multumesc pt. raspuns.
La medic l-am inscris fara CN.
Pt. parinti procedura e in curs de desfasurare, mai precis asteptam o aprobare de la politie. Pt. ca micutul nu era nascut nu am facut nici un demers pt. schimbarea numelui lui.
Deci: asteptam sa ne aprobe noua si dupa aia il declaram cu noile buletine?
Cei de la politie ne-au spus ca se va schimba automat numele si la copil, dar la cite baliverne am auzit... Stie cineva care e procedura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romana spune:

Draga Ioana,

Cel mai bine ar fi sa-i scoateti copilului certificatul de nastere ca deja au trecut cele 15 zile de la nastere.

Voi dosarul pentru schimbarea numelui l-ati depus la Iasi? Banuiesc ca da , din moment ce acolo aveti domiciliu.

Nu e normal ca din ianuarie sa nu se fi rezolvat nimic. Daca ati fost deja si la evidenta populatiei Iasi, atunci trebuie sa asteptati sa va anunte de la starea civila sa mergeti sa va dea alte certificate de stare civila. Eventual sa va interesati voi daca s-a primit decizia de schimbare a numelui.

Dupa ce veti avea noile certificatele va trebui sa va schimbati cartile de identitate, deci inca va mai dura.

De aceea eu zic sa-i faceti copilului certificatul de nastere si , dupa ce va scoateti voi noile acte, sa demarati procedura de schimbare a numelui si pentru bebe. Asta cred eu ca ar fi cel mai bine, daca deja dosarul vostru a ajuns la evidenta populatiei.
Nu stiu daca se va schimba automat si la copil, eu banuiesc ca nu.

Iar doi ani e enorm. In mod normal nu are cum sa dureze atit decit daca sint ceva probleme ce nu pot fi rezolvate urgent.

Romana, Cristian (22.06.2003), Alin (25.06.2004) si burtica de 23 saptamini

http://www.geocities.com/bebe_iunie_iulie_2003

si mail pentru poze
bebe_iunie_iulie_2003@yahoo.com

Nulla dies sine linea!

Mergi la inceput

Romana, multumesc - ai idee daca procedura de schimbare a numelui copilului va trebui desfasurata la Iasi sau la Bucuresti?
Multumesc din suflet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romana spune:

Pentru copil trebuie sa depuneti actele in localitatea unde aveti domiciliul stabil in cartea de identitate, chiar daca bebe e nascut in Bucuresti. Daca intre timp va schimbati domiciliul in Bucuresti ( si in acte) atunci va veti adresa la primaria de sector, unde locuiti.

Eventual da un telefon si la serviciul de evidenta informatizata a persoanei Iasi sa vezi daca au trimis dosarul de schimbare de nume la Bucuresti deoarece nu e normal sa dureze atit. Te mai poti interesa de situatia dosarului si aici in Bucuresti la Directia de Evidenta Informatizata a Persoanei, nu stiu sa-ti spun nr. de telefon dar au cladirea in Drumul Taberei, pe str. Obcina Mare.

Sanatate tie si bebeului.

http://www.geocities.com/bebe_iunie_iulie_2003

si mail pentru poze
bebe_iunie_iulie_2003@yahoo.com

Nulla dies sine linea!

Mergi la inceput