Pensie alimentara?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lorellay/lorellay.jpg)
Am un bb de 3 luni.Taticul lui l-a recunoscut si ii poarta numele dar nu il ajuta financiar.Nu sunem casatoriti si nici nu mai suntem impreuna.Ma gandesc sa ii cer pensie alimentara.Cum sa procedez?Ce trebuie sa fac?Care sunt costurile?
Pe "tatic" l-ar deranja foarte tare sa ii cer pensie alimentara si m-a amenintat ca daca fac asta imi ia copilul.Poate?In ce conditii?Mi-e frica pentru ca eu stau cu kirie dar am loc de munca bun, studii si sunt "bine vazuta" de toata lumea.
Help!
Lorellay
Where there's a will there's a way!
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
danacaltan spune:
1. Nu trebuie sa te lasi impresionata de amenintari, n-are sanse reale sa obtina custodia copilului, mai ales daca s-a comportat urat.
2. Este OBLIGAT sa plateasca pensie de intretinere, de obicei in cuantum de 1/4 din salariul net,chiar daca nu ati fost casatoriti.
3. Trebuie sa faci o actiune in instanta prin care sa se stabileasca d.p.d.v. legal cui i se incredinteaza copilul, pt. ca altfel poate veni oricind sa-l ia, chiar si cu forta.
4.Cerere incredintare copil + acordare pensie alimentara; pt. asta platesti taxa judiciara(cam 370.000 lei)+ timbru judiciar.
Uite un model
"DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnata,........... domiciliata in............in numele minorului.................chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul............., domiciliat in...............pentru
INCREDINTAREA COPILULUI MINOR SI PENSIE DE INTRETINERE
urmand ca prin hotarirea ce veti pronunta, sa-mi incredintati mie spre crestere si educare pe sus-numitul minor.Cer , deasemenea, ca paratul sa fie obligat sa contribuie la intretinerea minorului si sa-mi plateasca cheltuieli de judecata.
Motivele actiunii:
In fapt, in urma convietuirii cu paratul din data de....in data de...., a rezultat minorul........nascut la data de........, avind ca tata natural pe parat.
Datorita unor neintelegeri ne-am despartit in fapt la data de................
Avind in vedere ca pina in prezent copilul a fost crescut de mine, din care cauza imi este puternic atasat sufleteste, varsta frageda a sa, imprejurarea ca eu ma pot ocupa personal de cresterea si educarea lui, spre deosebire de parat care................., avind conditii materiale mai bune decit paratul, va rog sa-mi incredintati d.p.d.v. legal mie copilul spre crestere si educare
Deasemeni,va rog ca paratul sa fie obligat la plata unei pensii de intretinere catre minor, in raport de veniturile care le realizeaza si de nevoile copilului, precum si la cheltuieli de judecata.
Doresc sa precizez ca paratul pana la aceasta data nu a contribuit in vreun fel la cresterea , educarea si ingrijirea minorului si nici nu s-a interesat de propriul copil
Posibilitatile materiale ale paratului sunt urmatoarele:este salariat la ..............si totodata posedat alte bunuri aducatoare de venituri printre care un teren sin suprafata de ......, un imobil la adresa..........., cont in banca in cuantum de.............
In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art.65 C. fam., 100 C. fam. raportata la art. 42 C. fam., care se aplica prin asemanare si pe dispozitiile art. 107 , art. 86 si art. 94 C. fam, cu privire la obligarea paratului la intretinere.
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de interogatoriul paratului, de de ancheta sociala pe care o va face autoritatea tutelara si de declaratiile martorilor.........., precum si de si de relatiile pe care instanta urmeaza sa le ceara in legatura cu veniturile pe care le realizeaza paratul.
Depun cererea de chemare in judecata in dublu exemplar, timbru fiscal in valoare de.....lei, timbru judiciar in valoare de.....lei.
Anexez copia certificatului de nastereal copilului minor
Data......
Semnatura..............
DOMNULUI PRESEDINTE AL judecatoriei sect....."
(judecatoria pe raza careia ati locuit impreuna, sau locuiesti tu cu bb)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
danacaltan spune:
P.S. Atentie, trebuie sa existe la starea civila o declaratie prin care recunoaste paternitatea, ca sa fie OK.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)