proteza la sold-dr.Dinulescu
Fetelor, mama se va opera in luna mai la spitalul Municipal de catre Dr. Dinulescu Sef Clinica Ortopedie. I se va pune o proteza la sold. Nu este o operatie tocmai usoara, desi ptr. medici nu mai pare a fi o problema asta, dar ptr. noi nu va fi tocmai usor, mai ales ca recuperarea va fi de lunga durata, cred. A mai trecut cineva printr-o astfel de operatie, imi puteti da amanunte?De orice fel.....
Raspunsuri
cam spune:
Miha, cred ca as putea sa te pun putin in tema.
Pe data de 7 feb. am internat-o pe soacra mea in spital pentru a-i pune o proteza totala la genunchi. Cum ai spus si tu, operatia nu este deloc simpla, si din cauza asta, cineva din familie trebuia sa dea semnatura pentru operatie. Inainte de a da semnatura, sotul meu a stat de vorba cu medicul anestezist, care i-a explicat ca pe undeva pe la proteza se pune si un "ciment" special. Aceasta substanta insa are foarte multe contraindicatii. Printre altele, poate produce accident vascular. Si cum soacra mea este deja bolnava de inima, medicul anestezist i-a spus ca exista nesansa (statistic 1 din 5) sa nu se mai scoale de pe masa de operatie sau "intr-un caz fericit" inevitabilul sa se produca mai tarziu. Chiar medicul a dat exemplul unui tanar de 34 de ani care a facut aceasta operatie, nu a stiut ca este bolnav de inima, si dupa o saptamana i s-a format un cheag de sange care s-a oprit in plamani, si a murit.
Drept urmare, sotul meu i-a facut externarea in aceeasi zi.
Din cate am inteles, in Bucuresti nu se foloseste aceasta substanta, dar cel mai bine ar fi sa intrebi.
miha spune:
Multumesc mult pentru raspuns, nici nu stii ce sa intrebi pe dri. daca nu esti pus in tema, ca doar nu ne operam in fiecare zi.
Ce sa-ti spun, mama mea sta f. bine cu inima, nu are tensiune mare, singura ei problema este aceasta luxatie congenitala de sold pe care o are din nastere.
Sincera sa fiu cred ca riscuri sunt la orice fel de operatie si as vrea sa ne asumam acest risc, ma refer la familia mea, ptr. ca tare s-a chinuit toata viata mama , merge f.f.greu si numai prin casa. Deci asta este ultima sansa ca un om sanatos sa aiba o viata normala. Nu-ti mai spun ca sufera f. tare ca nu poate sa-si plimbe nepotica pe afara, ca nu poate sa o duca la gradinita si multe altele.
Bineinteles ca mai imi pierd si eu curajul dar incerc sa o fiu optimista fata de ea si incerc sa o fac sa vada acest lucru ca pe o sansa de a merge normal.
Multumesc mult ptr. raspuns, am sa fiu cu ochii in patru.......
Altcineva ma mai poate ajuta cu informatii?
GabiG spune:
Eu as putea sa-ti spun cum se face aici, chiar semestrul trecut amfacut despre asa ceva la facultate. Dar nu stiu daca medicii din Ro folosesc acelasi tip de implanturi. Aici se tine cont si de starea pacientului, dar foarte mult de virsta atunci cind se alege tipul de proteza. Daca crezi ca te ajuta iti pot scrie citeva chestii, din punctul astora de vedere...
sanatate mamei tale!
Pe lumea asta exista un singur bebelas (copil) perfect! Si fiecare mama il are!
miha spune:
Gabi, ma intereseaza orice fel de informatii, caci oricum nu stiu cum se procedeaza in Romania la astfel de operatii. Daca cumva drl. ei imi va explica cum se deruleaza operatia, macar sa stiu ce sa-l intreb. Mama are 64 de ani, dar am auzit ca s-au operat si persoane mai in varsta si totul a decurs bine.
iti multumesc mult,
anamaria spune:
Intr-adevar este o operatie complicata, insa daca doctorii sunt priceputi si stiu sa-si faca bine treaba... eu zic ca o sa fie OK.
Matusa mea (75 ani) a facut operatia asta in luna iunie 2002, la Sibiu. Inainte de operatie, timp de 1 saptamana, a fost internata ambulator pt analize - adica statea acasa, dar mergea la spital in fiecare dimineata pt investigatii, de tot felul: analize de sange, EKG, ecografii, radiografii, etc, stiu ei doctorii mai bine ce si cum trebuie facut... Apoi a fost operata, a mai stat in spital timp de 2 sau 3 saptamani, dintre care vreo 10 zile a fost imobilizata in pat, dupa care a inceput masajul si gimnastica de recuperare.
Apoi a venit acasa, unde mergea cu cadrul timp de 1-2 saptamani, pana medicii i-au interzis, au spus sa inceapa sa mearga normal, sa se ajute doar de un baston (i-au explicat ei cum) si peste 1 luna a venit la Pitesti, unde a inceput sa iasa si pe afara, tot cu bastonul, inca vreo 4-5 luni.
De prin decembrie, a renuntat total la baston, urca si coboara scarile, desigur, cu grija, merge singura, etc. Dureri mai are rareori, mai ales cand e foarte frig afara, insa nu se compara cu cele dinainte de operatie...
Asa ca eu zic sa asculti si parerea medicilor, daca ei vor spune ca rezista operatiei, mergeti inainte, pt ca oricum va fi mult mai bine!
daca mai vrei sa ma intrebi ceva, poate detalii mai exacte, iti stau la dispozitie!
daca dragoste nu e, nimic nu e!
miha spune:
Anamaria, multumesc tare mult ptr. raspuns, si fiindca ai date concrete poti afla cam cat a dat la operatie si cam cat s-a cheltuit in total? Din pacate asta este unul din lucrurile importante de care trebuie sa ne interesam si ptr. care ne putem pregati.
Chiar vroiam sa stiu detalii despre cat sta in spital si cam cat dureaza recuperarea, caci tot greul va fi pe umerii mei, ptr. ca noi nu stam in Bucuresti si trebuie sa pun toate lucrurile la punct, printre care si cu cine o las pe fetita mea 2-3 saptamani caci bunicul, adica tata nu este asa priceput.
Orice iti mai aduci aminte, nu ezita sa-mi spui, aaaaa ..... si la spital s-a operat, stii?
Mersi mult,
GabiG spune:
Draga Miha,
Pot sa-ti spun ca data fiind virsta mamei tale, este inca tinara, prognosticul post operator va fi bun (in general asa se intimpla). Nu stiu ce fel de proteza i-a fost propusa mamei tale, proteza de sold totala sau numai de cap femural. In orice caz, cum spuneam faptul ca are sub 65 ani e un beneficiu. Ce poti tu intreba la doctor sint urmatoarele: prognostic (care include: in cit timp se va recupera, in cit timp va putea merge singura, ajutata de cadru sau baston, initial si cind va fi total independenta de altii) si complicatii, care includ necroza avasculara, in timp (cu distrugerea osului) si artroza. Vezi, eu nu am fost atenta ca tu ai spus de luxatie congenitala de sold, eu am invatat mai mult de cazurile de fracturi. Cu toate acestea, sper sa te ajute un pic informatia.
Sanatate!
miha spune:
Mersi mult Gabi de raspuns, cred ca va fi proteza de cap femural, ptr. ca ea a mai fost operata cand era mica si i s-a pus acolo un cartilagiu prelevat tot de la ea, care bineinteles nu o mai ajuta acum.
Apropo, sunteti doua frumoase, m-am uitat la poza cu tine si fetita!
GabiG spune:
Draga Miha, am vrut sa-ti intorc complimentul (merci frumos) dar nu s-a vazut decit o priza pe un perete la poza ta...Frumoasa priza, dar totusi...
Mult noroc cu operatia, inlocuirea de cap femural este o operatie mult mai usoara, am tinut o astefl de proetza in mina, sint din titan si sint f bune si performante.
Pusi