clasa a 12-a
stie cineva daca fata mea care a terminat clasa a 9,10 si 11 de liceu in america poata sa faca clasa a 12 in romania-ploiesti(ne repatriem)
cu multumiri,
michelle
Raspunsuri
ralnied1 spune:
quote:
Initial creeata de michelle-usa
stie cineva daca fata mea care a terminat clasa a 9,10 si 11 de liceu in america poata sa faca clasa a 12 in romania-ploiesti(ne repatriem)
cu multumiri,
michelle
Incercati sa trimiteti un e-mail pe adresa Ministerului Educatiei din Romania... Nu mai stiu exact care este adresa site-ului, dar puteti intra pe www.guv.ro si gasiti pe acolo linck catre Minister.
Nu cred ca nu se poate ca fiica dv sa nu continue studiile aici, mai ales daca se intoarce cu toata familia... Si chiar daca initial vi se spune ca nu se poate, cred ca o mica atentie unde trebuie, va rezolva problema... Oricum de la Minister va poate da toate amanuntele de care aveti nevoie...
michelle-usa spune:
Incercati sa trimiteti un e-mail pe adresa Ministerului Educatiei din Romania... Nu mai stiu exact care este adresa site-ului, dar puteti intra pe www.guv.ro si gasiti pe acolo linck catre Minister.
Nu cred ca nu se poate ca fiica dv sa nu continue studiile aici, mai ales daca se intoarce cu toata familia... Si chiar daca initial vi se spune ca nu se poate, cred ca o mica atentie unde trebuie, va rezolva problema... Oricum de la Minister va poate da toate amanuntele de care aveti nevoie...
[/quote]
-*mersi mult pentru raspuns. o sa vad ce putem face.
michelle
michelle
danateo spune:
Michelle, da se poate!
Insa din pacate o sa ai parte de birocratie destul de multa daca vrei sa o inscrii la un liceu de stat. In primul rand ai grija sa vii din State cu toate situatia ei scolara completa pe care va trebui sa o traduci si sa o legalizezi in limba romana. Asta e partea usoara! Partea grea urmeaza acum: documentele de studiu trebuie echivalate cu sistemul de notare romanesc iar fiicei teale va trebui sa i se recunoacsa oficial anii de studiu facuti in afara tarii. Chestia asta se face undeva la Minister dar este destul de greu sa obtii aceste acte. Exista o directie anume care se ocupa cu asta dar (nu mai tin minte exact de ce) nu au nici un interes sa-ti echivaleze actele...
Eu am lucrat o perioada intr-o scoala particulara unde veneau f multi copii in situatia fiicei tale si desi se stia exact care e procedura, niciunul nu reusea sa o duca la bun sfarsit!
Poate reusesti sa o inscrii tot la Scoala Americana sau la o alta scoala care nu are nevoie de recunoastere din partea statului roman.
Succes!
Dana si bb Matei
http://www.geocities.com/bebe_matei
lai spune:
Michelle, eu am facut clasa a 10-a in SUA, iar celelalte clase de liceu (9,11 si 12) in Romania, la un liceu de stat. In vara dintre a 10-a si a 11-a, adica atunci cand m-am intors in Romania dupa un an in SUA, a trebuit sa dau examene de diferenta, nici nu mai stiu exact cate, dar cred ca vreo 10 (practic toate materiile in afara de matematica si engleza, doar pe astea mi le-au echivalat). N-au fost foarte grele diferentele si in cazul meu au fost si profesorii ingaduitori ca ma cunosteau de eleva premianta, dar tot a fost un stres.
In situatia fiicei tale nu stiu cum va fi.. dar sfatul meu este ca, pe langa discutiile de la minister, sa vorbesti cu directorul/directoarea liceului unde vrei s-o inscrii, de multe ori directorul taie si spanzura in liceul pe care il conduce si va poate ajuta mult sau dimpotriva va poate pune bete in roate.
Una peste alta insa, chiar daca se rezolva aspectele administrative, ma gandesc daca nu ii va fi greu fetitei tale sa se acomodeze la sistemul de invatamant din Romania in clasa a 12-a, dupa atatia ani de scoala facuti in America, si avand in vedere cat de stresanta e clasa a 12-a, pe vremea mea cel putin (adica acum vreo sapte ani) elevii incepeau sa se pregateasca pt. admiterea la facultate din clasa a 11-a, iar intr-a 12-a toata lumea era in priza la maximum. Doamne fereste, nu ii pun la indoiala capacitatea de acomodare, dar sistemele sunt atat de diferite si mi se pare mai greu sa te acomodezi de la SUA la Romania decat invers (din punctul asta de vedere). De-asta ma gandesc daca nu ar merita sa incercati liceul american sau un alt liceu international. Dar sigur ca voi si fetita stiti cel mai bine ce va doriti si de ce.
Bafta
Lai