Impozitul pe venitul global
![](images/user_woman.png)
Am o problema si nu primesc nici un fel de lamuriri,la Finante nu mi s-a explicat mare lucru. Pe scurt:in august 2002 m-am mutat de la firma la care lucram de 2 ani si unde aveam salariul brut declarat de 1.065.362 pentru lunile ian-feb,respectiv 1.165.775 pt lunile martie-iulie. De la 1 august m-am mutat la o alta firma,avand salariul brut 6.500.000 (deci lunile august-decembrie). Ca tot omul,am depus declaratia de venit si m-am trezit la finele lui 2003 cu 3 milioane impozit pe venitul global,in conditiile in care nu am alte venituri.Am intrebat contabila,mi-a spus ca sigur e o greseala si ca va rezolva ea.La finele lui 2004 ma trezesc ca vine aceeasi suma,plus penalitati...Am cerut fisele fiscale de la firme si vad ca primii nu mi-au desfacut contractul pana in septembrie inclusiv,deci figurez cu 2 locuri de munca,ceea ce nu e real.Intrebari:
1.cauza e acel salariu minim declarat de prima firma pe 2 luni(aug-sept),sau e si altceva (ca mi se pare mult 3 mil...)?
2.exista vreo cale de rezolvare pentru a nu plati acesti bani,avand in vedere ca de la prima firma nu am primit un leu in cele 2 luni si am demisia semnata si stampilata de ei(datata 30 iunie)?
M-ar bucura mult sa ma lamuriti,am un bb mic,nu am timp sa alerg la Finante,am fost deja de 2 ori si nu mi-au spus numic,cozile sunt imense.Mi-au zis sec sa platesc.
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
E clar ca este greseala lor sunt posibilitati de rezolvare dar inainte de asta cred ca ar fi util sa pui aici cele doua fise asa cum sunt ele intocmite pe sume si luni.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Lola91 spune:
Marius,iata continutul fiselor fiscale pe 2002:
-fisa de la prima firma-
venit net si retinut -ianuarie si februarie 1.065.362
-martie pana in sept.inclusiv 1.165.775
Total:10.291.149
La rubrica impozit calculat nu figureaza nimic,nici o suma,nu stiu de ce
Cheltuieli profesionale acordate:2.160.000
Alte sume nu mai figureaza pe aceasta fisa
-fisa de la a doua firma-
venit net-august 4.981.450,impozit calculat si retinut 687.630
-sept. 5.230.091 744.800
-oct.si nov.aceleasi sume ca in august
-dec. 5.591.425 827.930
Total 25.765.866 3.635.720
Din pacate hartia pe care am primit-o de la Finante la finele anului 2003,unde scria cat am de platit impozit pe venitul din 2002,mi-a pierdut-o contabila,dar stiu ca era in jur de 2.800.000 suma,iar acum am ajuns la 3.300.000....
Dupa cum vezi,in aug. si sept figurez cu 2 locuri de munca,desi nu am vazut un leu de la prima firma...
Multumesc mult ca imi oferi sprijin,nu am gasit pe nimeni sa ma lamureasca.O functionara de la Finante mi-a spus ca totul este din cauza ca am avut 2 locuri de munca ,alta ca nu a platit una din firme impozitul...
slippers76 spune:
La prima fisa fiscala nu iti apare impozit, pentru ca, fiind locul de munca de baza, beneficiai de deducere personala si cheltuieli profesionale care erau mai mari decat venitul impozabil. Atunci cand depui declaratie pe venitul global, se aduna toate veniturile impozabile, se pun intr-o grila, ti se acorda o singura trabsa de deduceri personale si cheltuieli profesionale, si se stabileste cat este impozitul de plata. Se face apoi diferenta fata de cat ai platit, si ai de platit sau de recuperat. Cu siguranta ar fi trebuit sa iti iasa un "ceva" de plata, dar in nici un caz la valoarea aceea, chiar si in conditiile in care apari pentru o perioada cu doua locuri de munca, fara sa le fi avut. Nu am acum la indemana grila de impozitare pt 2002, dar o sa incerc sa iti fac un calcul, pe informatiile pe care le-ai dat.
Pe curand
mama Mirunei
Lola91 spune:
Nu va mai chinuiti cu calculele,am reusit sa primesc informatiile necesare de la Finante. E greseala celui care a introdus in computer datele din fisa fiscala. La impozit pe salarii a inregistrat 0 lei,desi am platit 3mil si ceva impozit.De fapt,am de primit si nu de dat bani....Ce sa fac sa rezolv? Trimit din nou fisele fiscale,fac o contestatie? E adevarat ca trebuie sa duc si o discheta?Parca asa am inteles de la ei,dar nu inteleg de ce,doar cand depunem declaratiile de venit,trimitem doar hartii? Si nu inteleg ce trebuie sa fie pe discheta?Teoretic,trebuia sa o dea contabila noastra,dar de 2 sapt. nu se misca...