zugravire scara blocului

zugravire scara blocului | Autor: milana

Link direct la acest mesaj

paste fericit si tot ce va doriti :).

revin cu intrebarea mea despre zugravirea scarii blocului.
mi-am cautat subiectul postat acum 2-3 zile si nu l-am mai gasit nicaieri pe acest forum asa ca imi permit sa mai postez o data subiectul cu pricina pt a imi raspunde si mie cineva care cunoaste legile asociatiilor de proprietari.
deci, in mare, scara noastra va fi zugravita, eu nu sunt de acord pt ca este o suma mare (cam 700.000/persoana, iar noi suntem 3) pe care nu o am acum si nici in viitorul prea apropiat, si vreau sa stiu daca ma poate obliga cineva sa platesc acesti bani. mai amintesc ca sunt 20 de apartamente pe scara si ma intreb daca 99% dintre proprietari vor fi de acord asta ma va obliga si pe mine sa scot banii din buzunar? in caz ca nu platesc mi se va pune ca restanta la intretinere?
inca o data multumiri anticipate si sper sa nu mai dispara subiectul inca o data inainte de a primi niste raspunsuri lamuritoare :).

mami de matei (3.11.2003)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elly1977 spune:

Astfel de decizii se voteaza in cadrul adunarii generale a asociatiei de proprietari. Daca s-a votat, atunci da, trebuie sa platesti. Daca decizia apartine doar admninistratorului, poti sa faci contestatie.
Oricum, suma e foarte mare, si ar trebuii sa existe posibilitatea de a plati in rate.

Sarbatori fericite!

Elly

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Corect. daca s-a votat, trebuie respectat.

Insa... nu stiu daca este corect calculul per persoana. Daca nu ma insel , zugravitul este / suprafata deci calculul se face functie de suprafata locuibila (garsoniere - 100 lei, 2 cam - 150 lei, 3 cam - 200 lei ...)

Cu respect,
G.

Choose life

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns milana spune:

suma totala este in jur de 20-25 de milioane (nu tin minte exact suma) care se va imparti la nr. total de locatari de pe scara (aproximativ 30-35).
eu nu inteleg de ce, daca toti proprietarii spun "da" dar eu nu, sunt obligata? de ce TREBUIE?
vreau sa stiu daca exista o lege care sa ma oblige sa fiu de acord cu ceva care nu imi trebuie si pe care consider un moft (sunt altele mai grave: gen inlocuirea tevilor, subsolul etc., dar vad ca esteticul conteaza mai mult decat utilul).
inca o data multumiri pt raspunsuri si lamuriri :).
p.s. nu a fost nici o sedinta la care sa ne cheme sa votam daca se zugraveste sau nu, administratorul mi-a spus ca se va zugravi scara si cand i-am spus ca nu sunt de acord sa platesc acest lucru mi-a spus "eh, lucrurile nu sunt chiar asa, TREBUIE....".

mami de matei (3.11.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

HG 400 / 2003

art 18, pct. 6,
(6) Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari privind buna întreținere și exploatare a condominiului sunt obligatorii și pentru proprietarii din același condominiu care nu sunt membri ai asociației.

deci implicit si asupra membrilor.


Art. 23. - Proprietarii, pe lângă drepturile și îndatoririle prevăzute la cap. V și VI din modelul statutului asociației de proprietari cuprins în anexa nr. 2, au și următoarele drepturi și obligații:
A. Drepturi:
a) să participe la adunarea generală a asociației de proprietari, să aleagă și să fie aleși în organele asociației de proprietari, dacă au calitatea de membru al asociației de proprietari;
b) să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, eventual, să o conteste președintelui asociației de proprietari, în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă la contestație în termen de 5 zile;
c) să folosească spațiile și instalațiile comune din interiorul și din exteriorul condominiului.
B. Obligații:
a) să contribuie la constituirea mijloacelor bănești și materiale ale asociației de proprietari și să achite în termenul stabilit cota de contribuție care le revine în cadrul cheltuielilor asociației de proprietari;
b) să întrețină în bune condiții spațiile și instalațiile comune din interiorul și din exteriorul condominiului - casa scării, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, fațade, poduri, acoperișuri, scări exterioare, ascensor, hidrofor, instalații de alimentare cu apă, de canalizare, instalații de încălzire centrală și de preparare a apei calde, instalații electrice și de gaze, centrale termice, crematorii, instalații de colectare a deșeurilor, instalații de antenă colectivă, telefonie și altele asemenea - și să ia măsuri pentru repararea și menținerea în stare de siguranță și de funcționalitate a condominiului;
c) să contribuie la repararea sau, după caz, la consolidarea și la menținerea în stare de siguranță a proprietății comune indivize din cadrul condominiului.

Art. 44. - Cheltuielile pe cotă-parte de proprietate sunt cheltuieli efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților din condominiu aflate în proprietate comună indiviză.

Art. 45. - (1) Cota-parte de proprietate este cea stabilită potrivit actului de proprietate, după caz, prin contractul de vânzare-cumpărare, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire și contractul de schimb sau contractul de donație.
(2) În cazul în care totalul cotelor-părți de proprietate, care sunt fracțiuni abstracte pentru fiecare locuință sau spații cu altă destinație decât cea de locuință, din clădirea sau blocul care constituie condominiul, nu se închide cu 100%, adunarea generală a asociației de proprietari poate hotărî reconsiderarea lor.
(3) Cota-parte de proprietate reprezintă raportul suprafeței utile totale a locuinței sau spațiului cu altă destinație decât cea de locuință față de totalul suprafeței utile a tuturor locuințelor și spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință din condominiu.
Art. 46. - Cheltuielile pentru lucrări de întreținere, servicii, de reparații și, după caz, de consolidare la părțile de construcții și instalații aflate în proprietatea comună indiviză - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, termoficare, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a gunoiului menajer; structura de rezistență; fațade; acoperiș și altele asemenea - se repartizează proporțional cu cota-parte de proprietate indiviză a fiecărui proprietar, astfel cum este înscrisă în acordul de asociere sau care a fost recalculată conform prevederilor art. 45 alin. (3).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Hotararea este obligatorie, daca a fost luata in adunarea generala. Trist este ca asociatia te poate chema inclusiv in instanta pentru recuperarea debitului. Mi se pare insa cam mare suma, verifica daca administratorul a avut mai multe oferte de la firme specializate, daca a ales-o pe cea mai convenabila, daca devizul nu este cam "umflat" si daca exista factura pentru lucrare. Noi am avut o asemenea situatie in bloc cand am hotarat sa ne punem usa metalica si interfon. A venit presedintele de asociatie (care locuieste in alta scara) cu o oferta naucitoare, exorbitanta. Am aflat (eu sunt ziarist, si intamplator am facut o documentare in legatura cu acea firma, pe alt subiect) ca pravalia apartinea chiar fiului presedintelui. Asa ca am refuzat prestatia aceluia, am dat anunt in ziar, s-au prezentat mai multi ofertanti si l-am ales pe unul mai "uman" cu preturile. Mai mult decat atat, am negociat plata la firma in trei rate, si tot asa am platit si noi. Si nu am platit la numarul de persoane din casa, si aceeasi suma pe fiecare apartament.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns milana spune:

multumesc frumos pt raspunsuri. m-am lamurit :).
nu cred ca la noi se va plati pe apartament pt ca sunt multi pensionari si nu cred ca unui pensionar care sta singur la 3 camere ii va conveni sa dea aceeasi suma pe care o dau eu care locuiesc tot la 3 camere dar suntem 3 dintre care doi salariati. cred ca mai repede se va merge pe plata/persoana decat pe apartament.

mami de matei (3.11.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Mi se pare corect sa se calculeze pe locatar si nu pe apartament......toate persoanele beneficiaza de curatenie!!!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Conf. legii, trebuie sa se plateasca pe apartament. (vezi art. 46)
Astfel, daca nu sunt de acord cu suma mai mare, pot sa semneze ca nu sunt de acord sau se poate cauta o alta oferta mai buna.

Mingea este la tine in teren.


Cu respect,
G.

Choose life

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Mie nu mi se pare mult deloc. Noi suntem 21 ap./scara si am dat cate 1 mil/apartament. Cand te gandesti ca sunt 7 etaje si s-a zugravit si vopsit (tevi, usi tomberon, balustrade) cu materialele loc, ce mai vrei? Sa faca pe gratis??? Tu nu vrei sa fie curat si frumos pe scara. Nici noi nu ne scaldam in bani, dar am dat in rate. Asa incat am simtit mai putin/.
Ca sa*ti faci o privire asupra preturilor iti spun ca in toamna am zugravit camera fetitei si m-a costat manopera 4 mil. iar materialele 3 mil. Deci 7 mil/o amarata de camera. Atunci ce e 21mil/7 etaje???

Oricum trebuie sa platesti pentru ca si tu beneficiezi. Sorry, dar asta e traiul in comun.

Antonela &Andrada

Mergi la inceput