Buna
Am de dat in judecata o firma din Canada si nu stiu ce cale sa urmez:
arbitraj prin camera de comert sau proces normal deschis in Romania.
In ambele cazuri am inteles ca sentinta nu e recunoscuta automat in Canada pt ca nu avem "reciprocitate", totusi un avocat canadian mi-a recomandat da merg pe arbitraj
Varianta asta costa mult mai mult decit un proces obisnuit, care ar fi avantajul decisiv ?
Va multumesc
http://community.webshots.com/user/simonabb
Simona, daca in contractul incheiat intre cele doua societati a fost stipulat in mod expres ca litigiile se vor rezolva prin Curtea de arbitraj de pe linga Camera de Comert si Industrie a Romaniei, atunci asta e calea de urmat, cu siguranta. Cu atit mai mult cu cit una din societati este cu capital majoritar strain sau chiar societate mixta. Este mai usor ca hotarirea obtinuta sa fie pusa in executarea prin intermediul Camerei de Comert omolog, respectiv Canada in cazul tau. Mai mult decit atit procedura este mult mai simpla si rapida, fara 'nshpe mii de termene.
Adivio&Ioana-nazdravana
Pentru a putea apela la arbitraj, in contractul care a generat obligatiile pentru a caror neindeplinire s-a nascut litigiul, trebuia sa fie prevazuta o clauza arbitrala, potrivit careia jurisdictia apartine Curtii de arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei sau se face prin arbitraj ad-hoc. Uzual, clauza compromisorie are urmatoarea redactare:
"Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest contract, inclusiv referitor la incheierea, executarea ori desfiintarea lui, se va solutiona prin arbitrajul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti in conformitate cu Regulile de procedura arbitrala ale acestei Curti. Hotararea arbitrala este definitiva si obligatorie."
Arbtralitatea cauzei mai poate fi data de un compromis de arbitraj, care este redactat sub forma unui contract.
Avantajul arbitrajului este dat de rapiditatea procedurii, de faptul ca taxele sunt reduse precum si de profesionalismul ridicat al arbitrilor.
Propune arbitrajul, sau opteaza pt el (vezi raspunsul(rile)) de mai sus.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro