Va cer ajutorul pt. o discutie pe care trebuie sa o port la scoala, in care sa compar sistemul electoral din Romania comunista cu cel din Cuba.
Practic stiu ca totul era masluit, de la propuneri si pana la numararea voturilor, dar teoretic cum decurgeau lucrurile?
Ma refer atat la alegerile locale cat si la alegerile nationale.
Sa va spun ce stiu eu si va rog sa ma corectati:
- la nivel local se organizau adunari generale (indeobste in fabrici) la care participau atat membrii PCR cat si membrii FDUS (care inteleg ca era o organizatie politica de masa menita teoretic sa reprezinte vocea poporului care nu era in PCR, dar aceasta organizatie nu era un partid politic - incerc sa ma dumiresc ce era de fapt, teoretic cel putin) si, din nou teoretic, oricine putea sa propuna un candidat; pana pe la sfarsitul anilor 70 se propunea unul singur, apoi doi? practic se stia dinainte, iar candidatul musai trebuia sa fie membru de partid (desi oficial nu trebuia neaparat, asa-i?)
- la nivel national propunerile se faceau in cadrul unor sedinte de partid, deci musai sa fii membru de partid ca sa poti face o propunere (si, din nou, in practica se stia dinainte...)
- cand te duceai la vot, pt. Marea Adunare Nationala era o lista cu candidati, toti din partea PCR, si optiunile de vot erau DA sau NU?
(practic stiu ca nici nu se uitau pe buletinele de vot si scoteau rezultatele din burta, dar teoretic daca majoritatea ar fi votat nu ce s-ar fi intamplat, s-ar fi tinut alegeri din nou?)
Asadar m-ar interesa sa stiu cum functiona sistemul TEORETIC si cum functiona PRACTIC (ultima parte e deja destul de clara).
Multumesc!
Lai