tetraciclina la gravida

tetraciclina la gravida | Autor: mitzuka

Link direct la acest mesaj

Buna,
Am si eu o intrebare: cumnata mea e gravida in 2 luni jumatate si i s-a umflat o masea. Cand s-a dus la farmacie (e de la sat) farmacista i-a recomandat tetraciclina. imi puteti spune si mie daca nu a facut o mare prostie pt. ca a luat 3 pastile , sau sper ca totul e OK. Eu cat am fost gravida nu am luat nici un fel de antibiotic desi am avut o mega raceala, desi doctorita mi-a zis ca pot sa iau ampicilina, dar nu am vrut. Evident ca la sat la ei nu e nici un doctor de serviciu pe care sa-l consulti, ci doar unul si ala generalist care vine o data pe saptamana , asa ca fetele de acolo fac cum le duce capul, ceea ce e rau.
Lamuriti-ma si pe mine daca stiti ce s-ar putea intampla sau la ce riscuri s-a expus ca sa-i trag o "cearta " zdravana.

Simina si Deian

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lordra spune:

Cre'ca n-a facut prea bine cumnata ta. Uite, am gasit niste fragmente din revista Eva despre administrarea tetraciclinei:

- In timpul celorlalte doua trimestre de sarcina, anumite medicamente pot avea efecte toxice asupra fatului in dezvoltare. Tetraciclina, de exemplu, luata in prima jumatate a perioadei de sarcina, poate incetini cresterea osoasa, poate impiedica formarea normala a smaltului dentar provocand schimbarea culorii dintilor sau aparitia petelor.

Tetraciclina si doxicilina - administrate sistematic in a doua jumatate a perioadei de sarcina, provoaca decolorarea dintilor, impiedica formarea smaltului si incetinesc cresterea oaselor fatului
.

Sa speram ca cele 3 pastile luate n-or sa aiba efecte chiar asha nasoale. Oricum, cel mai sigur e sa consulte un ginecolog si sa nu se mai bazeze pe sfaturile farmacistelor, care, s-avem rezon, nu sunt cele mai in masura sa recomande medicamente in sarcina.
Bafta multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roisin spune:

Desi am vazut tetraciclina de multe ori pe lista antibioticelor teratogene (care pot da malformatii la fat), am cautat acum din nou si am gasit vesti mai bune: riscul de malformatii este extrem de mic, ba marea majoritate a medicilor sustin ca nici nu ar exista un astfel de risc.
Din a doua jumatate a sarcinii insa poate aparea o problema mai serioasa si anume patarea dintilor bebelusului. Din cauza asta nu e recomandata administrarea tetraciclinei la femeile insarcinate.
De altfel, scrie si pe prospect ca trebuie evitata in perioada de sarcina si alaptare.

Pe cumnata ta e bine sa o certi (fara sa o sperii prea rau, totusi), ca sa nu mai ia de bun orice sfat primit la farmacie. De multe ori nici un medic generalist nu stie toate amanuntele specifice sarcinii, nu poti avea o asemenea pretentie de la un farmacist, mai ales in conditiile in care farmacia tinde sa devina simplu comert cu medicamente.

I don't need no one to tell me 'bout heaven
I look at my daughter and I believe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamini spune:

doamnele farmaciste ar trebui sa stie.atunci cind nu stiu, ar trebui sa citeasca prospectul. si in general vorbind, anumite medicamente nu ar trebui vindute fara reteta. tetraciclina afecteaza smaltul dintilor copilului,in plus pt masea umflata ar fi trebuit sa ia altceva, de exemplu penicilina. si aia e si sigura in sarcina. dar ar trebui sa se duca la stomatolog. infectiile dentare recidiveaza si dupa tratament cu antibiotic daca nu sunt tratate cum trebuie. asa ca ceart-o si trimte-o la doctor.
ii dorim bafta sa fie totul ok.
M22+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Si eu am citit aceleasi lucru ca si voi despre tetraciclina.

Hai sa va zic ce-am patit eu cu farmacista. In saptamana 4 de la UM, cand stiam ca se putea sa fiu, se putea sa nu fiu, am facut puroi pe amigdale. Eu am mai avut asa ceva si stiu ca imi trece cu Ospen care e penicilina si e sigur in sarcina. Asa ca m-am dus la farmacie, am cerut Ospen si am intrebat ce sa iau de febra, ca s-ar putea sa fiu insarcinata, am luat niste Nurofen dar n-as mai lua ca nu e bun in sarcina iar Paracatamolul nu-si face efectul la febra mea. Mi-a raspuns sa iau Nurofen si sa renunt la copil

Pana la urma am luat algocalmin de febra si a fost bine.

Si mi-a mai recomandat ea ceva de durere in gat pe care nu scria ca n-ar fi interzis in sarcina dar nici ca ar fi permis dar prietena mea rezidenta de gineco mi-a zis ca no way, mai bine sa iau ceva naturist gen Voseptol.

Morala: nu va luati dupa farmaciste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kittycat spune:

Tetraciclina nu este considerata teratogena (adica admninstrarea in primul trimestru sa se asocieze cu malformatii congenitale) dar in schimb este interzisa administrarea ei in sarcina deoarece determina afectarea smaltului dentar si coloratia in galben, definitiva a dintilor. Eu cred ca nu atat farmacista a gresit, cat mai ales cumnata ta pt ca a luat un medicament fara sa intrebe mai intai medicul ginecolog care o supravegheaza; fara suparare. Farmacistii nu sunt medici si de multe ori cand eram la farmacie am asistat la recomandari gresite de medicamente din partea lor. Din pacate insa, in Romania aproape orice medicament se poate lua fara reteta, ceea ce este o mare greseala. M-am bucurat cand zilele trecute mama a avenit sa imi ceara o reteta pt penicilina pt ca de la farmacie nu au vrut sa ii dea antibiotic fara reteta. Concluzia e simpla- cele 3 pastile sunt luate si basta, ginecologul oricum nu mai are ce sa-i faca, sa speram ca numai 3 nu i-au daunat. Dar concluzia e- de acum incolo nici un medicament fara sa intrebe medicul.

Andra,de printesa (15.11.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamini spune:

MI SE PARE REVOLTATOR SA TI SE SPUNA: IA NUROFEN SI RENUNTA LA COPIL!
femeia aia nu era zdravana? pe mine ma umple de spume usurinta cu care unii oameni( din pacate si farmacisti si doctori) spun: lasa draga, esti tinara, faci altul...innebunesc cind aud, de parca ar fi un servetel. ei, n-are nimic, arunca-l si ia altul, asta s-a murdarit...
de parca ar exista vreodata vreo garantie ca vine urmatorul copil, sau ar fi o prajitura pe care o faci, nu un dar de la Dumnezeu...vai de capul lor!
eu cred ca-i scapam vreo doua palme daca imi spunea de-astea.
M22+

Mergi la inceput