Imprsi dintr-o calatorie (US-RO / Ro-US)
Impresi dintr-o calatorie (US-RO):
Nu vreau sa fiu judecata, certata, pusa la colt… aprobata sau jignita la cele scrise mai jos.. sunt impresii din calatoria mea si am vrut sa le impart cu voi… o zi buna si cine vrea sa citeasca e bine venit.
Am plecat in data de 23 martie la aeroport, incarcati cu 3 genti mari, 2 genti de mana, un carucior si un bebelac de 2 ani si 4 luni.
Am ajuns in aeroport (Los Angeles) cu doua ore inainte de a decola avionul, teoretic trebuia trei dar am cam intarziat. Cum am ajuns in capatul randului (imens rand de oamenii) a venit o tipa si nea luat in fata, pt ca avem copil si nu trebuie sa asteptam. Acolo am dat biletul, am primit locuri in avion, a cantarit gentile, si a pus cate un bilet pe fiecare geanta si pe carucior. De la acel ghiseu am plecat la altul, unde gentile mari au fost scanate si trimise spre avion, cu noi a ramas doar gentile de mana si carucioru in care era copilul. Am cautat poarta de unde trebuia sa ne luam “zborul spre Romania” …. Si am asteptat cumintei ….
La 4:30 PM am decolat, Julian a adormi in 15 minute de la decolare , l-am asezat cu picioarele in brate la mine si restul pe scaun (avea locul lui cumparat si nu am luat “scaun de masina cu noi”)… a dormit tot zborul fara nici o problema, sa trezit o data sa ceara la baie, dar sa speriat de acele “obiecte uriase” … si nu a mai vrut sa faca nimic. Aterizarea in München a fost ushoara si placuta, I-am pus biberonul in gura ca si la decolare si nu a avut nici o problema cu urechiile si presiunea… mai tare am simntito eu decat el.
In München am luat masina de inchiriat (rezervata in prealabil, si cu un scaun de masina rezervat) si am plecat la prietenii nostri unde am fost la cateva cumaparturi (magazinele nemtesti frumos aranjate si bine aprovizionate)… dupa aceea am petrecut seara la ei hibernand de la 9 PM J… Dimineata la 5 AM ne-am trezit … nu mai aveam somn nici unul din noi… si la 7 AM am plecat cu masina spre Romania.
Calatorie ushoara cu masina, Julian a dormit iarasi tot drumu, nu a facut nici un scandal, la austrieci, si unguri am trecut repede de vame… fara nici o problema.. si au avut si drumuri ff bune, bine marcate … calitate ce mai… .
Vama de la Romani… totul a fost ok, pana au ajuns la pasaportul meu romanesc unde au inceput sa puna mii si mii de intrebari fara rost, cum ai iesit din tara? Ce fel de viza? In ce data? Unde locuiesti acuma? Unde ti viza sa intri in RO? (nu aveam nevoie de asa ceva pt ca aveam pasaport romanesc valabil pe inca un an si jumatate) Unde ti viza de sedere in US? Ai Grean Card? Unde e? Arata data de expirare? Cat stai in RO? Unde mergi in RO? Ai adus cadouri pt cei din tara? Ce fel de cadouri? Ce suma de bani ai cu tine? Ce ai in genti pe langa haine? Si in cele din urma sa saturat de intrebat si mia dat drumu…
Drumurile L( lasa de dorit… foarte rele.. cel putin pana la DEVA a fost groaznic… gropi, depasiri pe interzis, masini parcate airea in localitati, tiruri care nu respecta nimic si se duc ca nebunii… vitezomani de 19 – 20 de ani la volan… De la Deva si pana la Alba Iulia mi sa parut mai bun drumu, nu era nici asa de aglomerat… dar in localitati aceasi figura ca mai sus.
Ajunsi la Alba ne-am catarat la et. 4 si acolo am zabovit pana sa dus vremea moracanoasa si cerul inbufnat. A venit si ziua cumparaturilor.. dar mai intai sa verificam e-mail-ul.. cum nu avem acasa am hotart sa mergem la internet caffe. Am platit o jumatate de ora (12.000 lei) si asteptam cu copilul in brate sa mi se spuna la ce calculator asi putea sa lucru. Raspunsul intarzie sa apara… gagica sta si mananca seminte si dupa vreo 5 min o intreb care din cele 8 calculatoare asi putea si eu sa folosesc.. raspuns: o uitatura tare urata si cu o voce super plictisita si adormita si tare iritata tipa ca am deranjat-o de la rosul semintelor imi zice: “La care ai tu chef, nu vezi ca sunt toate libere.” Ok, nu zic nimic si ma asez la un calculator, cand sa incep sa lucur calucatorul inchis, asa ca mai astept vreo 5 min sa se dschida, merge incet ca un melc turbat care trage de moarte. In cele din urma reusesc si eu sa imi verific e-mail-ul, si incep sa raspund… mai aveam sa zic BYE si sa apas SEND si apare un chenar “Vrei sa prelungenti timpul la calculator?” Obtiuni de raspuns “YES sau NO” , aleg NO ca am zic ca nu mai stau si bengggg se inchide calculatorul, mesajul ramane netrimis si totul devine negru… nu mai zic nimic, imi iau copilul si plec … tare ma enervate atitudinea celei domnisoare.. …
Ma duc la o librarie sa cumpar la copil cateva carti in lb. Ro de povesti sa ii mai citesc si lui… erau 4 vanzatoare, intro incapere de 6 / 8 metri… toate stateau si visau la nemurirea sufletului… o intreb pe una ff politicos daca au ceva carti de povesti colorate frumos si imi raspunde de parca am jignit-o cu ceva: “Acolo in spate undeva sunt carti de povesti” Ma duc si incep sa caut, gasesc cateva ilustrate si intamplator dau de PINCHIO, ridic cartea de pe raft si alta cade jos.. pac mai frate sare o tanti deaceea cu gura pe mine “Ce faci, de ce nu intrebi nimic, crezi ca eu sunt pusa aici drept bibelou?” Imi cer scuze si dau sa ridic cartea.. la care tzatza sare iara “Las-o in pace, o ridic eu” Am iesit din magazine tarindul pe sot dupa mine.. la care el zice, pai ce faci nu mai iei nici o carte… zic NO … decata sa cumpar deaici mai bine nu mai citesc in viata mea nimic sc in lb ro.
Foarte dezamagita de atitudinea doamnelor vanzatoare am fost si aici… Ce se intampla in RO .. de ce atata irionie pe toata lumea, de ce atata rautate intre oameni… imbracati eleganti sau nu .. toti suntem egali, toti avem acelasi drept, si toti meritam sa fi tratati cu respect, sau NU?
Am avut si parte de comportament placut si chiar ma impresionat placut… cum am intrat in magazine, a venit la mine cineva, ma intrebat ce doresc (o haina de primavara) si in urmatoarele 5 minute in fata mea erau 5 modele diferite de haine.. am incercat pe ele, si a mai chemat inca o femeie sa isi dea si ea cu parerea care imi vine mai bine. Foarte draguti, foarte amabili… asta da comportament civilizat…
O alta librarie, intr-o zona mai buna a orasului iara ma impresionat mult, nu a tinut cont ca eram imbracata modest a venit la mine ma intrebat cu ce ma poate jauta si imediat am fost dusa la rafturile de carti cu povesti.. de unde am si cumparat o gramada de carti .. dupaia de CD… Toata stima si respectful meu pt acele magazine si acei vanzatori… iar pt ceilalti.. domnilor schimbativa atitudinea ca tot dumneavoastra aveti de pierdut.
Restul vacantei l-am petrecut in casa, vremea inchisa si imbufnata nu ma prea atras la mers la plimbarele…
Vama de la Roamnii, totul a decurs, normal, si rapid… cum am avut un incident la intrarea in tara am pus si Green Card-ul in pasaport sa fiu sigura ca nu voi mai fi luata la intrebari, iar vamesul dragut mi la innapoiat fara macar sa se uita la el, si a zis ca nu e nevoie de el, atata timp cat am pasaport valabil… a zambit dragut si a intrebat daca am avut probleme si am fost intrebati tot felu de lucruri la intrarea in tara.. I-am raspuns ca DA … si povestea incheiata. Ma mai intrebat daca am ceva icoane vechii, sau obiecte care apartin patrimoniului romaniei, am zis ca NU si nea urat un DRUM BUN!
Vama de la Unguri L nu afost ca si la intrare.. mult mai rau … ne-am incadrat in banda EU pt ca masina era cu nr. de EU… cand au dat iara de pasaportul meu romanesc nea-intors inapoie si a zis sa ne incadram la NON-EU … a durat 2 ore pana a binevoit cineva sa ne lasa sa trecemin fata lui … era un rand imens de masini si nu puteam ajunge in capatul randului ca mergeam pe contrasens… si la un moment dat chiar era o adunatura de masini care blocau orice drum spre capatul randului… in toata acea inbulzeala doi sau busit, tipa enervatea ca a fost busita sa dat jos si a tras cu cheia pe masina celui din spate … dintr-un capat in altul si inainte si innapoie… au cemat paza.. ia scos din rand si habar nu am ce sa intamplat cu ei mai departe.
Austria nici o problema… Germania, am predate masina, nici o problema.. si am plecat la locul de unde trebuia sa decoleze avionul nostrum.
Carucioru l-am predate iara la intrarea in avion, urmand sa il vedem la coborare… Julian sa jucat mai tot zborul … si nu a facut scandal… nu a luat nici de data asta nici un medicament nimic… si a fost tare cuminte.. a mancat putin si a dormit numai in ultima ora de zbor.
Pt ca trebuia sa aterizam a trebuit sa il trezim, si sa il tinem bine in brate… nu situ daca din cauza ca l-am trezit si el era ff oboist sau din cauza la presiunea asa de mult a plans ca se uitau oamenii la noi ca la ciudati. A incetat plansul in momentul in care avionul a atins solul cu rotile.
In US trei intrebari mi-au fost adresate : “ Cat timp am fost plecata din tara? Ce tari am vizitat in vacantza? Si daca mai placut tara mea natala… ? “…
Gata sa incheiat cu bine calatoria, nu a fost ce m-am asteptat eu dar nici de groaza nu a fost… sar fi putut mai bine si mai frumos, dar asta este, viata nu e perfecta si nimic nu e perfect in viata asta.
Multa sanatate la toata lumea.. iar celor ce vor calatori curand .. DRUM BUN !
Gabbriela
& www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian 
0 - 2 years 2 - 3 years