Ajutor despre CIC: ne dorim foarte mult un copil

Ajutor despre CIC: ne dorim foarte mult un copil | Autor: doraberindea

Link direct la acest mesaj

Buna...
E prima data cand scriu pe acest forum. Sper sa gasesc aici un raspuns la problema mea.

Eu si sotul meu ne dorim foarte mult un copil cat mai urgent. Problema noastra este ca eu nu lucrez momentan cu carte de munca, am doar un contract civil (vechile conventii civile). Cred ca voi avea carte de munca abia peste 2 luni dar as vrea sa raman insarcinata pana atunci. As vrea sa stiu cat timp e nevoie sa lucrez (fara intrerupere) inainte de a naste, pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului? 6 sau 10 luni?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Sunt doua indemnizatii:
1.Indemnizatia pentru maternitate care tine maxim 126 de zile din care obligatorii sunt cel putin 42 de zile dupa nastere(postnatal).
2. Indemnizatia pentru cresterea copilului minor care dureaza de la a 43-a zi dupa nastere cel mai repede si pana implineste copilul 2 ani - maxim

1. Pt maternitate sunt necesare minim 6 luni din ultimele 12 anterioare intrarii in maternitate. Valoarea indemnizatiei este 85% din media insumata a salariilor brute realizate in perioada celor 6 luni.
2. Pt. CIC este in suma fixa tot 85% din valoarea venitului mediu brut pe economie pt. anul in care se calculeaza - pt 2005 de exemplu este aprox. 7,8 milioane lei net/luna indiferent ce salarii au fost anterior.

Obs. Contractele civile nu sunt valabile
Daca nu gasesti loc de munca exista si varianta contractului privat (individual) cu Casa de asigurari dar trebuie platita asigurarea cel putin cele 10 luni inainte de a se naste copilul deci cu ate cuvinte inainte de a fi insarcinata trebuie deja sa fii asigurata (tu sau sotul tau).

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doraberindea spune:

quote:
Originally posted by marius

Daca nu gasesti loc de munca exista si varianta contractului privat (individual) cu Casa de asigurari dar trebuie platita asigurarea cel putin cele 10 luni inainte de a se naste copilul deci cu ate cuvinte inainte de a fi insarcinata trebuie deja sa fii asigurata (tu sau sotul tau).

Sarcina dureaza 9 luni , deci pentru cele 10 luni se poate plati retroactiv?

Multumesc
Dora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pai tocmai asta e ideea de a fi asigurata in general nu doar pt sarcina. Nu se poate plati retroactiv.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput