help! calcul indemnizatie maternitate
![](images/user_woman.png)
Sint in concediu de maternitate de o luna si indemnizatia mi s-a calculat dupa cum urmeaza:
suma veniturilor brute pe ultimele 6 luni/ nr. zile lucrate in ultimele 6 luni (din care s-au scazut zilele de concediu medical!);
rezultatul*nr. de zile lucratoare din luna martie*0.85 = venitul brut pe luna martie.
Din venitul brut, s-au retinut: 1% somaj, si 16% impozit!
Va rog sa-mi spuneti daca este corect. Din cite stiam, in aceasta perioada veniturile nu sint impozabile. Imi puteti indica art. / legea respectiva???
Mii de multumiri.
Ioana
Raspunsuri
Mercedes spune:
HG 84/03.02.2005 privind codul fiscal
Venituri neimpozabile
ART. 42
În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, acordate din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat, din bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice, inclusiv indemnizația de maternitate și pentru creșterea copilului, precum și cele de aceeași natură primite de la alte persoane, cu excepția indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă;
Norme metodologice:
3. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind veniturile obținute de persoanele fizice, potrivit legii, cum sunt:
- alocația de stat pentru copii;
- alocația de întreținere pentru fiecare copil încredințat sau dat în plasament familial;
- indemnizația lunară primită de persoanele cu handicap grav și accentuat;
- alocația socială primită de nevăzătorii cu handicap grav și accentuat;
- indemnizația lunară acordată nevăzătorilor cu handicap grav, potrivit legii;
- contravaloarea serviciilor hoteliere acordate, potrivit legii, membrilor de familie care însoțesc în spital copii cu handicap sau copii bolnavi în vârstă de până la 3 ani;
- ajutorul pentru încălzirea locuinței;
- alocația pentru copiii nou-născuți, primită pentru fiecare dintre primii 4 copii născuți vii;
- indemnizația de maternitate;
- indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
sibip spune:
Multumesc frumos Mercedes!!!!
Inca doua intrebari:
- daca intr-adevar se retine somajul
- daca este normal sa nu se ia in calcul ca zile lucrate zilele de concediu medical; in cazul in care as fi avut de ex. 90 de zile de concediu medical, venitul baza de calcul s-ar fi redus la jumatate!!!!
Multumesc din nou.
Ioana
sibip spune:
Va rog indicati-mi macar unde as putea gasi raspunsul la intrebarile mele de mai sus!
Multumesc.