Mostenire !!!!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Corina/Corina.jpg)
Am sa incerc sa explic pe scurt povestea mea!
Deci,parintii mei sint despartiti de cind eram mica.tatal meu s-a recasatorit,iar sotia lui a murit in 2003.Nu au avut copii,tatal meu are un frate.
Astazi tocmai am aflat ca tatal meu a murit si el,prin luna ianuarie.Eu nu am aflat decit acum,se pare ca fratele lui s-a ocupat de tot.
Problema pe care mi-o pun si va rog pe voi cei in drept sa-mi raspundeti: stiu ca in fata legii sint mostenitorul lui de drept,dar ar fi putut fratele lui sa isi insuseasca mostenirea(un apartament si ceva actiuni)?Care ar fi acum demersurile pe care ar trebui sa le fac ca sa intru in posesia mostenirii?
va multumesc
Corina si Anna nazdravana!!
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Nu e corect pusa problema. A cui este apartamentul, a cui a fost? Dar actiunile? Exista testament? Daca da ce scrie in el? Exista vreun act notarial prin care averea tatalui dvs. sa fie lasata cu buna stiinta cuiva? Sunt multe semne de intrebare iar raspunsul aproape sigur il veti afla doar mergand in tara. Asa cum puneti problema nu se intelege prea mare lucru.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/sofia_misicu/sofia_misicu.jpg)
sofia_misicu spune:
Buna ziua Corina,
Imi permit sa iti raspund la intrebare pentru ca si eu sunt acum din pacate in mijlocul unei actiuni de succesiune.
Din ce stiu eu tu ai dreptul sa mostenesti tot in cazul in care nu exista un testament. Daca exista un testament in defavoarea ta, ai dreptul sa il contesti si sa iti primesti mostenirea. Nu stiu in cazul acesta daca primesti chiar tot.
Singura situatie in care nu prea mai poti sa faci nimic este atunci cand tatal tau a facut in timpul vietii act de vanzare cumparare sau donatie cu alta persoana (fratele in cazul acesta). aici e mai complicat si nu prea se poate face mare lucru.
Ideea este ca trebuie sa te miste repede, pentru ca daca in sase luni nu revendica nimeni mostenirea, ii revine automat unchiului tau.
Ca sa nu vii in tara, poti sa vorbesti cu cineva in Romania sa se intereseze de situatie si sa dai o imputernicire prin care acea persoana sa te reprezinte in fata notarului.
Afla intai insa daca exista un testament.
Condoleante si .... ce sa zic, succes
Corina spune:
Apartamentul si actiunile apartin tatalui meu.Din cite stiu nu exista testament si nici vreun act prin care sa fi lasat ceva cuiva.
Intrebarea mea este ce pot face sa intru in posesia mostenirii,si cum pot afla daca fratele tatalui meu s-a declarat singurul mostenitor!
credeti ca daca sun la primaria unde s-a declarat decesul pot afla ceva?
Multumesc
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
De unde are apartamentul? Dar actiunile? Cand le-a dobandit? Si de la cine?
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Corina spune:
Apartamentul l-a cumparat impreuna cu sotia lui acum mai bine de 20 de ani(sotia lui a murit acum un an si nu au copii impreuna).Actiunile sint pe numele lui,le-a primit de la locul de munca cind a iesit la pensie.
![](images/user_woman.png)
Adria_ spune:
Intrebarea este: fratele tatalui are un certificat de mostenitor din care sa rezulte ca este unicul mostenitor? Ma indoiesc. Daca da, atunci el trebuie anulat in instanta.
Oricum stiu ca mostenirea trebuie acceptata intr-un termen de 6 luni de la data decesului. Trebuie sa te adresezi notarului din raza caruia tatal tau a avut ultimul domiciliu pentru a deschide procedura succesorala sau pentru a te interesa daca a fost deschisa sau nu o asemenea procedura
adivio spune:
Succesiunea nu este prescriptibila. Termenul de prescriptie( de acceptare a mostenirii) incepe sa curga de la data deschiderii succesiunii si este de 6 luni(deci nu de la data decesului).
In alta ordine de idei, in conditiile in care exista un testament tu ca fiica, beneficiezi de mostenirea legala si abia apoi se tine seama de testament. Cu alte cuvinte mostenirea legala are prioritate fata de mostenirea testamentara.
Succesiunea se deschide la un birou notarial in raza de domiciliu a decedatului. Pentru neintelegerile intervenite in timpul succesiunii , se apeleaza la instanta de judecata. Deci primul pas, trebuie verificat la notariatele din sectorul decedatului, de fapt doar la unul ca ele corespondeaza intre ele.
Retine, daca exista testament nu esti singurul mostenitor.
Adivio&Ioana-nazdravana
adivio spune:
Am uitat sa precizez, cota ta de mostenire legala se va calcula doar pe jumatate din masa succesorala, adica partea care revenea tatalui tau. Pe jumatatea sotiei tatalui nu poti participa decit daca tatal tau a facut o succesiune dupa moartea sotiei si a dobindit prin act de mostenire si jumatatea sotiei.
Adivio&Ioana-nazdravana
Corina spune:
Va multumesc pentru informatii!miine o sa sun la unul din notarii publici din orasul unde locuia tatal meu si o sa intreb daca este deschisa vreo actiune de genul asta!
Incerc sa aflu mai multe amanunte,nu stiu exact cind a murit!Credeti ca daca fac o procura mamei mele,poate sa faca ea toate demersurile in locul meu,sau sint obligata sa merg in Romania?
Multumesc inca o data!
ceacuochidelotus spune:
-atenție la termenul de 6 luni; dacă nu vei deschide succesiunea în 6 luni cineva care ar avea interes, un alt moștenitor,de exemplu, ar putea să invoce că nu ai acceptat succesiunea în termen legal și să rămâi fără nimic.
1. PROCURĂ
-poți face o procură la un notar cu apostilă din țara în care te afli, sau la consulatul României de acolo, pentru a-ți obține aceste drepturi.
-trimite pe mama ta, sau un avocat la un notariat din raza teritorială unde s-a produs decesul tatălui,( oricare notar),pentru a-i expune situația și pentru a-l ruga să spună exact care ar trebui să fie conținutul procurii pe care o vei face.
-în momentul când persoana va avea procura va face o cerere pentru deschiderea succesiunii la notar.
-imediat notarul va verifica la Camera Notarilor Publici dacă a mai deschis cineva succesiunea pe numele tatălui tău
Masa succesorală
-se compune din toate bunurile mobile și imobile din proprietatea tatălui tău
-trebuie să duci la notar actele originale pentru a dovedi acestea și un certificat fiscal de la primărie pentru bunurile imobile Le primești înapoi.
-Procedură
-se fixează o zi pentru dezbaterea succesiunii când se vor prezenta mandatarul tău și doi martori care l-au cunoscut pe tatăl tău și care pot declara câți copii a avut.
-se va emite certificat de moștenitor în care sunt trecuți toți moștenitorii și ce bunuri cpmpun masa succ.
-referitor la apartamentul ce l-a dobândit împreună cu soția II, dacă l-a dobândit în timpul căsătoriei cu aceasta există prezumția că l-au dobândit în cote egale, depinde ce scrie în act; dacă l-au dobândit în cote egale și soția II a murit înaintea tatălui tău, acesta a moștenit o cotă parte în calitate de soț supraviețuitor, mărimea cotei depinde de moștenitorii cu care vine în concurs, îți spune notarul mai multe
-CONȚINUTUL PROCURII ESTE FOARTE IMPORTANT CA SĂ-ȚI SERVEASCĂ LA TOATĂ PROCEDURA, de la deschidere pănă la dezbatere.