Bani pensie - ce salarii se iau in calcul?
Buna,
va soliciti ajutorul pentru o persoana care:
este nascuta in 54, angajata din 77 sau 78 pana in 2004 (carte de munca 8 ore zilnic, neintrerupt), in 2004 disponibilizata la cerere (nu beneficiaza de somaj).
cand se poate pensiona cel mai devreme si care salarii ii vor fi luate in calcul? care trebuie sa fie stagiul minim de cotizare?
multumesc mult,
Andries
Raspunsuri
ili spune:
pe siteul www.pensiiprahova.ro este un calculator care iti calculeaza data la care se poate pensiona si stagiul necesar,
ili
Andries spune:
Multumesc frumos,
Am fost pe site-ul respectiv si marturisesc ca mai rau m-a bagat in ceata, spunea ceva de 2012, ceea ce este foarte foarte mult pentru doamna in cauza. Plus ca din ceea ce am auzit s-ar putea sa i se accepte deducere de 1 an pentru ca are trei copii.
Se poate sa-mi spuna cineva unde gasesc ultima varianta a legii pensiilor si a metodologiei aferente?
Andries
cool spune:
In functie de data nasterii pe care nu ati comunicato ar avea dreptul la pensie limita varsta in 2013 - 2014.
Care este data nasterii (zi, luna,an)?
cool spune:
Drept pensie limita varsta: 03.03.2014 cu vech minima de 14 ani, 6 luni
Drept pensie anticipata: 03.03.2009 cu vech de cel putin 29 ani, 6 luni
ili spune:
pt.3 copii nascuti si crescuti pana la varsta de 10 ani reduccere la varsta standard de pensionare lim.de varsta 1 an,
adica se poate pensiona la 03 2013
la pensionare anticipata nu se aplica si aceasta facilitate
nu se poate cumula mai multe facilitati,
ili
Andries spune:
am inteles, doamna stia de un an reducere la stagiu, dar credea ca se aplica si la pensionarea anticipata.
inca o data multumesc, se poate sa-mi spuneti ceva despre metoda de calcul a pensiei? sau sa ma indrumati catre resurse web, legislatie...
Andries
ili spune:
la :http://www.itbox.ro/categoria/280
sunt mai multe case de pensii de unde te poti informa ,la
PRESTATII-> PENSII-> CALCUL PENSII
- salar lunar/salar mediu din acelasi luna si an = punctaj lunar
- suma punctaj lunar din an calendaristic /12 = punctaj anual
- suma punctaj anual / stagiul standard de cotizare adica la voi:
29 ani si 6 luni = punct pensie
- punct pensie * valoarea unui punct stabilit in fiecare an
in anul 2005 val.un punct pensie = 2.9 mil.lei,
ili
Andries spune:
Este foarte clar acum, chiar daca nu este chiar asa de "roz" cum credea doamna in cauza.
Multumesc frumos!!!!
Andries