Intrebari despre CIC
![](images/user_woman.png)
Vreau sa va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu o problema.
La data nasterii nu voi avea pe cartea de munca decat 8 luni de cotizare.Stiu ca nu beneficiez in aceste conditii de CIC.As vrea sa stiu daca as putea beneficia de CIC in cazul in care as face si o asigurare privata sa zicem din aceasta luna.Pana la DPN mai sunt 3 luni si jumatate.Ma ajuta cu ceva in completatrea celor 8 de pe cartea munca?
Dar daca cineva care are firma mi-ar face o imputernicire din toate punctele de vedere asupra firmei si as incerca sa platesc retroactiv?Se poate,mai ales tinand cont ca firma functioneaza efectiv de la 1 Maertie,desi pe hartie a fost deschisa acum cativa ani?
Sau sa mi se faca un contract de colaborare la aceasta firma.Ma ajuta cu ceva la cele 8 luni de vechime pe care le voi avea pe cartea de munca?
Va rog sa nu ocoliti intrebarile mele,am mare nevoie de raspunsurile dumneavostra.
nicoll_mada 25 sapt+1zi
MMN
Raspunsuri
ceacuochidelotus spune:
-indemnizația pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani se plătește din fondurile de asigurări sociale de stat, dacă sunt îndeplinite condițiile de cotizare în acest sistem; prin urmare, nu poți cotiza într-un sistem privat și să beneficezi de asigurări de stat.
-pentru a putea plăti asigurări sociale în sistemul de stat trebuie să ai, fie contract de muncă, fie să fi o persoană fizică autorizată conform legii care desfășoară activitate comercială; ești obligat să plătești această contribuție în funcție de veniturile realizate; nu mai sunt permise contractele de colaborare.
-ce poți aranja cu firma aceea ? nimic. dacă ai deja un contract de muncă și mai închei încă unul cu această firmă cu data de azi, eventual doar plătești mai mult la asigurări, dar stagiul rămâne cu aceeași durată; casă închei cu această firmă un contract retroactiv(contract ce poate fi numai de muncă)când îl vei înregistra la ITM aceștia vor verifica dacă a fost efectiv activitate sau doar vrei să fraudezi legea; ei știu că se încearcă aceasta și sunt foarte suspicioși; nu ai cum să dovedești că ai făcut efectiv activitate începând cu acea dată-ar trebui să ai ștate de plată înregistrate la ITm, să ai plătite lunar contribuțiile la stat; dacă vii acum să înregistrezi totul și să plătești din urmă e evident că vrei să obții stagiul de cotizare în mod.... ; pot să descopere ulterior și să te pună să dai banii înapoi.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Mercedes spune:
nicoll_mada- din pacate nu te vor ajuta cele 8 luni lucrate pentru cic
In perioada in care ai un contract de munca nu ai dreptul sa ti faci contract de asigurare la casa de pensii.
Ceea ce vei beneficia este doar pre si postnatalul(85% din brutul ultimelor 6 luni lucrate)
Sarcina usoara iti doresc in continuare
nicoll_mada spune:
Iti multumesc frumos Mercedes pentru raspuns.Dar stie cineva daca celelalte situatii prezentate de mine ma pot ajuta?
nicoll_mada
MMN
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
nicoll_mada, zau ca as vrea sa-ti raspund, dar asa alambicat sunt formulate intrebarile... Daca ai reformula, mai structurat... pliz..
Victoras (24.08.2004)
ili spune:
numai daca iti trece ca ai nascut la 7 luni
din 10 luni se scade 2 luni si 8 luni o sa ai,
(dar acest lucru nu dorim),
ili