probleme CIC 2

probleme CIC 2 | Autor: skosa

Link direct la acest mesaj

Buna

am o problema grava

sunt in cic1 pana in data de 26 aprilie, o sa nasc al doilea copil aprox. 12-18 iulie, dupa calculele mele din 27 aprilie pot sa intru in prenatal 72-80 zile pana la nastere, dupa care 42 zile lahuzie si cic2

problema este ca contabila de la servici este de parere ca nu pot sa intru in prenatal (NU AM DREPTUL !?!?) si n-o sa am dreptul nici la cic2, deoarece nu am lucrat 10 luni inainte de nasterea copilului

va intreb inca o data daca am dreptul la prenatal 80 de zile, 42 lahuzie si cic2?

mersi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da ai dreptul. CIC 1 este identic din acest punct de vedere ca si cum ai lucra. Contabila sa faca bine sa citeasca legile cu atentie. Daca nu reuseste revin-o si te ajutam (o ajutam!!)

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

mersi marius



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

poate ar fi bine sa te duci la lupta pregatita!
asa ca citeste mai intai tu despre perioadele asimilate in legea 19


ART. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate, daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de prezenta lege.
(5) Se excepteaza de la prevederile alin. (4) pensia anticipata si pensia anticipata partiala, in cazul carora nu se valorifica perioadele asimilate prevazute la alin. (1) lit. b) si c), precum si perioadele in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate.
-----------------------------
Art. 38 a fost modificat de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001 modificat de LEGEA nr. 338 din 31 mai 2002 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 25 iunie 2002.


succes! daca nu merge se aplica "metoda marius" dar cred ca daca pana acum nu a citit si nici acum nu vrea trebuie luata tare

oricum ar fi ai grija de bebei, tu ai dreptate si se rezolva!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ok spune:

Am si eu o intrebare (intrucat sunt intr-o situatie oarecum similara): Esti sigura ca prenatalul se poate acorda asa din timp ? Eu urmeaza sa nasc cam pe la jum lui octombrie, iar d-na dr. mi-a spus ca cel mai devreme pot intra in prenatal la 1 septembrie !

Mersi mult.


[quote]Initial creeata de skosa

Buna

am o problema grava

sunt in cic1 pana in data de 26 aprilie, o sa nasc al doilea copil aprox. 12-18 iulie, dupa calculele mele din 27 aprilie pot sa intru in prenatal 72-80 zile pana la nastere, dupa care 42 zile lahuzie si cic2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

recomandam doctorei lecturile urmatoare:

legea 19
ART. 118
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
ART. 119
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.


iar din Ordin nr. 974 din 28 iulie 2004 pentru aprobarea instrucțiunilor privind completarea și eliberarea certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor ...

c) Concediul medical pentru maternitate
1. Concediul medical pentru maternitate se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, din care 63 de zile înainte de naștere (pentru sarcină-prenatal) și 63 de zile după naștere (pentru lăuzie). Concediul medical pentru maternitate se acordă, în exclusivitate, pentru sarcină și nu pentru afecțiuni care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
Perioadele sus-menționate se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului curant și de opțiunea persoanei beneficiare.Asigurata care, până la data nașterii copilului, a beneficiat de concediul medical pentru sarcină pe o perioadă mai mică de 63 de zile calendaristice anterioare datei estimate a nașterii sau nu a beneficiat deloc de acest drept este îndreptățită să solicite și să beneficieze, după data nașterii copilului, de numărul de zile până la completarea celor 126 de zile calendaristice, respectiv de numărul maxim de zile prevăzut de lege.
În cazul în care copilul se naște mort sau moare după naștere, în perioada de lăuzie, indemnizația de maternitate cuvenită se acordă pe toată durata concediului medical pentru lăuzie.
2. Concediul medical pentru sarcină se acordă din a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioară acestei date.În cazul femeii cu handicap concediul medical pentru sarcină se acordă începând cu luna a 6-a de sarcină, dacă solicitanta prezintă certificatul de persoană cu handicap, emis potrivit legii.
În cazul în care, între data nașterii și data estimată a nașterii copilului, există un interval mai mare de 21 de zile calendaristice, asigurata beneficiază de concediu medical pentru sarcină mai mare de 63 de zile calendaristice.
În această situație asigurata nu va putea beneficia, după nașterea copilului, de cel puțin 42 de zile calendaristice din concediul medical pentru lăuzie, ceea ce conduce la acordarea indemnizației pentru creșterea copilului numai după parcurgerea acestei perioade.
Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice, de medicul de familie și/sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care ia în evidență și urmărește pe parcursul sarcinii gravida, cu anunțarea medicului de familie prin scrisoare medicală.
În cazul în care femeia gravidă se află în altă localitate, prelungirea concediului medical pentru sarcină până la 63 de zile calendaristice se poate face și de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din localitatea respectivă, cu anunțarea medicului curant al gravidei prin scrisoare medicală.


eu cred ca e clar, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ok spune:

dandana, mersi mult pt raspuns,

Oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

huh

cred ca o sa fac infarct
vineri, m-a sunat contabila de la locul de munca, si m-a rugat sa ma interesez cum TREBUIA sa-mi calculeze CIC1 (mai am 2 luni din CIC1), fiindca doar acum si-a dat seama ca nu a calculat bine !!!

deci dupa ce a gresit timp de aproape 2 ani, acum asteapta ca eu, sa ma interesez de modul de calcul...

ma intreb daca nu puteti voi sa ma ajutati ?
problema este ca am avut contract cu Casa de pensii, amplatit o suma destul de mare, dupa care trebuia sa primesc o anumita suma ... poate mai tineti minte ce scandaluri s-au izbucnit in legatura cu aceste contracte (!!!)

am primit de la CAsa o foaie cu sumele platite (am platit doar 4 luni !!!) ca sa ma duc la angajator, ca aceasta sa ia in considerare si aceste sume la calculul CIC1, acesta s-a si intimplat DAR acum se trezeste contabila ca s-ar putea ca calculele sale sa fie eronate

poate sa-mi faca cineva o sinteza al modului de calcul (la un salar de X si o suma platita Casei Y)?

mersi

Mergi la inceput