indemnizatia pt cresterea copilului

indemnizatia pt cresterea copilului | Autor: alex galea

Link direct la acest mesaj

tocmai am descoperit acest site si nu stiu daca acest subiect a mai fost discutat sau nu.

sunt insarcinata in 3 luni, urmand sa nasc in luna octombrie.

prolema mea este legata de 'plafonarea' indemnizatiei pentru cresterea copilului, spun plafonare deoarece veniturile mele lunare depasesc baza actuala de calcul a acestei indeminzatii. altfel spun, daca decid sa raman acasa alaturi de bebelusul meu, ma regasesc in situatia de a imi vedea diminuate cu mult veniturile lunare.

inteleg ca actuala legislatie este favorabila multor mamici ale caror venituri ar fi generat, dupa vechea legislatie, o indeminizatie mai mica, dar intrebarea mea este de ce mamicile cu salarii mai mari sunt supuse unei astfel de 'discriminari' a veniturilor.

daca tot se doreste incurajarea natalitatii si sprijinirea familiei, nu ar trebui aplicat mai degraba un nivel minim, si in nici un caz o suma fixa pentru aceasta indeminizatie?

astept raspunsuri de la mamici, si de ce nu, poate vom reusi sa facem ceva pentru a schimba aceasta aberatie legislativa!!!!!!!!
alexgaleap@hotmail.com

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

asta e o intrebare retorica tare...
Indemnizatia e plafonata pt ca si CAS pe care il platim e plafonat.
Ca una trecuta de doua ori prin experienta diminuarilor drastice de venituri in CIC pot doar sa-mi exprim regretul ca din cauza banilor am muncit ca nebuna pana in ultima zi a ambelor sarcini si am luat 126 de zile concediu postnatal cu 85% din salariu dupa care fara nici o zi de CIC m-am intors la servici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana75 spune:

Sint de acord ca plafonarea indemnizatiei CIC este o mare aberatie. Eu platesc de ani de zile bani grei la CAS, ca acum sa-mi dea ... nici 8 milioane? Daca stiti vreo metoda prin care putem protesta, contati pe mine!

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cand se face un proiect de buget macroeconomic discutand trebuie sa tina cont de situatia la nivel macroeconomic. Depinde si de orientarea politica a guvernului daca este sociala sau liberala. Pe de alta parte niciodata nu a fost sau nu va fi echitate. Exista doar probabilitatea ca in cea mai mare masura sa se realizeze un program relativ echitabil. Exceptiile sunt inerente. Si inca ceva. Cand cineva castiga mult foarte mult e bine de stiut ca:
1. Asigurarile sociale sunt pentru partea de batranete in mod special (pensie) in momentul de fata salariile mari determinand asigurari sociale mari inclusiv pensie mare (cel putin teoretic)
2. Beneficiile de risc sunt colaterale nicidecum principale asa cum este prevazut si in lege, asiguratul(a) poate beneficia si de:......
3. Nimeni nu poate sa opreasca un asigurat sau o asigurata sa nu stea pe spezele unei asigurari mici in locul beneficiului unui salar foarte mare. Decizia este a fiecaruia, nu?

Parere personala.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex galea spune:

marius

citind mesajul tau mi-am amintit de o incercare a unor parlamentari de a trai cu un venit zilnic minim ( a fost o provocare la care a participat printre altii si Mona Musca). respectivii parlamentari au supravietuit cu chiu cu vai vreo 7 zile.

sunt de acord cu ce spui tu (mai putin cu pct 3, dezvolta-l!), dar in termeni mai directi as pune ca legislatia prezenta in domeniu e mita electorala din parte ex silor (nu a prea mersfie vorba intre noi) si prostie cu caru'.

ce vor face mamele care au facut vreo doi copii (minim), ca de, 7-8 milioane pt stat acasa reprezinta mai mult decat veniturile lor, ce vor face cand vor trebui sa se intorca la locul de munca (daca mai exista acel loc) si se vor regasi in situatia de a castiga mai putin iar nevoile copiilor vor fi din ce in ce mai mari (gradinita, scoala etc...)?

concluzia logica ar fi : din saraci ajungem si mai saraci, dar cu copii!!!!!!!!!!!!

daca la pct3 te referi la intorcerea la locul de munca imediat dupa terminarea concediului postnatal si o afirmi cu atata usurinta, se vede ca vorbeste cel mult un tata!!!!!!!!!!!!!!!!

PS ioana, te tin la curent!!!!!!!!!!!!!

Mergi la inceput

Ceea ce am scris este pe de o parte o pozitie relativ profesionala cea de proiectare si management bugetar si daca zici ca esti de acord cu pct. 1 si 2. dar nu cu pct. 3. am sa spun urmatoarele.
Mamicile sau taticii sau tutorii dupa caz, pentru ca nicaieri nu scrie ca doar mamicile sunt cele care stau in concediu pt ingrjirea minorului (ba chiar sunt destul de multe cazuri in care mamicile nu stau in acest concediu)deci ca sa revin persoanele care opteaza in a nu merge la serviciu ci in a beneficia de sistemul de asigurare sociala iau aceasta decizie conform optiunii private a lor strcit private. Nicaieri nu scrie de obligativitatea de a sta in asigurari. Sunt ferm convins ca fiecare persoana in mod privat analizeaza cea mai rentabila varianta si opteaza pentru aceasta. Pentru unele este mai rentabil sa stea in asigurari (pentru matrea majoritate de altfel) pentru altele insa este mult mai rentabil sa lucreze date fiind diferentele considerabile dintre castgurile realizate in acest mod. Indiferent de optiiunea lor aceasta (optiunea) este o decizie strict personala 100% privata.

Cat despre ce pot sa faca sau cer fac parintii ( nu neaparat mamicile) atunci cand au doi sau mai multi copii opinia mea este ca fiecare cuplu sau tutore dupa caz a analizat foarte atent (cel outin in principiu presupun) ce presupune aparitia unui copil in viata lor. Din momentul in care o mama si un tata au decis ca o sarcina sa existe si din momentul in care aceasta sarcina evolueaza continuand cu nasterea si cresterea copilului (copiilor dupa caz) eu sunt ferm convins ca si-au asumat o mare responsabilitate cu buna stiinta si sunt tot ferm convins ca desi unora le este mai usor altora mai greu in marea majoritate a cazurilor au gasit variantele sau solutiile particulare fiecarui cuplu pentru a rezolva cu un grad de succes cat mai mare rezolvarea raspunderii de a avea si de a creste unul sau mai multi copii.
In ceea ce priveste afirmatia particulara la adresa mea de data aceasta iti recomand sa citesti cu atentie Regulamentul.
Cat priveste raspunsul te asigur ca cel putin pana in prezent am certitudinea ca mi-am asumat si imi asum 100% raspunderea in calitate de tata a doi copii si in calitate de sot al familiei mele.

Marius Pernes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex galea spune:

sorry, nu mi am facut lectiile

tocmai am citi regulamentul si cu siguranta am incalcat vreo 2,3,n reguli (tocmai m-am pedepsit!!!!!!)

probabil scriind mesajul asteptam solutii miracil sau sprijin, si de fapt tu m-ai trimis ... inapoi cu picioarele pe pamant!!

inca o data scuze!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura-s spune:

Buna ziua,
sunt o viitoare mamica de iulue si as dori sa ma lamuriti si pe mine. Cu cat se platesc cele 126 zile? 85% din ce? in Legea 19 zice : "ART.20 alin 1. Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art.99 alin. 1", ca apoi sa zica:"Alin.1 al art.20 a fost modificat de O.U. nr.9/27 febr 2003 publicata in monitorul Oficial nr. 167/17 martie 2003"
Nu am mai gasit nicaieri O.U. asa ca va rog sa ma lamuriti: 85 % din ce primim in cele 126 zile?
Va multumesc anticipat,
Laura

Mergi la inceput

Le gasesti toate la mine pe site pagina legislativa

Marius Pernes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

85% din salariul tau BRUT dar nu mai mult de 5 salarii medii pe economie ...ceva in jurul a 30 milioane maxim...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns megbeng spune:

si eu tot noua sunt..de fapt asta e primul mesaj, dar citesc forumul de vreo 3 luni...
intrebarea mea e: daca sunt studenta, dar asigurata totusi (plateste mama ceva cred, am carnet de asigurat) si fac bebe ma ajuta statul in vreun fel , ma ales daca si sotul e tot student/masterand?
....heeelp!!!

Mergi la inceput