am un SRL si 2 gravide printre angajati

am un SRL si 2 gravide printre angajati | Autor: irinabungau

Link direct la acest mesaj

Marius,

vreau sa stiu cateva detalii legate de procedura in cazul in care doua din angajatele mele (am un SRL) sunt insarcinate si urmeaza sa nasca una in august si una in sept. Ce trebuie sa fac, pentru ca fetele sa-si poata primi indemnizatia pentru cresterea copilului? Si... cum se procedeaza , cine le va da banii? Si-i vor putea primi prin posta (cum se procedeaza in cazul pensiilor) sau statul imi va vira mie banii si eu va trebui sa-i distribui fetelor??
Si inca ceva: pentru concediul prenatal si concediul de maternitate , cei 85% din salariu, banii acestia va trebui sa ii platesc eu sau tot asa, ii voi primi de la stat? Mi-am intrebat contabila care-i putin depasita de situatie, de aceea te rog pe tine sa ma luminezi...
Iti multumesc mult,

Irina

http://photos.yahoo.com/irinabungau

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Daca ai o contabila care e depasita de 2 concedii medicale, ma rog...e treaba ta.
Desi ai adresat intrebarea lui Marius, cu unele din probleme te pot lamuri.
Ca sa beneficieze cele 2 angajate de CIC trebuie ca la data nasterii sa aiba 10 luni de stagiu in ultimele 12 luni, adica tu sa fi achitat pentru ele CAS timp de cel putin 10 luni. Mai departe, in momentul in care vor solicita CIC, tu (contabila) le vei calcula indemnizatia si o vei deduce din CAS de virat care iti iese in luna respectiva si le platesti TU fetelor CIC. Deci nu iti da nimeni banii prin posta, tu scazi sumele din CAS de virat. Daca CAS-ul pe care il ai de virat e mai mic decat cele 2 indemnizatii vor primi banii de la casa de pensii. La fel si in cazul CM prenatal, pe care il tratezi ca pe orice concediu medical. Ele sunt angajatele tale deci tu le dai banii. Singura diferentiere pe care o poti face este din ce se suporta CM, adica din fondul de salarii sau din CAS. Dar plata tu o faci.
Si un sfat, schimba sau trimite la reciclat contabila...

Cristina si Alexandra (30.09.2004)
cu printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabungau spune:

Multumesc mult Cristina, m-ai ajutat foarte mult.

Irina

http://photos.yahoo.com/irinabungau

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Multumesc si eu pt suport.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Aissa,

Sigur pentru cele 10 luni de stagiu angajatorul trebuia sa plateasca CAS? (eu zic ca nu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mitub spune:

Trebuie ca angajatele sa fii platit CAS minim 10 luni inainte de CM prenatal. Daca ele au fost angajate ulterior acestei perioade, trebuie sa-si fii platit singure, daca nu, sigur ca si angajatorul trebuie sa fii platit contributia CAS aferenta obligatiilor sale.

Numai bine,
Boga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Asa cum a zis si Mitub, daca in 10 din ultimele 12 luni cele 2 au lucrat la firma respectiva, atat angajata cat si angajatorul trebuie sa fi achitat CAS. Logic, daca nu ar fi fost angajate si si-ar fi achitat singure contributia era alta situatie.
CAS in cazul angajatilor se suporta solidar, o parte angajatul, o parte angajatorul. Daca unul din ei nu achita, nu se considera ca ai achitat CAS. Nu poti spune, domne, mie mi-a retinut si virat, dar partea lui nu...
Sper ca e coerent ce scriu...

Cristina si Alexandra (30.09.2004)
cu printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Cele 10 luni necesare din ultimele 12 dinaintea nasterii se pot acoperi din:
a) asigurare obligatorie prin efectul legii (angajat, somer):
- daca angajatorul retine angajatului partea lui de contributie, dar nu vireaza/plateste nimic la stat, stagiul de cotizare este 1/3 din perioada (proportional cu ce s-a retinut angajatului))
- nu conteaza la cati angajatori a lucrat, in aceste ultime 12 luni;
b) asigurare individuala (in cazul celor fara venituri) - pt asta trebuie mers la casa de pensii, incheiat contractul si platit integral din buzunar;
c) perioade in care s-a beneficiat de drepturi de asigurari sociale (concedii medicale, maternitate, CIC)
d) perioada studiilor superioare, pe durata lor normala (in gen, 5 ani), cu conditia absolvirii (licenta);

Perioada in care angajatul a avut concediu fara plata sau nu a fost angajat deloc, nici somer in plata, nici n-a facut asiguare individuala - NU este stagiu, deci se scade.

Sper sa nu fi incurcat borcanele, din viteza.

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

Rozi, dupa mine ai incurcat borcanele.....:))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

pai ajuta-ma sa le descurc!

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

*** Art 98/Lg 19/2000:
d) concediu și indemnizație pentru creșterea copilului;

***Art 98 alin(4)/Lg 19/2000:
Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asigurații sistemului public care au realizat, în condițiile art. 37 și/sau în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel puțin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului.

***Art 37 alin(1)/Lg 19/2000:
In sistemul public stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care S-A DATORAT contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat sau, dupa caz, s-a datorat si platit de catre asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. (2).

***Art 37 stipuleaza clar: "pentru care s-a DATORAT" nu...pentru care s-a ACHITAT , CAS***

P.S. Eu asa vad lucrurile!!!!

Mergi la inceput