Burlanul, galena si radioul... Cum se explica ...?

Burlanul, galena si radioul... Cum se explica ...? | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Cand eram copil locuiam la casa si intr-o zi am gasit o galena dintr-un receptor vechi de telefon, ploua si am pus-o pe burlan. Am ascultat si se auzea radioul desi nu cred ca cineva in casa il avea deschis. Sotul meu mi-a spus ca burlanul a functionat ca antena. Asta-i explicatia tehnica?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ana_a spune:

da, asta-i explicatia!

Maria Sa Stefan Speculant mic ( 19.08.2004) - POZICI
flori din gradina mea
"Maxima debetur puero reverentia" (Iuvenal) - Copilului i se datoreaza cel mai mare respect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

He, he, he, multumesc frumos.

Mergi la inceput

galena are rol de detector, dar depinde ce intelegi tu prin galena, pentru ca nu e chiar una si aceias cu difuzorul.Oricum, eu am facut acum experimentul acasa, un difuzor, o dioda si un fir catre o antena si ...canta radio!(ultra scurte binenteles)Nu-mi vine acum in minte cum il cheama pe cel care a inventat chestia asta...dar daca imi amintesc iti spun!

flori din gradina mea
"Maxima debetur puero reverentia" (Iuvenal) - Copilului i se datoreaza cel mai mare respect

Mergi la inceput

Ha, ha, ha, m-ai dat gata mai ales ca nu stiu multe despre astea dar tare imi plac experimentele "primitive".
Hai sa te mai intreb ceva desi nu-i pe acelasi principiu dar ma tot gandeam la copilarie si jocuri...
Imi facusem impreuna cu fratele meu dupa cea am citit intr-o carte un fel de telefon din 2 tubulete de medicamente gaurite in fund, fara capace, treceam o sfara prin ele si o inodam la capete, nodul fiind in cutiuta si apoi vorbeam in curte. Sfoara era lunga si ne auzeam incantati dar nu-mi dau seama daca sunetul chiar se transmitea prin sfoara sau ne auzeam ca nu eram la 1 km departare.
Am vazut si aici intr-o carte cu jucarii si jocuri pt. copiii dar era facut cu palnii de plastic in loc de cutiute. Abia astept sa ma joc si cu copiii cand mai cresc.

Mergi la inceput

Da, pai acela este o chestie mecanica, da, se aude prin fir, dar acesta trebuie sa fie bine intins si fara noduri.Vibratiile care se formeaza in palnie(cutie) trec prin fir (la fel ca si o coarda de chitara) si ajung in celalat capat la cutia cealalta si asa se aude.E un principiu mecanic.Si noi ne jucam asa cand eram mici si tare ne mai placea...
Numa bine!
A, Edinsson era cel care a inventat radioul din difuzor+dioda+antena(sper ca nu i-am pocit numele...si asa se scrie...)

flori din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

L'ai pocit!
Nu se scrie Edinsson se scrie Marconi ;)

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

aha...
ma duc sa caut, sa vad sigur!

flori din gradina mea

Mergi la inceput

xenocid raman la ceea ce am spus eu, intradevar Marconi a inventat antena, dar ca sa fie clar, sunt intradevar mai multi care au adus contributii in descoperirea radioului, sa nu-l uitam nici pe Hertz cu undele hertziene, Morse cu codul morse si asa mai departe.Eu vorbeam aici de galena+dioda+antena, si cred ca primul care a incercat chestia asta a fost Edisson.Poate ma insel eu...asta imi aduc eu aminte, nu am avut timp sa studiez ce-i drept

Ceea ce am gresit este ca nu el a inventat radioul, doar a incercat aceasta combinatie.Gresala de exprimare.

flori din gradina mea

Mergi la inceput

Multumesc Ana pt. explicatiile legate de "telefon"

Mergi la inceput