psihoza postpartum ( de lactatie)
Va rog mult, daca stiti pe cineva care a fost diagnosticat cu asa ceva ( nu depresie sau baby blues ci psihoza), spuneti-mi ce a primit ca tratament. Ma intereseaza medicatia nu pentru a interveni in medicatia cuiva ci pentru a compara ceea ce este pe niste retete.
Este foarte complicat sa va spun despre ce este vorba. Pe scurt incerc sa ajut un tatic sa pastreze copilul intr-un proces de divort si custodie a unui pui de nici 9 luni. Stiu ca suna ciudat ca bebele sa stea cu tatal dar .. este cazul sa fie asa! Prima sentinta la ordonanta presedentiala (? parca asa se numeste ) pentru custodia temporara pana la definitivarea divortului este in favoarea tatalui. Aceasta sentinta a fost atacata ( recurs ). Dupa prima infatisare la divort instanta a cerut expertiza IML dar .. recursul in primul proces se bazeaza pe ideea ca a fost depresie si nu psihoza, desi medicatia este, cel putin dupa parerea noastra de profani, pentru schizofrenie . Medicatia pe ultimele 4-5 luni este Zyprex si inca ceva cu O... . Pe retete sunt trecute diagnostice un pic diferite, incercuit cr. care cred ca este de la cronic. Taticul este nesigur referitor la activitatea avocatului sau. Nu sunt avocat sa pot aprecia dar stiu cata disperare este in sufletul lui Robert. Sotia lui nu este in toate mintile dar aceasta boala are radacini in familia ei. Riscul ca bebeul sa ajunga in familia mamei este imens si sansele ca bebeul sa dezvolte comportamente aberante este la fel de mare. Nu arunc cu vorbele ci ma bazez pe ceva:
- diagnosticele date:
1. prima internare: psihoza de lactatie
2. a doua internare: tulburare psihotica
3. pe retete scrie :
3.1. pe una din ele: tulburare afectiva recurenta, episod depresiv cu elemente psihotice
3.2. pe a doua: episod psihotic F239 si tulburare personalitate borderline F603
- comportamentele mamicii si ale bunicii materne ( am auzit intregistrari, unele facute de mamica bebeului in discutii cu mama ei -bunica materna , altele facute de sot , discutiile dintre ei, la telefon),
- recomandarea unui medic psihiatru de la sp. 9 care a spus ca pe langa medicatie trebuie psihoterapie pentru mamica si bunicii materni.
Daca stiti un psihiatru dispus sa ajute un tatic sa stranga documentatia medicala pentru proces ( si pe bani cat mai putini ca o multime de milioane s-au dus pe cele doua procese) va rog mult sa-mi spuneti. Pe internet sunt o multime de informatii dar este greu de pus cap la cap ceva care sa fie priceput de judecator ... care nu-i psihiatru!
Va rog mult de tot, vreau informatii precise nu sa discutam cazul prietenului meu. Am dat cateva detalii ca sa intelegeti ca nu m-am starnit aiurea. Exista o baza de ma agit atat ca un bebe sa nu stea cu mama lui ci cu tatal.
Roxana&Ruxandra
http://community.webshots.com/user/aquariusrpro
Raspunsuri
Robert Iahn spune:
Despre mine este vorba mai sus. Despre mine si baietelul meu care peste o saptamana face 9 luni.
Am sa completez eu: sotia mea face tratament in continuare cu Zyprexa si Orfiril (acestea sunt denumirile comerciale ale medicamentelor). In acelasi timp sustine ca nu are nici o problema medicala. De abia la ultima infatisare a fost obligata sa marturiseasca ce tratament urmeaza. Acum spune ca de fapt are o psihoza de lactatie (postpartum) pe care orice femeie care a nascut o are.
As vrea sa stiu daca cunoasteti vreun caz care a fost diagnosticat pe bune cu psihoza de lactatie si ce tratament a urmat in cazul acesta.
Sotia mea urmeaza acest tratament de 6 luni, iar in acest timp nu a interesat-o de baietel.
Robert & Cosmin
gabdyd spune:
Imi pare rau, nu stiu nici un medic psihiatru si nici nu ma pricep foarte bine la asta.
Sfatul meu este sa se duca la Directia pentru Protectia Copilului sa le explice cazul si o sa ii recomande ei un psihiatru.
Pe de alta parte, situatia este foarte delicata si el trebuie sa dovedeasca foarte bine ca se poate ocupa de copil daca ii va fi incredintat lui. Eventual sa o aduca pe mama lui de martor in proces, sau pe persoana care il va ajuta la cresterea copilului.
Iar cu avocatul, daca nu prea sigur de el sa mai ia unul chiar daca costa. Nu este un lucru cu care sa se joace. Alegerea unui avocat este foarte grea, pentru ca daca nu esti din sistem nu stii niciodata cat de mult se va lupta pentru tine sau cat de serios e. Poate ar fi bine ca avocatul sa fie o femeie, avand in vedere ca el e barbat si cere copilul si il apara tot un barbat. Probabil, judecatoarea/ul va fi mai impresionat/a daca va vedea ca o femeie il apara pe acest tatic.
cde
BESTUTZA spune:
Problema este tare complicata!
IN cazul asta, judecatorul/ea tr sa fie f.echilibrata si sa nu faca loc ambitiilor adultilor care isi disputa un copil iar castigarea lui sa fie un premiu exclusiv personal in detrimentul copilului!
Eu sunt mamica de cinci saptamni si clar in aceata perioda am faost f.posesiva in ceea ce priveste copilul! Deci sunt modificari fiziologice ce intervin i prima periioada dupa nastere! Acestea sunt normale, fizilogice!
Pe masura ce copilul creste si se dezvolta armonios, inhibitiile, anxietatile si temerile mamei scad in intensitate pana la disparitei, in asa fel incat mamam va fi cea care ii va asigura suportul emotional, afectiv si de securitate normal, deci nu isi va mentine comportamentul posesiv care va distorsiona evolutia copilului!
Cazul spun inca o data tr vazut,analizat de un specialist in terapia copilului si a familiei!NEAPARAT!
Fiecare zi de tensiune in cadrul familiei, lipsa aportului afectiv al ambilor parinti, tensiunile la care este supusa mama nu fac decat sa accentueze strea de neliniste care creste si se observa atat in comportamentul mamei cat si al copilului!
Atat timp cat mama se afla sub tratament si diagnosticul este unul cat se poate de serios judecatorul , zic eu nu trebuie saa dea MOMENTAN decat un VERDICT NEUTRU!!! NU trebuie sa se accentueze starea de neliniste pe care o are!!
PE de alta parte un sfat pe care imi permit sa il dau tatalui-DACA ATI IUBIT-O PE SOTIA DVS INCERCATI SA O AJUTATI!
Militati deocamdata pt o solutie neutrala, care o va ajuta sa se echilibreze cat de cat! Diagnosticul de depresie cu elemnte psihotice include probabil, nu, epidoade de delir , halucinatii !!
Acestea cred ca sunt dovezi destul de serioase pt a detrmina un judecator sa izoleze mama de copil!
Aceasta neutralite va ajuta si copilul care nu percepe la varsta asta elementele de educatie negativa pe care i le poate da mama sa! El comunica afectiv!!!
Si este valbil si pt mama! Dc psihiatrii nu au impus izolarea inseamna ca exista o sansa de recuperare prin terapie!
Eu sunt profesoara si am lucraat cu copii cu dizabilitai!
Nu e cazul dvs, dar am obs ca suportul afectiv si unitatea parintilor in educatie , indiferent de relatia pe care o au parintii , duce la o influentare pozitva a evolutiei afective,comportamentale a copilului!
IN concluzie, nu stiu cat am fost de clara si necunoscand persoanele , e ffff .greu sa dai o sugesie, dar:
1.Daca situatia consideraati ca nu pune in pericol copilul mediati situatia in asa fel incat mama sa ia contact cu copilul atat sa se creeze un echilibru cat de fragil, sa se elimine tensiunile-stiu ca e infernal de greu-!
2.Dc va ganditi ca relatia copilului cu mama nu poate fi rupta definitv apelati la un consilier pe probleme de fmailei, care ia in considereare toate posibilitatile analizadu-le pe baza datelor exacte oferite de ambele parti! Aceste consilieri, psihoterapii se fac si in cadrul spitalului si in cadrul cabinetelor particulare!
Succes mult si sa dea Dumnezeu sa gasiti cea mai buna solutie pentru dezvoltarea psihica armonioasa a copilului!
Cosmina2 spune:
aquariusrpro,
incerc sa-ti dau un raspuns aproape la fiecare fraza:
"Va rog mult,daca stiti pe cineva care a fost diagnosticat cu asa ceva(psihoza),spuneti-mi ce a primit ca tratament."
Tratamentul este in principiu acelasi(antipsihotice),dar nu poti compara dupa nume,pt.ca fiecare medic foloseste anumite medicamente din multitudinea de pe piata.
"Dupa prima infatisare la divort instanta a cerut expertiza IML..."
Acesta este un lucru bun pt.ca numai in instanta un medic are voie,conform deontologiei profesionale,sa dea relatii despre un pacient si sa clarifice eventualele"neclaritati"de pe retete.
"Daca stiti un psihiatru dispus sa ajute un tatic sa stranga documentatia medicala pt.proces...."
Chiar daca cineva ar cunoaste un psihiatru dispus sa faca asta nu cred ca ar fi luate in considerare in proces,deoarece,cum am spus UN MEDIC NU ARE VOIE SA DIVULGE DATE DESPRE PACIENT decat la cererea instantei.Deci,avocatul lui Robert trebuie sa ceara expertiza medicala,expertiza care va scoate sau nu la iveala daca copilul se afla sau nu in pericol langa mama.Acel medic care ar dori sa-l ajute ar putea doar sa-i spuna tatalui cum se manifesta boala sotiei sale,ce reactii are ea cand este sub tratament,etc.
Situatia este delicata.
Robert,
sotia ta are nevoie de mult sprijin,s-ar putea sa fie doar un episod psihotic si sa-si revina...chiar daca acum se poarta bizar.Bineinteles ca tu faci cum crezi ca e mai bine,pt.ca numai tu sti ce se petrece cu adevarat in familia ta.
Robert Iahn spune:
As vrea sa fac niste precizari importante, situatia este mult mai complicata decat pare la prima vedere:
1. biletele de externare contin diagnosticele cu care s-a internat pacientul.
Pe primul bilet de externare diagnosticul este cel pus pe biletul de trimitere de catre medicul de familie (nespecialist). Acest diagnostic este de psihoza de lactatie.
Pe al doilea bilet de externare diagnosticul este cu totul altul: tulburare psihotica.
A doua internare a avut loc a doua zi dupa prima externare (sotia mea a fost internata de doua ori...), deci nu exista o perioada de pauza intre internari.
2. retetele contin diagnosticele puse de medicul specialist la externare.
Pe prima reteta diagnosticul este: tulburare afectiva recurenta, episod depresiv cu elemente psihotice F333 (cronic) si tratamentul este cu Zyprexa 10mg (1 tb/zi) si Orfiril long 500mg (1 tb/zi).
Pe a doua reteta diagnosticul este: episod psihotic F239 (cronic), tulburare de personalitate borderline F603 (cronic), iar tratamentul consta din Zyprexa 10mg(2 tb/zi), Orfiril plic 1000mg (1 tb/zi) si Diazepam 10mg (3 tb/zi).
In prezent sotia mea urmeaza acelasi tratament, dupa 6 luni (inclusiv perioada de internare).
Exista o clasificare internationala a maladiilor (tulburari psihice), care poate fi consultata la http://psiho.mednet.ro/pictures/psihiat_3.htm
Dupa cum se vede, cele 3 codificari (adica F333, F239 si F603) fac parte din alte grupe de afectiuni, respectiv grupa 4, 3 si 7. Daca era vorba de psihoza de lactatie, atunci diagnosticul era pus pentru o afectiune din grupa 6 (de ex. F538, F539).
La fel, daca consultati lista medicamentelor gratuite aprobate de CAS, Zyprexa si Orfiril sunt indicate pentru tratamentul altor afectiuni...
Pentru aceasta am apelat la ajutorul vostru in aceasta sectiune a forumului, pentru a ma ajuta sa deslusesc situatia in care ma aflu. Sotia mea a plecat acum 4 luni de acasa (la o saptamana dupa ultima externare) si mi-a intentat un proces de divort cu incredintarea copilului.
aquariusrpro spune:
Va rog mult, vreau sa ramana subiectul strict in zona de exemple de medicatie, fara comentarii referitoare la caz in sine. Credeti-ma pe cuvant,totul este foarte complicat, este o poveste din ciclul "viata bate filmul"
Divortul a fost cerut de mama si Robert nu si-a pus problema abandonarii sotiei. El putea sa declare " abandon de famile" poveste care este penala si nu a facut-o. La fel putea sa faca plangere penala ca mama incaseaza CIC si nu contribuie la cheltuielile copilului plus ca are alte venituri nedeclarate, nu sta cu copilul etc ... dar nu a facut-o. Nu pot sa spun ca nu a gandit-o dar nu a facut pasul desi are dreptate iar din banii de CIC este platit avocatul mamei in loc sa-i cumpere copilului scutece, lapte etc.
Cosmina2, multumesc muuult! Problema este de a gasi un psihiatru care sa ne ajute sa asternem pe hartie niste explicatii inteligibile si pentru neinitiati. Avocatul nu are de unde sa stie psihiatrie , idem judecatoarea. Explicatiile trebuie sa fie cursive si convingatoare referitoare la diagnostic si posibile implicatii. Ganditi-va la un soi de "curs de psihiatrie" inteligibil. Am adunat noi de pe internet diverse, inclusiv ca acest medicament Zyprexa afecteaza gandirea, judecata si induce somnolenta muuulta. In plus incercam sa-i oferim avocatei o baza pentru partea de chestionare. Sa spunem ca avocata a fost destul de convingatoare avand in vedere ca instanta a cerut expertiza IML, procedura NEOBISNUITA in cazul proceselor civile.
Obiectivul principal este de a asigura securitatea bebeului Cosmin. Credeti-ma, sunteti mame ! Daca pun pe net discutiile mamicii lui Cosmin cu mama ei ( bunica materna) va dumiriti de unde inversunarea mea ca un bebelus sa stea cu tatal nu cu mama. NU CRED ca daca puiul vostru nu mananca il dati cu capul de pereti, sau daca are febra ( apendicita in cazul inregistrarii audio) il lasati de izbeliste pana se linisteste ... de febra! Credeti-ma pe cuvant, eu sunt partizana ideii ca un copil trebuie sa stea cu mama. Poate sa nu fie o sotie buna dar poate fi o mama buna. Ei bine, in acest caz totul este diferit. Mama este instabila psihic si este o victima. Dar copilul poate fi salvat. Problema mamei vine dupa .. problema puiului!
Bestutza, mare dreptate ai cu ceea ce spui dar unele lucruri nu se pot face acum. Asa este situatia pur si simplu. Mamica a fost la izolare o perioada. Robert a incercat destule ( NU ESTE cazul sa povestim aici ce si cum) dar problema nu se poate rupe pentru ca miezul este in familia ei. Unul dintre psihiatri a si recomandat terapie pentru mamica si pentru parintii ei ( bunicii materni). Teama si inversunarea lui Robert pentru custodia exclusiva a copilului au o baza rationala. Au existat niste episoade care nu pot fi dovedite in instanta din cauza lipsei martorilor ( manifestari in familie de care eu stiu dinainte de declansarea conflictului).
Gabdyd, multumesc mult pentru raspuns. Directia pentru protectia copilului s-a " cam spalat pe maini". Au constatat ca copilul este bine ingrijit de tata si cam atat. Raportul a fost favorabil lui Robert ca singur ingrijitor al copilului in ultimele 4 luni dar ... fara recomandari referitoare la conditiile mamei. In rest .. il plimba pe Robert de la unul la altul.
Avand in vedere ca procesul este in curs si problema principala este medicala, noi cautam un psihiatru care sa ne indrume referitor la explicatii inteligibile si de catre cei care nu au cunostinte de psihiatrie. Pentru judecatoare si avocata mamei depresia sau psihoza sunt la fel. O serie de probe ( inregistrari audio ) nu sunt acceptate de instantele civile ( mai ales la divort) si degeaba are Robert inregistrari in care mama spune ca pe ea nu o intereseaza copilul. Sa fiu bine inteleasa: Robert nu-si pune problema separarii copilului de mama in sensul interdictiei mamei sa-si vada copilul! ACUM exista problema custodiei pentru ca bebeul sa creasca bine si sa nu ajunga ca si mama lui, produsul familiei ei ( bunica materna are ceva probleme psihice ). Mama nu a avut niciodata oprelisti sa vina sa-l vada pe Cosmin. Daca ea solicita, Robert se duce si o ia de acasa si o duce acasa la ea ( la mama ei ).
Si cu asta am incheiat comentariile referitoare la acest caz. Robert, te rog sa nu ai reactii defensive, fara justificari indiferent de comentarii. Nu vreau sa ajungem la dispute, cazul tau este extrem de complicat.
Multumesc mult pentru raspunsuri !
Roxana&Ruxandra
http://community.webshots.com/user/aquariusrpro
Jeff spune:
Oameni buni, eu inteleg ce vreti voi sa faceti dar nu va ajuta la nimic ce spune un medic in afara cadrului procesual.
Oricum, in astfel de situatii, cand judecatorul nu investigheaza strict probleme de ordin legal, de interpretare a unor texte de lege etc se impune solicitarea unei expertize care sa fie intocmita de un medic specialist in psihiatrie.
Numai o expertiza judiciara (adica in cadrul procesului) poate face lumina si poate sa ajute un judecator in adoptarea solutiei finale.
Desigur ca, in cazul in care, una dintre parti nu agreaza solutiile si constatarile din expertiza poate face obiectiuni la expertiza sau poate cere si o contraexpertiza (daca o incuviinteaza instanta si pt motive temeinice).
Asadar, doar o expertiza judiciara va avea un cuvant de spus in cazul de fata si nu pareri ale unor medici care nu au de-a face cu sistemul judiciar (care nu sunt cuprinsi in tabloul expertilor judiciari).
desigur, o expertiza extrajudiciara ar putea ajuta dar raman la parerea ca judecatorul se va ghida dupa o expertiza dispusa de el in cadrul procesual.
laura_badea spune:
Am citit mesajele voastre si ma sperii cind vad unde pot ajunge asfel de probleme. Cunosc un caz de psihoza, de 6 luni traim intr-un stres si parca nu mai apare nici un rezultat. Am o prietena care a facut aceasta psihoza dupa nastere, acum 6 luni. A fost internata, urmeaza tratament de specialitate cu ziprexa de 10 mg. si inca mai are momente de genul refuzul copilului, ginduri negre, suicid, etc. Dar boala este de durata la fel si tratamentul, trebuie rabdare si sprijin. Cu vointa acestor persoane bolnave se vor vindeva mult mai repede. Prietena mea mai are pina atunci. Voi cum mai sunteti?
Andrada spune:
Eu zic ca e greu sa demonstrezi incompetanta unei mame numai din medicatia pe care o ia. Si apoi orice boala "postpartum" va impresiona instanta.
Poate te-ai putea folosi de faptul ca l-a parasit pe copil?
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu