jumatate de norma: fara CIC
![](images/user_woman.png)
vreau sa fie un semnal de alarma, sa nu mai treaca nimeni prin ce am trecut eu.
am lucrat cu jumatate de nroma in perioada in care am fost insarcinata si directoarea de personal mi-a spus ca este ok si am dreptul la CIC, pentru ca salariul meu era mai mare decat cel minim pe economie, deci contributia mai mare la fondul de asigurari.
greseala mea a fost ca m-am interesat la casa judeteana de pensii printr-o cunostinta care lucra acolo si mi-a spus ca intr-adevar e ok si voi primi concediu.
dupa ce am nascut, ma suna contaabila sa-mi dea vestea cea proasta: nu pot beneficia de CIC pentru ca am lucrat 4 ore/zi.
mi se pare stupid faptul ca femeile care lucreaza mai putin, dar totusi lucreaza, nu au dreptul la acest concediu, ca sa nu mai spun de indemnizatie, care ar putea fi acordata macar pe jumatate.
mi-e lehamite de legile din tara noastra!!!
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Unde scrie asta in care text de lege ca nu are dreptul la CIC daca lucreaza jumatate de norma? De ce nu soliciti aceasta prevedere unde scrie asta in mod explicit? Legea nr art. nr. paragraf nr. Daca ai un raspuns in acest sens il astept cu mare nerabdare dar concret la litera legii, nu ca am auzit cum ca sau se practica de cand lumea....etc etc.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
impreuna spune:
am primit raspuns de la CNPAS si fac referire la codul muncii, unde se specifica faptul ca plata contributiei la fondul de asigurari este direct proportionala cu numarul de ore lucrate. nu mai stiu exact unde este specificat lucrul acesta in codul muncii, dar este. am primit mai multe raspunsuri oficiale, insa au ramas la secretara la fostul loc de munca, nu am mai fost interesata sa le studiez dupa ce mi-a fost clar ca nu exista rezolvare...
Fla
marius spune:
Ai dreptul proportional cu norma de munca efectuata. Este vorba de art. 103 aliniatul 3 din codul muncii.
ART. 103
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
(3) In cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
In consecinta pt CIC la jumatate de norma 4h/zi perioada minima necesara este de 20 de luni anterioare datei nasterii.
Marius Pernes
marius spune:
Am uitat sa precizez ca gasesti legislatia la mine pe site (cel comercial www.romleas.ro)
Marius Pernes
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Marius, as vrea sa fie asa, dar cred ca nu te poti duce inapoi cu mai mult de 12 luni, pt ca exprimarea este: stagiul de cotizare necesar este de "10 luni din ultimele 12 anterioare datei nasterii". Mi-e teama ca aici e oprelistea.
Putem face ceva?
Victoras (24.08.2004)
marius spune:
Nu. Ai dreptate, rectific raspunsul. E dubla conditionare.
Marius Pernes
impreuna spune:
iata o parte din raspunsul primit de la CNPAS, care arata clar ca nu exista nici o sansa de a beneficia de CIC:
" Mentionam ca potrivit art. 103, alin.(3) din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii in vigoare de la 1 martie 2003, in cazul salariatului care isi desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.
Intrucat ati desfasurat activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare necesar (cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului) nu este realizat la data nasterii copilului si in consecinta nu puteti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani."
desi as fi avut si 20 de luni luicrate anterior, din pacate acest lucru nu este posibil sa se ia in considerare conform legii.
am postat acest subiect pt ca lumea sa fie mai bine informata decat am fost eu, sa nu repete aceeasi greseala.
ili spune:
imi pare rau .legea e lege
de ce nu schimba printr-o OUG
inaintea OUG-lui 23/2003 era un paragraf pt cei cu CM pe periada determinata aveau dreptul si cei care in ultimele 24 de luni aveau 12 luni cotizate
sau la CO cei cu 4 ore beneficiaza de toate zilele .dar suma =1/2
de ce nu scri la Minister.nu glumesc...,
ili
gabdyd spune:
mi se pare strigator la cer,
da-i in judecata,
s-ar putea sa ai castig de cauza si nu te costa nimic daca nu vrei avocat
Sa-l vad eu pe judecatorul ala care o sa-ti respinga cererea.
diana
cde
gabdyd spune:
am uitat sa spun ca stiu si eu pe cineva in situatia asta si si-a aranjat cumva sa ia maternitate.
Mi se pare ca, nu sunt sigura, l-a convins pe angajator sa ii plateasca din urma si a aranjat la casa de pensii sa nu il amendeze pe angajator. Parca asa au facut. Sau pur si simplu au dat spaga pe acolo ca sa se aprobe cererea.
Dar oricum mi se pare o mare nedreptate si cred ca se poate indrepta pe cale judecatoreasca.
cde