imputernicire doar prin ambasada?

imputernicire doar prin ambasada? | Autor: mihaela.c

Link direct la acest mesaj

Avem de dezbatut o succesiune la care unul din mostenitori nu se poate prezenta pentru ca este in strainatate, dar intentioneaza sa faca o imputernicire legalizata pentru a fi reprezentat de cineva din tara. Un notar mi-a spus ca aceasta imputernicire nu poate fi facuta decat prin ambasada romana din tara respectiva (Canada, in cazul de fata). Stie cineva daca chiar trebuie sa mearga la ambasada? Nu poate face imputernicirea asta doar la un notar?

M-am gandit ca multi dintre cei de pe forum sunt in afara granitelor si poate ati avut probleme similare...
Multumesc pentru ajutor,
Mihaela

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alexa121 spune:

Daca este vorba de acceptarea mostenirii se face numai la notar, daca este vorba de renuntare la mostenire se face prin ambasada.
Cel mai bine este sa discuti cu notarul care dezbate succesiunea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pyssy spune:

Pt a putea mama mea sa-mi faca o prelungire de pasaport a trebuit sa dau procura (imputernicire) prin ambasada.. loc in care am aflat ca orice imputernicire venita de la pers aflate in strainatate se dau numai prin ambasada

pyssy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loma spune:

Mihaela

Pentru cetatenii romani aflati in afara tarii, ambasadorul sau consulul poate face acte notariale (imputerniciri, declaratii, legalizari de documente) ca orice notar din Romania.

Mostenitorul stabilit in Canada trebuie sa mearga la ambasada sau consulat, depinde ce este mai aproape, si sa faca imputernicirea. Nu se accepta in Romania un document notarial facut de un notar strain decat cel facut prin ambasada sau consulatul tarii unde se afla persoana in cauza, deci documentul trebuie sa poarte stampila Min. Afacerilor Externe.

Chiar daca este vorba de declaratia de renuntare sau acceptare a succesiunii tot la ambasada/consulat se fac.

Sa nu mearga la un notar canadian sau orice persoane binevoitoare, cum am mai auzit pe aici, sub pretext ca sunt mai ieftine decat taxele de la ambasada.

Loma



Smerenia este regina virtutilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Sfatul meu este sa intrebi direct notarul care face succesiunea.Cunosc notari in Ro care au recunoscut ca fiind valabila declaratia de acceptare a mostenirii redactata de un notar neamt.

Tinteste catre stele si poate ca vei atinge cerul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuta spune:

luna trecuta am fost la ambasada si am facut exact acest gen de acte pentru succesiune.
intr-adevar documentele pe care le-am legalizat (procura, certificat de nastere si de casatorie) trebuie sa poarte stampila si semnatura consulului. doar asa sint aceeptate de catre notar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Ce ma enerveaza chestia asta! De ce fac asa? Un notar strain ce naiba are, de ce nu e bun? Numa' ca sa mai faca si consulatele niste bani din procurile astea? Acu' trebuie sa imi iau liber de la servici, sa iau avionul (sa cumpar bilet de avion care nu e de colo) si sa stau la hotel pentru o amarata de procura, am niste neeeervi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela.c spune:

Si eu la fel (am nervi, adica). Oricum, multumesc pentru raspunsuri, am avut dreptate sa va cer sfatul. Aici gasesc raspuns la toate!!!

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loma spune:

Fetele, ganditi-va putin, notarul strain nu stie cum trebuie sa formuleze textul documentului, sau chiar voi, omiteti sa treceti niste cuvintele care poate schimba total interpretarea documentului, si apoi te pui cu romanii, care sunt f. chitibusari, si poti avea surpize sa-ti spuna ca persoana imputernicita poate sa faca cutare lucru insa nu poate face altul, pentru ca in imputernicire nu se specifica....
So, nu fiti furioase...
Nici mie nu-mi convine chestiunea aceasta cu ambasada dar asta e... pana ne mai luminam si noi... mai avem.

Ideea e ca toti notarii romani pot fi verificati la fel si ambasadele si consulatele, pe cand cei straini...

Si sa va mai spun ceva, in Canada notarul (de fapt avocatul) elibereaza documente notariale nu ca in Romania cu nr. de inregistrare si sa-si pastreze o copie in arhiva, NU ci pur si simplu semneaza actele isi "pune" stampila si le inmaneaza pe toate clientului, nepastrand nici o copie in arhiva, aici buna credinta are o mare valoare.

Loma




Smerenia este regina virtutilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

eu am facut imputernicire pt mostenire (a tatalui meu) prin ambasada..

------------------------
Banditin actiune

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Ei nu stie cum sa formuleze documentul! Acum vreo trei ani am facut procuri autentificate de notar american bine merci si au fost acceptate, am vandut si cumparat si a fost f. bine. Noi le-am scris in romaneste dupa textul indicat de notarii din Romania si am semnat in fata lui, asta e ideea, sa semnezi in fata lui, nu conteaza ce scrii acolo, el certifica faptul ca e un document original, semnat de tine. S-au gasit romanii sa fie culmea corectitudinii acu'! Nu mai pot de grija ca nu o sa fie corecte procurile. Bullshit! Motivul este de fapt sa ne forteze sa ne caram la mama naibii la ei si sa le platim lor taxele. Macar sa faca consulate in fiecare stat american, dar nici nu ofera conditii, doar restricitii.

Mergi la inceput