au dreptul prin lege sa...
Lucrez de 1 an si 2 saptamani la o firma cu salarii medii.Din aceasta cauza personalul angajat nu sta mai mult de cateva luni 1 an 1 an si ceva in firma.
Pentru a reduce rata demisiilor patronul nostru drag s-a gandit la un act aditional prin care sa micsoreze concediul de odihna la 20 de zile de la 22 si sa ne puna sa semnam ca anuntam innainte cu 6 luni de a pleca (de la muncitor la directori),in caz contrar sa le dam 100 de milioane de lei.Tin sa precizez ca nu beneficiem de nimic altceva decat salariul si primele aferente de Paste si Craciun. Este legal ce vrea el sa faca?
Va multumesc!
Adina
Raspunsuri
pitzi spune:
CODUL MUNCII - cel inca in vigoare....
Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana care solicita angajarea ori, dupa caz, salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Informarea prevazuta la alin. (1) va cuprinde, dupa caz, cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) atributiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamâna;
l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
m) durata perioadei de proba.
(3) Elementele din informarea prevazuta la alin. (2) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
(5) Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate.
Depinde de Tine daca semnezi sau nu....
Rozi spune:
quote:
Initial creeata de anisia
Lucrez de 1 an si 2 saptamani la o firma cu salarii medii.Din aceasta cauza personalul angajat nu sta mai mult de cateva luni 1 an 1 an si ceva in firma.
Pentru a reduce rata demisiilor patronul nostru drag s-a gandit la un act aditional prin care sa micsoreze concediul de odihna la 20 de zile de la 22 si sa ne puna sa semnam ca anuntam innainte cu 6 luni de a pleca (de la muncitor la directori),in caz contrar sa le dam 100 de milioane de lei.Tin sa precizez ca nu beneficiem de nimic altceva decat salariul si primele aferente de Paste si Craciun. Este legal ce vrea el sa faca?
Va multumesc!
Adina
Codul muncii:
art 79, demisia:
"(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părti în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupă functii de conducere."
Victoras (24.08.2004)
anisia spune:
Va multumesc fetelor!Dar eu cel putin inca nu sunt lamurita.Am citit si eu si rascitit codul asta al muncii.
Su nu pricep.E lvrea sa fie cu hotarare executorie.
Adica daca semnezi si totusi te gasesti sa pleci si nu ai cele 100 de milioane sa-i dai,sau nu vrei el sa-ti poata lua bunuri in valoare de suma asta.Sincera sa fiu nu cred ca insumez pe numele meu aceasta suma nici macar in bunuri.va dati seama ca nu o sa semnez...dar mai intreb odata chiar poate face acest lucru? Fara ca angajatul sa poata spune ceva? Sa sesizeze camera de munca? Nu este oare vb de ingradirea drepturilor?
Intreb si eu pentru ca mi se pare absurd si nu sunt in domeniu!
Mercic!
alexa121 spune:
Nu are nici un drept sa va puna sa faceti asa ceva, probabil vrea sa va sperie si sa profite de pe urma muncii voastre.
Un asemena act este nul de drept.
anisia spune:
Multumesc fetelor.
In cazul asta sa zicem ca el da alea la semnat, chiar daca nu e legal.Si noi daca nu semna dispune concedierea, care din cate stiu in mare si aia se face pe baza legala doar din anumite motive.
Care ar fi acelea?
As putea sa ii atac cu acest act aditional? Chiar daca eu nu-l voi semna ,daca voi face o copie va fi valabila? pPt ca probabil ei vor dispune concedierea in cazul asta(fiind nul de drept) pe alte motive.As putea demonstra ca defapt el ne concediaza pt ca nu vrem sa semnam porcaria asta?
Multumesc!
Adina