II. Pentru drepturile stabilite dupa data de 31.12.2003:
Beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pāna la īmplinirea vārstei de 2 ani si de concediu pentru cresterea copilului cu handicap, pāna la īmplinirea vārstei de 3 ani asiguratii care, in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului au un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni, realizat in conditiile art. 37 si/sau in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
” a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora ;
Daca eu am terminat facultatea in septembrie 2004 (cu licenta) si am avut rezidentiatul in 20 decembrie 2004 (ultimul examen) pot beneficia de concediu de maternitate daca m-am inscris la stagiatura la 1 ianuarie 2005 si nu acumulez decat 7 luni de contributie CAS pana in momentul nasterii?
Va rog mult , orice informatie e utila pentru mine ca nu prea ma pricep, sa incep de undeva...
Multumesc mult! Delia si
Codrin
Potrivit dispozitiilor art.38 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia ABSOLVIRII acestora.
Perioadele asimilate se pot valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de lege.
In consecinta, stagiul de cotizare in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, poate fi folosit la obtinerea prestatiilor de asigurari sociale numai daca riscul asigurat, respectiv nasterea, se produce dupa data absolvirii studiilor. Numai dupa aceasta data perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar devine stagiu asimilat in intelesul Legii nr.19/2000.