Unde gasesc???

Unde gasesc??? | Autor: anangel_lexi

Link direct la acest mesaj

Va rog, ajutati-ma sa gasesc undeva legea privind cresterea indemnizatiei pentru ingrijirea copilului de pana la 2 ani. Cumnatei mele nu vor sa-i acorde indemnizatia marita pana nu aduce legea. Ea are un bebe nascut in iulie 2004 si cei de la ea de la servici spun ca cresterea indemnizatiei e valabila numai pentru cele care au bb nascut in 2005. E adevarat? Din ce am citit eu, nu e adevarat, dar am nevoie de lege, ca ea sa poata dovedi ca are dreptul la indemnizatia marita.

Multumesc mult, Alexandra

I wish I were an angel...

http://photos.yahoo.com/anangel_lexi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

http://www.cnpas.org/cnpas/jsp/content.jsp?chapterId=119

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

06 Ianuarie 2005

În prezent, din Bugetul asigurărilor sociale de stat se plătesc indemnizații pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizații care se acordă numai persoanelor asigurate în sistemul public de pensii.

Pentru aceste categorii de drepturi, stabilite în cursul anului 2004 sau care urmează a fi stabilite în cursul anului 2005, cuantumul brut lunar al acestei indemnizații este de 7.830.000 lei, reprezentând 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2005.

În Programul de Guvernare este prevăzută introducerea unor noi tipuri de prestații în scopul sporirii natalității și prevenirii abandonului de copii. Pentru aceasta urmează să fie elaborat cadrul legislativ în vederea acordării – din bugetul de stat – a următoarele tipuri de prestații:

- indemnizații lunare pentru creșterea copiilor până la 2, respectiv 3 ani, acordate femeilor neasigurate în sistemul public de pensii (care nu contribuie la sistem);

- indemnizații lunare pentru creșterea copilului până la 2, respectiv 3 ani, acordate persoanelor asigurate în sistemul public care își reiau activitatea în acest interval de timp.
După elaborarea cadrului legislativ, sumele necesare urmează a fi prevăzute în buget.

05 Ianuarie 2005

Pentru corecta informare a beneficiarilor de indemnizații pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, acordate în sistemul public de pensii, în urma apariției – în zilele de 4 și 5 ianuarie a.c. – a numeroase informații în presa scrisă și audio-vizuală, Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale face următoarele precizări:

Conform prevederilor art. 125 din Legea nr.19/2000, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 577/2003, pentru drepturile care se stabilesc după data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În anul 2005, conform prevederilor Legii nr. 512/2004, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 9.211.000 lei.

În aceste condiții, pentru anul 2005, cuantumul brut lunar al indemnizațiilor care sunt stabilite după data de 31 decembrie 2003 este de 7.830.000 lei, reprezentând 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

05 Ianuarie 2005

Potrivit prevederilor art. 23 din Legea nr. 512/2004, cuantumul fix al indemnizației pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate, drept ce se acordă potrivit prevederilor art. 61 alin.(1) din Legea nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în anul 2005 la nivelul salariului de bază minim brut pe țară.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 2346 din 14 decembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1 din 3 ianuarie 2005, începând cu data de 1 ianuarie 2005, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 3.100.000 lei lunar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anangel_lexi spune:

Multumesc mult de tot!!!

I wish I were an angel...

http://photos.yahoo.com/anangel_lexi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anculina spune:

Eu am nascut in mai 2004 si incepand cu ianuarie 2005 am primit indemnizatia marita !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaraluca spune:

Mie nu mi-au dat marita indemnizatia si chiar daca le-am trimis nenumarate mailuri cu legea si cu situl www.cnaps.ro, nu am primit nici un raspuns favorabil, mai mult, un refuz d plata pana cand cnaps nu trimite la firma o ciculara oficiala cu aceasta lege.
Rog un sfat, ce as putea face pentru ai "fortza" sa imi dea banii cuveniti? unde mai pui ca e ditamai firma si cred ca in preznt are vreo 10 angajate in CIC.

Ana

Mergi la inceput