Impozit?

Impozit? | Autor: Iulisa

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Ma numesc Iuliana si in prezent sunt in concediu de cresterea copilului; stiu ca din septembrie 2004 nu s-a mai impozitat indemnizatia pt cresterea copilului, acest impozit fiind suportat din BAS. Noul Cod Fiscal prevede in continuare ca indemnizatia pt cresterea copilului este un venit neimpozabil. Insa azi am vorbit cu secretara liceului la care sunt angajata, care mi-a spus, evaziv, ca tocmai vine de la o sedinta (?!) in care a aflat ca de acum incolo trebuie sa-mi platesc separat Sanatatea, deoarece, in cazul in care am nevoie de asistenta medicala ea nu-mi mai poate da adeverinta ca platesc impozit la CAS, deci voi fi nevoita sa platesc din buzunar!?
Este corect?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristinatwo spune:

Iulisa, din cate mi-amintesc(nu am acum in fata textul), conform OUG 150/2002 cu modificarile si completarile ulterioare persoanele aflate in concediul pentru cresterea copilului beneficiaza de asigurare medicala fara plata contributiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rilbuc1 spune:

1. Nu se plateste impozit la CIC nici de salariat nici de CAS
2. sanatatea nu o platesti tu ci angajatorul iar aceasta suma o scade din cat ar trebui sa plateasca la CAS.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Initial creeata de Iulisa

[...] din septembrie 2004 nu s-a mai impozitat indemnizatia pt cresterea copilului

din ianuarie 2004 nu s-a mai impozitat CIC
quote:

acest impozit fiind suportat din BAS.

Nu, din BASS se suporta indemnizatia CIC; impozit NU se datoreaza pt CIC, deci nu-l "suporta" nimeni.
quote:
[...] de acum incolo trebuie sa-mi platesc separat Sanatatea, deoarece, in cazul in care am nevoie de asistenta medicala ea nu-mi mai poate da adeverinta ca platesc impozit la CAS, deci voi fi nevoita sa platesc din buzunar!?
Este corect?

NU este corect. Persoanele aflate in CIC sunt asigurate prin plata contributiei la asigurarile de sanatate din alte surse - si anume BASS (bugetul asigurarilor sociale), de acolo de unde se suporta si indemnizatia CIC. Deci nu se retine angajatului si nici firma nu plateste. Asta este valabil din septembrie 2004.

Practic se procedeaza asa:
1. se calculeaza contributia la sanatate datorata pentru persoanele aflate in CIC (6,5% din 2 salarii minime brute pe tara, proportional cu nr de zile de CIC);
2. se plateste mai putin la CAS (contributia datorata de angajator la BASS) cu aceasta suma;
3. se vireaza la asigurarile de sanatate aceasta suma.

Toate acestea trebuie sa le faca angajatorul, angajatul nu face absolut nimic, cu atat mai putin sa plateasca din buzunar sanatatea.

Te rog verifica, au fost mai multe subiecte pe aceasta tema, cu mai multe detalii.

Nu te da batuta!

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput