Traditii si superstitii pentru ziua nuntii

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AngeliquedeS spune:

Alexia, hai sa te linistesc. MAma a avut verigheta numai din aur galben, simpla de tot, si a divortat. Nasa bunicii mele a cununat-o insarcinata si bunicii mei au stat casatoriti 50 de ani pana a murit bunicul. Asa ca ce spui. Totusi, daca vrei sa fii linistita, fa-ti verighetele dintr-un singur tip de aur si in legatura cu nasa vorbeste cu un preot care precis o sa te liniteasca, ai sa vezi. Pupici la toate

http://community.webshots.com/user/kristina_deppner

Angelique

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexia28 spune:

Multumesc Angelique.
Sotul meu a vorbit cu preotul si din punct de vedere al bisericii nu este nici o problema; dar superstitiile nu au nici o legatura cu canoanele bisericesti.
Pupici

Mergi la inceput

Fetelor, mai vreau sa va intreb ceva: ce parere aveti despre ceva nou, ceva vechi, ceva de imprumut si ceva albastru? Mie imi place foarte mult ideea dar imi pun problema oare ce sa fie DE IMPRUMUT? Cu restul ma descurc....

Angelique

Mergi la inceput

Fetelor, am mai aflat si alte superstitii si vi le redau mai jos:
1. verighetele nu ar trebui sa aiba liniute perpendiculare care ar taia cercul perfect pe care il reprezinta - aduce ghinion
2. daca in biserica preotul sau nasii sau mirii scapa verigheta inseamna ca acea casatorie este blestemata
3. daca preotul scapa pirostria din mana, este aceeasi explicatie ca la punctul 3 (sincer nu am auzit niciodata sa se intample asa ceva, dar mai stii?)
4. daca iti probeaza o alta femeie verigheta, inainte sau dupa nunta, inseamna despartire
5. daca iti ptobeaza alta femeie rochia de mireasa dupa ce ai cumparat-o inseamna tot despartire

Sper ca nu v-am speriat prea tare. Nu redau aici aceste lucruri ca va sperii, ci doar cu titlul de curiozitate. Astept pareri. Dar sincer, va intreb, daca preotul e bleg si scapa pirostria, ce lagatura are cu mirii si cu casnicia lor? Valabil si pentru verigheta.

Revin cu intrebarea ce credeti despre ceva vechi, ceva nou, ceva de imprumut si ceva albastru. Pupici.

Angelique

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LadyC spune:

Am auzit si eu ca daca te casatoresti in luna mai, moare unul din soti. Superstitia asta este demonstrata pe o vecina. I-a murit sotul intr-un penibil accident de masina cu o saptamana inainte de nunta.
Alta superstitie am auzit-o de la bunica (demonstrata si asta): din gresala s-au tras clopotele in ziua cununiei unor cunostinte. Rezultatul a fost moartea fetei.
Ufff, Alexia28, eu zic sa stai linistita, ca daca este scris sa se intample ceva, se intampla si gata. Oricum, eu am auzit de la un preot calugar ca acel om care crede in superstitii va fi judecat de Dumnezeu ca si cand ar fi vrajitor.
Oricum, daca se intampla sa dati nas in nas cu o 'piaza rea', nu aveti decat sa faceti 3 pasi inapoi si sa scuipati de 3 ori in jos si totul revine la normal

Hai ca sunteti dulci tare!!!

LadyC

Mergi la inceput

Asta-i tare, LadyC, ma si vad in ziua nuntii in biserica, daca ii cade preotului pirostria din mana, cum fac trei pasi inapoi si scuip de trei ori. Iti dai seama ca asta ar fi ceva de dat la stiri. E foarte interesanta chestia cu copotele. DAr inca ceva, am vazut in unele filme ca la nunta se trag clopotele, deci depinde de la caz la caz cum se interpreteaza. Astept alte noutati. DAr chiar nimeni nu vrea sa imi raspunda la ceva vechi, ceva nou si ceva de imprumut?

Angelique

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana81 spune:

Buna fetelor, eu nu cred absolut deloc in superstitii, singurul lucru de care sa zic ca tin cont este ca mirele sa nu ma vada in rochie de mireasa dar nu din cauza ca aduce ghinion sau mai stiu eu ce, ci ca sa-l surprind Sunt sigura ca o sa-i placa si face si momentul mai frumos. Vereghetele le avem cu aur galben si alb-ai mei parinti le-au avut cu aur galben doar si sunt divortati de mai mult de 10 ani... sa ma uit in spate in ziua nuntii sigur o voi face, sau poate ma intorc ca lupul (asta e singura varianta daca sunteti superstitioase) A! si o sa mai tin cont de faptul ca nu trebuie sa ma vad cu alta mireasa si asta nu pentru ca cred in aceasta superstitie, dar poate o apuca pe mireasa aia o criza de superstitie ca m-a vazut .
Legat de ceva vechi, nou si imprumutat: eu cand o sa fiu mireasa o sa am ca ceva nou: multe lucruri (jartea, lenjerie, rochie de mireasa....) ceva imprumutat-de la nasa voalul(ca se potriveste de minune si mai e si super frumos) si ceva vechi-o bratara a mamei care mi-a dat-o deja din aur alb, galben si rosu-e super si ea. Mai trebuie cica sa ai si ceva albastru-jarteaua, si inca ceva dar nu-mi mai aduc aminte . In fine trebuie sa fie 5 lucruri: ceva nou, ceva vechi, ceva imprumutat, ceva albastru si ceva........
Sper fetelor sa nu va umbreasca astfel de prostii nunta!!!! Trebuie sa fiti fericite, cu zambetul pe buze, si sa va intoarceti ori de cate ori va striga cineva, si sa va faceti verechete si din inox daca alea va plac, si nu va mai ganditi decat la voi in ziua aceea. Acea zi e a voastra , si toata viata va veti aminti de ea.

Mergi la inceput

Nu ma injurati, dar mai am si altele:
1. e semn bune in ziua nuntii: sa vezi un curcubeu, sa ai vreme insorita, sa intalnesti o pisica neagra, sa intalnesti un cosar.
2. e semn rau in ziua nuntii: sa vezi un mormant deschis sau sa vezi un calugar sau o maicuita.
3. miresele nu trebuie sa poarte perle nici macar ca broderie pe rochie
4. miresele nu trebuie sa-si croiasca propria rochie de nunta.
5. mireasa nu trebuie sa probeze voalul cat timp este imbracata in rochie de mireasa.
6. e bine ca voalul sa fie imprumutat de la o alta mireasa.
7. aduce ghinion sa te casatoresti in ziua ta de nastere sau dupa asfintit.
8.mireasa trebuie sa intre in casa noua numai pe usa principala si nu trebuie sa se impiedice si sa cada.
9. daca in ziua nuntii ploua, se zice ca vei avea o viata imbelsugata.
Dupa cum vedeti, unele sunt de bine. Pupici

Ia vedeti voi si http://www.acvaria.com/casatorie.htm daca vi se pare interesant. Paaaa

Angelique

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns numeioana spune:

quote:
Originally posted by AngeliquedeS

2. e semn rau in ziua nuntii: sa vezi un mormant deschis sau sa vezi un calugar sau o maicuita.
5. mireasa nu trebuie sa probeze voalul cat timp este imbracata in rochie de mireasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns numeioana spune:

quote:
Originally posted by AngeliquedeS

AngeliqueS, s-o iau pe rand:

1. Eu o sa vad cel putin un calugar, vreu nu vreau, pt ca fac cununia la o manastire.
2. Cum pot sa-mi dau seama daca merge voalul cu rochia daca nu-l probez?! Trebuie sa ma duc in blugi ca sa-mi pun voalul sa vad cum imi sta?

Vorbim si noi asa...ca sa nu ne plictisim, dar sunt chestii din popor, pe care batranii le-au inventat ca sa poate explica cumva anumite intamplari. De exemplu, X si Y s-au despartit, nu se intelegeau. Mosii si babele se intrebau de ce....si pt ca n-au gasit nici un motiv...si-au amintit ca la cununie preotul a scapat verigheta pe jos si bineinteles ca au considerat ca asta e un motiv numai bun. Asa ca au inceput sa sperie lumea cu ele.

Mergi la inceput