Pentru Ema, cu toata prietenia
Ca de obicei povestea incepe frumos ca mai toate povestile. Aceasta e mai speciala pentru ca incepe cu o lista de 93 de mamici si o tona de dragoste. Acum un an era pe forum un subiect care oricum ai fi dat-o era cap de afis: mamici de iulie-august 2004. O armata de gravide destepte, frumoase si devreme acasa :-) Asa am invatat sa traiesc fiecare emotie a celorlalte mamici. De 17 luni vorbim in fiecare zi. Am trecut impreuna prin spaimele sarcinii, prin durerile facerii, prin bucuria primului zimbet, a primului gangurit, a primei imbratisari. Cu cateva zile in urma am plins toate si ne-am rugat pentru Ema, "colega" noastra de suflet de la mamici iulie-august 2004:
"Buna seara tuturor si bine v-am regasit.Noi am stat 2 luni in Romania si abia ne-am intors; de aceea va urez acum toate cele bune,tot ce va doriti anul acesta sa se implineasca si sa va bucurati de copilasi.Noi suntem bine,ne rugam Domnului pentru si mai bine daca se poate.Ricardo a crescut mare,astazi a implinit 6 luni,e tare frumos conturat desi e genul de nordic adica blond tare cu ochii de un albastru foarte deschis.Eu am niste probleme de sanatate si in Ro nu i-au dat de capat.Sper ca aici sa ma pun pe picioare si sa pot sa merg iarasi si sa ma plimb iarasi cu puiul in brate.Mai exact am slabit atit de tare incit nu ma mai pot tine pe picioarele mele si stau tot timpul in pat cu Ricardo linga mine.Am 40 de kg si mi-au cazut 90% din dinti in mai putin de 1 luna.Mi-am pus altii noi din portelan si sa zic ca e bine desi ma simt ciudat cu ceva strain in gura.Problema e cum sa ma redresez cu decalcefierea asta crunta,am luat deja 3 rinduri de tratamente si nu pot inca sa stopez slabirea asta ingrozitoare.Plus ca maninc cit sapte si numai alimente recomandate de nutritionist.Poate o da Dumnezeu si zile mai bune ca deja simt ca ma topesc cu zile si-mi ramin copilasii vai de ei.In Ro mi-au spus ca sarcina mi-a slabit organismul si ca au mai existat cazuri in care si-au revenit dar si cazuri in care nu s-a putut opri procesul de distugere al nu stiu caror celule si in final organismul a cedat.Aici au fost mai optimisti si m-au asigurat ca ma vor pune pe picioare asa ca sper sa fie bine pina la urma si sa-mi pot creste baietii asa cum trebuie.Pina atunci nu-mi ramine decit sa ma rog la Dumnezeu sa ma fac bine si sa redevin cea dinainte.Suport am destul din partea alor mei,pina si Ricardo e atit de dulce cu mine,chiar daca e asa micut.Toata ziua ne jucam si ne pupam de mama focului,in continuare laptele e baza insa maninca si 2 mese de altceva zilnic.E foarte cuminte,doarme toata noaptea si alte doua reprize pe zi,sta singur in fundulet si isi ia jucariile de pe linga el singur,e un copil extraordinar.
Daria iti multumesc mult pentru urari,scuza-ma ca nu ti-am raspuns; doar alaltaieri m-am intors si da-mi voie sa-ti urez acum toate cele bune si toate cele dragi sufletului sa-ti fie alaturi in fiecare clipa.
V-am pupat pe toate si sa auzim numai de bine.
Ema si Ricardo"
Sa auzim numai de bine Ema!
Dar al doilea mesaj din acea zi a fost si mai naucitor:
"Multumesc din tot sufletul,e un lucru mare sa-ti simti semenii aproape in momente grele.
Au sunat dimineata de la spital si nu stiu ce s-a intimplat dar la noapte zbor cu elicopterul in Elvetia.Al meu nu mi-a spus exact ce si cum,insa are ochii umflati de plins si cred ca e destul de grava situatia.Am rugat-o pe soacra-mea sa ma aduca la calculator pentru ca vreau tare mult sa va spun citeva lucruri:in primul rind aveti grija de puiutii vostri mai mult ca de voi insiva.O vorba buna,o mingaiere,un sarut sunt toate mult mai importante decit orice lucru,oricit de scump ar fi.Nu dati niciodata in copii,sub nici o forma.E ca si cum v-ati lovi pe voi insiva si chiar daca e doar o palmuta in timp va avea efectul unui pumn greu in inima voastra.Si nu in ultimul rind aveti grija de voi si de cei dragi.Dumnezeu sa va ajute si sa va lumineze toata viata. Serban stie deja cum sa va scrie,asa ca o sa va tina el la curent cu ce o sa fie.Eu va multumesc inca o data pentru incurajari si sa speram ca in curind vom sta de vorba iarasi impreuna pe forum.
Ema si Ricardo"
Din nou impreuna, Ema!
"Sarutmina ma cheama Serban"
"Sarutmana,pe mine ma cheama Serban,am 10 ani si 6luni.Mama mi-a spus ca daca nu stiu ceva despre Bebelac sa intreb doamnele de pe internet.Puteti va rog sa-mi spuneti cum se face branza de casa?Ca de doua zile oma ii da lui Bebelac mar cu biscuiti fara brinza pentru ca nu stie sa faca branza ca a mamei.Mama e in vacanta la ski si am vorbit cu ea astazi.Mi-a spus sa va spun ca e bine si astazi nu a mai slabit decit 100 de grame.Si ca vine repede inapoi si o sa va pupe pe toate.Mai am o intrebare: se da piure de fructe si apoi lapte sau lapte si apoi piure de fructe? Ca am uitat ordinea si sa nu-i fac rau lu Bebelac ca ma cearta mama.Si acum voi cind imi raspundeti?Lucrati si de noapte sau ma uit maine?Mai bine ma uit maine.Multumesc frumos.Sarutmana."
"Complimente bebelusilor dumneavoastra"
"Sarutmana sunt Serban si va multumesc frumos de reteta.A facut oma brinza astazi si am mancat si eu cu Bebelac ca asa ne da mama la amindoi.Oma este bunica lui Bebelac,e mama lui Mario si va multumeste si ea pentru reteta.A spus asa:My best regards to your nice lady`s from Roumania.Este o doamna cu nume de floare galbena care locuieste in Germania.Va rog frumos doamna floare sa-mi spune-ti cum se numeste Calgel in Germania,gelul pentru dinti ca astazi s-a terminat si trebuie sa cumparam unul de aici.Sau poate aici au altceva pentru dinti ca tare il mai dor pe Bebelac dintii care n-au iesit.Cred ca il doare carnita din care rasar dintii.Eu o sa mai vorbesc si maine cu dumneavoastra ca acum plinge Bebelac si oma nu prea stie sa se strambe la el ca sa taca.Va multumesc mult de tot.Sarutmana si complimente bebelusilor dumneavoastra."
Acum a inceput pentru noi o cursa contra cronometru. Parte pentru ca as fi vrut s-o vizitez pe Ema la spital, parte pentru ca fetele din Elvetia voiau sa-i tina companie si s-o incurajeze. Dragele noastre din Elvetia au reusit imposibilul: i-au facut pe doctori sa vorbeasca si, mai mult, i-au facut s-o caute pe Dana prin toate spitalele. A fost de negasit. Nimeni din Germania nu fusese adus in Elvetia in ultimele doua zile. Am inceput sa cautam acul in carul cu fan. In orasul Emei sunt mai multe fanmilii cu numele S. Andrada a avut norocul s-o gasesca pe oma (oma= bunica in germana) din a doua incercare. Oma ne-a spus ca Ema a ajuns la 39 de kilograme si ca va fi adusa acasa pentru ca au terminat de facut analizele. Ura!!! In sfarsit o veste buna. Oma ne-a multumit ca suntem alaturi de Ema si ne-a spus s-o incurajam in continuare.
"Doamne dumnezeule mare,ce-a mai facut copilul meu al mare ca soacra-mea se da de ceasul mortii ca nu stie ce a scris Serban pe internet si ca a alertat o natiune intreaga de-a sunat o doamna si era foarte ingrijorata de ce e cu mine.
Eu am plecat in Elvetia dar am ajuns in Olanda la Maastricht .Va spun maine ce panarama cu elicopterul minunat.La clinica din Olanda mi-au luat sange si dupa 1 ora am primit o doza de soc de insulina.Le-am explicat ca mi-au cazut dintii si nu puteam sa maninc mai nimic .Cit au durat tratamentele si confectionarea protezelor adica o luna am mancat foarte putin si am inceput sa slabesc.Dupa ce mi-am pus dintii am inceput sa mananc normal insa am continuat sa slabesc foarte repede.In primul rind pe fondul unei anemii si a unei hipocalcemii datorate sarcinii si a nutritiei slabe s-a produs o modificare de metabolism si am ajuns un schelet.Asta a fost ultima explicatie.Mi-au facut o groaza de analize am o parte din rezultate si pina la celelalte rezultate fac insulina si alte un sac de stabilizatoare.Deja astazi am 400 g mai mult ca ieri.Si m-au asigurat ca intr-o luna ma reabilitez .Deci nu mor fetelor dragi nu mor si gata.Of Doamne ce dor mi-a fost de puii mei nu stiam cum sa ajung mai repede acasa!Nu am putut vorbi cu Serban pentru ca dormea dar o sa discut maine cu el si ma dumiresc si eu cu ce s-a intimplat.Doamna care a sunat,mii de multumiri si de scuze in acelasi timp ca n-am mai intrat sa las un nr. de tel.Si Serban stia ca eu sunt la ski,vai ce incurcatura a iesit.
Nu am timp sa citesc nimic din ce ati scris dar maine de asta ma ocup.Sper ca nu va stresat cavalerul meu pentru ca are un mare talent la conversatie si voi deja sunteti ocupate cu ai vostri.
Dragele mele ma duc sa-mi iau in brate iubirea mica si sa dorm cu ea asa in seara asta ca nu mai puteam de grija lui.Va sarut pe toate.
Ema si Ricardo"
"Buna seara,nici nu stiu cum sa va numesc.Nu as fi crezut vreodata ca persoane pe care nu le cunosc,nu stiu cine sunt pot fi atit de apropiate de cineva complet strain.Nu am cuvinte sa va multumesc poate doar o sa va scriu citeodata retete de educat copii destepti.Si asa sa ma compensez.Desi nu cred.
Acum sa va spun sincer;atit de frica mi-a fost sa nu patesc ceva,sa na ramana copii singuri.Cind vedeam ca-mi curge carnea de pe mine,nu va spun ce cumplit e!
Si acum capitolul Serban.Dragele mele,voi nu ati realizat ca Serban e un excroc sentimental care stapaneste perfect arta seductiei?O sa va explic in timp de ce Serban e un copil intradevar special.In primul rand e crescut de doua femei:eu perfectionista,idealista si critica.Mama e duioasa,grijulie si tandra.Discutam in casa de toate si il provocam la discutii.Si apoi cercul de cucoane s-a marit si subiectele de discutii la fel.Serban are 10 ani si nu are calculator,telefon mobil,play station sau mai stiu eu ce jucarii.El are carti,abonamente anuale la teatru,merge des la muzeu si in vacante vizitam Europa.Nu v-a spus ce cadou a primit de Craciun?Ma mir de asta ca de altfel spune la toata lumea ca a primit 37 de carti
Si nu va imagina-ti satisfactia si uimirea cind le-a vazut.Le-a luat si in timp ce citea titlurile le mangaia.El este chiar pasionat de carti.Si pentru ca a vazut foarte multe locuri si nu intelegea ce vorbesc oamenii intreba ce inseamna,cum se spune,si asa acum vorbeste engleza,germana si e incepator la franceza.Atat imi sunt de dragi oamenii culti si bine crescuti incit mi-am dorit intotdeauna ca si copii mei sa fie admirati de altii.Si voi mi-ati dat satisfactia asta pentru care va sunt recunoscatoare.
Astazi am pus 214 g dar ma simt foarte obosita desi am dormit aproape toata ziua.Astept luni restul de rezultate si apoi o schema de tratament.Ma duc sa ma intind iarasi si va mai scriu maine.Va sarut
Ema si Ricardo"
Heeeei Ema vrem reteta de crescut copii! :-)))
"Of dragelor daca ar exista o reteta de crescut copii,eu as fi prima care as cere-o.Dar vedeti de pe acum ca fiecare copil e unic in felul lui chiar si asa micuti deja au tabieturile si preferintele lor.Si pe masura ce cresc diferentele se contureaza si mai bine.
eu sunt foarte obosita desi dorm foarte mult.Cred ca medicatia contine ceva sedative si parca tot la somn trag.Sper ca in zilele ce urmeaza sa-mi revin din ameteala asta.Astazi am stat 10 minute in picioare sa-i fac lui Ricardo banana cu brei.Lui Serban i-am spus ca de la frig ma dor picioarele si nu pot sta in picioare.Astazi intra in bucatarie si cind ma vede:Uau! poti sa stai!Ti s-au incalzit picioarele?Chiar ma gindeam sa-ti spun sa ti le pui pe calorifer sa le incalzesti ca sa poti sa mergi.
Daca mai pot mai pot intru mai tirziu daca nu va pup si pe bebelusi la fel si vorbim maine.
Ema si Ricardo"