placenta praevia
sunt insarcinata in 27 de saptamani si m-i s-a pus diagnosicul placenta posterioara jos inserata.as dori sa aflu in ce masura ete aectata dezvoltarea copilului meu si ce riscuri sunt pentru ultimul semestru de sarcina si la nastere?e posibil sa nasc normal sau prin cezariana?va multumesc.
Raspunsuri
Emi si mami spune:
Buna!
Vei naste prin cezariana, cel mai probabil. Nu vad ce riscuri ar putea exista in acest caz, daca nasti cu un doctor bun.
Dezvoltarea bb-ului nu este afectata in nici un fel de placenta praevia in sine. Am o prietena care a avut si placenta praevia si diabet de sarcina si bbitza este perfect normala.
Cat despre ultimul trimestru de sarcina, eu ti-as recomanda cat mai mult repaos, daca se poate la pat. In nici un caz stat in picioare mult timp sau ridicat chestii.
Dar, din nou, medicul are ultimul cuvant. L-ai intrebat?
Pupici pentru bb,
Emi
si mami Raluca
ocebine spune:
Uite un link in engleza:
www.babycentre.co.uk/refcap/830.html" target="_blank">http://www.babycentre.co.uk/refcap/830.html
Exista riscuri de hemoragie in al doilea trimestru, sint mai multe grade de placenta praevia (I-IV)...
Multa sanatate
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (4)
delsim spune:
Vei naste prin cezariana.Riscurile in caz de placenta praevia sunt mari la nasterea pe jos si pentru copil si pentru mama.
Samsara7 spune:
Placenta praevia este o placenta implantata in partea de jos a uterului.In mod normal ea nu trebuie sa acopere colul uterin, ceea ce ar impiedica nasterea.
In timpul sarcinii exista de fapt 2 situatii (in ce priveste placenta praevia) :
- in primele 2 trimestre de sarcina (1-6 luni)se vorbeste de placenta inserata in partea de jos !
- In al treilea trimestru (de la 6 luni incolo, perioada in care fatul este considerat viabil) vorbim de placenta praevia.
Placenta, in mod normal, este situata la 6 cm de orificiul colului uterin. Cand vorbim de placenta joasa sau de placenta praevia este de fapt cazul in care placenta este implantata la mai putin de 6 cm de orificiul uterin.
In cursul primelor 2 trimestre de sarcina sunt mari sanse ca placenta sa migreze in mod natural inspre fundul uterin. Legaturile placentare fiind mai putin irigate in parea inferioara uterina in primele 2 trimestre ele dispar in mod natural.
De fapt in cursul celui de-al treilea timestru sunt luate masuri particulare .
Causele placentei praevia : cezariana, curetage, sarcina gemelara, fibrom care au o influenta asupra pozitionarii placentei.
Daca placenta nu migreaza masurile sunt :
La sfarsitul celei de a 6-a luni
Se verifica pozitia placentei daca este aproape de orificiul colului uterin. Masurile de securitate pentru viitoarea mama :
-odihna si repaos maxim
-evitarea oricarei calatorii, a ramane aproape de maternitate pe cat posibil
-daca are o activitate profesionala fizica, sa isi ia concediu
-in cazul unei pierderi de sange, este alerta maxima, trebuie mers la spital (dupa care echipa medicala va supraveghea starea fetala , care e rar pusa in discutie, controland de asemenea activitatea placentara si activitatea uterina
La sfarsitul celei de a 8-a luni: placenta nu mai poate migra
Medicul va repera daca placenta acopera sau nu colul
-daca este vorba de acoperirea colului : indicatie de cezariana (risc de hemoragie)
-daca placenta este pozitionata lateral, echipa medicala va astepta inceputul natural al nasterii. Posibila o pierdere de sange, dar prin ruperea membranelor se va stopa pierderea de sange.
Michaela
brianamica spune:
Salut si bine ai venit!!
Nu te ingrijora foarte foarte tare. Nu iti face bine deloc. Eu am trecut prin asta la prima sarcina, si se pare ca si la a doua este acelasi lucru. Am facut cezariana... acum 7 ani (caci 7 ani a implinit fetita mea); nu este atat de rau precum ti se spune. Seara la 21.30 avenit pe lume papusa mea, iar a doua zi la 11.00 eram deja cu ea in camera, o alaptam si ma puteam misca foarte bine, chiar nici eu nu ma asteptam sa imi fie atat de bine. Sincer acum nu cred ca as avea curaj sa trec prin durerile nasterii cand stiu cum este cu cezariana. Nu am pierdut nimic. Am suferit la inceput cand am aflat dar acum... imi pare bine intr-un fel .Asa ca, ai mare grija de tine pana la termen si sa nu iti faci atatea griji. Nu iti fac bine nici tie nici puiului care dupa cum stii simte si te aude .
Briana
si